Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cea mai firmă norocoasă

Zoom Cea mai firmă norocoasă

În numărul trecut scriam despre o metodă feudală de asigurare a voturilor în mult lăudata de către PRO TV comună tulceană Luncavița. Mecanismul este pe cât de simplu, pe atât de ilegal: primarul comunei, Ștefan Ilie, primar ales prima dată în 2004, a concesionat, în cei 16 ani de activitate, în jur de 800 de terenuri din domeniul public al comunei Luncavița ca și cum ar fi dat terenuri din propria feudă. Chiar dacă au existat hotărâri ale Consiliului Local prin care se aproba concesionarea terenurilor, concesionările au fost făcute fără respectarea procedurilor, fără să existe un raport al unui evualator care să stabilească valoarea redevenței, fără să existe un dosar de concesiune și tot așa.

Cazul prezentat săptămâna trecută este cel al concesionării unui teren către firma Rodyana Star SRL. Recapitulăm: pe 30 iunie 2010, Consiliul Local Luncavița aprobă, prin HCL nr. 41/30.06.2010, concesionarea a 4.771,32 mp din domeniul public al comunei Luncavița, tarla 7, parcela 59, în scopul construirii unei zone de agrement. Nu trece nici măcar o lună, nu se întocmește nici un dosar de concesiune și, pe 26 iulie 2010, primarul Ștefan Ilie semnează contractul de concesiune 4648 prin care, invocând HCL 41/30.06.2010, concesionează firmei Robyana Star SRL suprafața de 7.000 mp, stabilind, din propriul pix, o redevență anuală de doar 35 de euro, adică 0,005 euro/mp/an.

Prima ilegalitate constă în lipsa dosarului de concesiune. A doua constă în faptul că nu există un raport de evaluare care să stabilească valoarea redevenței. A treia constă în faptul că Hotărârea Consiliului Local aprobă concesionarea a 4.771,32 metri pătrați, dar primarul concesionează direct 7.000 de metri pătrați.

Ei bine, asta nu este tot. Firma Rodyana Star SRL nu exista la momentul emiterii HCL 41/30.06.2010. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Rodyana Star SRL a fost înregistrată de-abia în data de 22.07.2010. La patru zile distanță, pe 26.07.2010, norocoasa firmă concesionează 7.000 de metri pătrați, cu redevența de 0,005/mp/an.

Pe terenul respectiv s-a construit, ulterior, pensiunea Drumul Teilor, care funcționează din 2015. Pensiunea are 12 camere, piscină, foișor și un restaurant de 3 stele unde au loc și diverse evenimente, în special nunți, botezuri, reuniuni camaraderești de partid.

Prețul unei camere/noapte la pensiunea Drumul Teilor este de 135 de lei. Micul dejun nu este inclus. În doar 13 nopți de cazare într-o singură cameră, Rodyana Star SRL obține banii necesari pentru a-și plăti redevența pe zece ani.

Asta înseamnă, cu adevărat, să fii o firmă norocoasă: la patru zile de la înregistrare obții o concesiune mai mare cu 2.229 de metri pătrați decât aprobase Consiliul Local, iar redevența anuală o plătești cu banii de țigări, ceea ce-ți permite să te dezvolți, sfidând eventuala concurență care n-a beneficiat de aceleași avantaje.

Anul acesta, Ștefan Ilie, fostul (deja de o jumătate de lună) primar al comunei Luncavița, candidează la Primăria municipiului Tulcea. Municipiul nu deține atâtea terenuri pe care să le poată concesiona la prețuri de nimic în schimbul garantării unui număr stabil de voturi, iar cei 800 de concesionari din Luncavița nu pot vota la alegerile locale din Tulcea. Dar, cine știe?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

Ultimele articole