Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce nevoie ai de minerit cînd există deja instituția Internetului? Activismul de aur cu tricolor

Zoom Ce nevoie ai de minerit cînd există deja instituția Internetului? Activismul de aur cu tricolor

În ciuda faptului că televiziunea a ignorat masiv subiectul, se știe deja, e groasă: duminică, 1 septembrie, au plecat păsările călătoare în țările calde, a început Festivalul “George Enescu”, iar activiștii, hipsterii, ultrașii, feministele și Noua Dreaptă au ieșit în stradă, în București, pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană. Cifra exactă a protestatarilor nu se știe cu exactitate (ochiometric, peste 3.000 de persoane), însă ceea ce am văzut toți pe rețelele sociale au fost niște bicicliști care jucau polo pe Magheru, niște iubitori de natură urbană care au campat în mijlocul bulevardului și, în general, o grămadă de bunăciuni care fie agitau steaguri, fie scandau lozinci stîngiste superficiale, întrucît nici stînga nu mai e ce era pe vremea lui Ion Iliescu. Proteste similare, dar de dimensiuni mai mici, au avut loc și în Cluj, Timișoara, Bîrlad, Iași, Alba Iulia, Tîrgu Mureș, Brașov și, culmea, Roșia Montană.

Deci, ca să fie clar pentru toată lumea, Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roșia Montană și a trimis-o Parlamentului pentru adoptare. Moment în care activiștii, fanii FînFest, Nicușor Dan și Toader Paleologu au ieșit în stradă pentru a protesta civilizat.

Pe Maia Morgenstern, actrița care își dona cu patos aurul din urechi celor care au neapărat nevoie de el, sau pe Dragoș Bucur, omul care-și extrăgea dinții cu un patent pentru a salva Roșia Montană de RMGC, nu i-au zărit nimeni la protest. Publicitarii s-ar grăbi să spună că cei doi activiști celebri au fost ocupați să cheltuiască banii încasați pentru a se umple de sînge în campania “Salvați Roșia Montană” (se vehiculează c-ar fi vorba de-o sumă în euro formată din cinci cifre), ceea ce n-ar avea cum să fie adevărat întrucît Maia se hrănește doar cu cafea, iar familia Bucur, o știe toată România, își face cumpărăturile la benzinărie.

În schimb, la protest a fost celebrul blogger numit Piticu, care acum vreo două luni a dat o tură prin Roșia Montană, să vadă cu ochii lui celebrul loc numai bun de inclus în patrimoniul UNESCO. În urma vizitei, Piticu a tras o serie de poze cu crîșma satului, casele aflate în degradare, gropile de pe drumul care duce la Roșia Montană și, în general, tot soiul de concluzii pro-exploatare, pe care le găsiți pe site-ul lui. La protest a fost doar că să facă alte poze.

De asemenea, la protest au participat și Gianina Corondan, alpinistul Alex Găvan, plus Șerban Copot de la Animal X, care s-au fotografiat cu liberalul Csibi Magor. Restul influence-rilor, pro sau contra, au făcut, ca de obicei, un protest de canapea, în fața computerului. Daniel Buzdugan, prezentator radio de mare succes (contestabil sau nu), a luat poziție pe Facebook: “Nu pentru Roșia Montană! Așa să ne ajute Dumnezeu și să-i pedepsească grav pe vînzătorii de neam, care vor să ne otrăvească țara. Rugați-vă, frați români, să nu se voteze acest proiect!”. Deci, acțiune, frate!

Blogger-ul de mare trafic Cabral vrea s-o ardă imparțial și, pe 31 august, își invită cititorii la dezbatere: “Se folosesc oamenii din organizațiile «verzi» de acest proiect pentru a ieși în față, pentru a-și face promovare lor și organizațiilor pe care le conduc?”. Pe 1 septembrie, Cabral deja ajunsese la o concluzie: dezbaterea de pe blog-ul lui a fost una elegantă. În rest, în mare, el gîndește la fel – pro-exploatare. Curios, dar fix întîiul hipster al țării, Tudor Chirilă, n-a avut nimic de spus pe tema asta. A făcut-o, în schimb, Florin Piersic Jr., culmea, cu litere mari și semne de punctuație, pe Facebook. Ceva alambicat și poetic, cum îi place lui, cu pilde în care Suleyman Magnificul joacă rolul principal și moare de sete pentru c-a dragat un lac ca să caute o comoară. Dacă n-ar fi pus o ilustrație sugestivă, aș fi crezut că este vorba despre Traian Băsescu, căruia n-avea cine să îi aducă un pahar de Chivas Regal.

Părerea lui Zoso despre Roșia Montană e veche și, în general, simplă: dacă vrei să salvezi locul, du-te acolo și fă turism (evident, dacă ai pe unde, căci poze cu drumul rupt în două, v-am spus, are și Piticu).

Norzeatic, artistul underground de 6.660 de like-uri pe Facebook, care a compus melodia “În clar cu roșu Montana”, este previzibil și își invită fanii și luni, 2 septembrie, la protest. Amalia Enache, prezentator al știrilor PRO TV, susține și ea protestul activiștilor, dînd share unei fotografii cu participanții. Și nu în ultimul rînd, trebuie amintit că și proiectul Discotecă are o poziție în online vizavi de exploatare, pe profilul de Facebook, unde a postat melodia “Of , inimioară” a Luminiței Dobrescu: “Singura mină de aur din România care merită adusă la suprafață”. Sînt convinsă că există mulți activiști care sînt foarte de acord cu chestia asta. Și e posibil ca jumătate dintre ei să nu aibă habar cine e doamna Dobrescu. Sau, mă rog, s-o confunde puțin cu Pompilia Stoian.

1 comentariu

 1. #1

  cum proteste similare de dimensiuni mai mici au avut la cluj? la cluj pe 1ii au iesit peste 5000 de oameni. erau toti hipster ? mai da multi mai sunt la cluuuuj. si daca erau, ce ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint