În Evul Mediu, în logica feudalismului profund, seniorul își fideliza sau răsplătea vasalii oferindu-le proprietăți. Terenuri, castele sau conace, iazuri, păduri… Care ce avea prin inventar. În schimb, aștepta de la vasali loialitate, soldați în timp de război, supunere și ceva taxe. Așa funcționa atunci sistemul, așa li se părea lor că ar trebui să stea lucrurile. Nu a fost un sistem infailibil, dar tot a funcționat astfel sute bune de ani, până au început să-l măture revoluțiile.
Orice absolvent de Istorie cunoaște aceste mecanisme. Cei mai mulți la nivel teoretic, desigur, căci nu au cum să le pună în practică. Cei mai mulți, spuneam, pentru că unii, totuși, ajungă să reproducă sistemul feudal chiar și în zilele noastre.
Ștefan Ilie este absolvent de Istorie
și mai este, în același timp, un om modern care și-a însușit pe deplin practicile de Ev Mediu.
Ștefan Ilie a fost până mai ieri, timp de peste 16 ani, primar al unei comune din județul Tulcea. Unul dintre cei mai cunoscuți primari. Nu pentru că respectiva comună ar fi vreo atracție turistică, ci pentru că beneficiază, de 16 ani, de un PR insistent.
În această perioadă, Ștefan Ilie a fost și președintele Asociației Comunelor din România. Tata informal la toți primarii, cum s-ar spune. Poziție doar aparent simbolică, pentru că, în fapt, îi oferă deținătorului o putere și o vizibilitate extrem de mari, poziții deforță în negocierile cu guvernele și așa mai departe.
Și, pentru că puterea le ia unora mințile, aceștia își pot dori să rămână cât mai mult în funcții, să guste senzația aia deosebită pe care probabil că o are feudalul atunci când taie și spânzură pe domeniul lui.
Ca absolvent de Istorie, așadar,
Ștefan Ilie și-a însușit lecția feudală și a început să o aplice. Doar că el nu era și nici nu este vreun mare deținător de terenuri proprietate personală. În schimb, a avut la dispoziție terenurile statului, ale Primăriei și comunității locale din Luncavița. În secolul XXI, totuși, terenurile publice nu aparțin vreunui baronet, n-ar tebui să se afle la bunul plac al acestuia. Dar, dacă-ți dorești cu ardoare un lucru, de ce n-ai reuși?
Iar Ștefan Ilie și-a dorit. Și a reușit.
În cei 16 ani în care a condus Luncavița a reușit să construiască un întreg mecanism feudal aducător de voturi, folosindu-se de terenurile aflate în domeniul public al comunei.
Sistemul este simplu: primarul a concesionat terenurile din domeniul public al comunei pentru a-și fideliza votanții. Dacă ar fi făcut-o legal, problema ar fi fost doar una de ordin moral. Dar dacă a mai făcut-o și ilegal, problema devine una de competența parchetelor.
Pentru a concesiona un teren
din domeniul public sau privat al unei Unități Administrativ-Teritoriale este nevoie de parcurgerea unor pași legali, pași care, ulterior, trebuie să se găsească în ceea ce se numește dosarul concesiunii. Dosarul concesiunii, absolut obligatoriu în conformitate cu prevederile legii, trebuie să conțină următoarele: studiul de oportunitate al concesiunii, hotărârea de aprobare a concesiunii, anunțurile referitoare la procedura de atribuire a contractului de concesiune de bunuri proprietate publică și dovada transmiterii acestora spre publicitate, documentația deatribuire,nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire, denumirea/numele ofertantului/ofertanților a/ale cărui/căror ofertă/oferte a/au fost declarată/declarate câștigatoare și motivele care au stat la baza acestei decizii, justificarea hotărârii de anulare a procedurii dacă este cazul, contractul de concesiune de bunuri proprietate publică semnat, precum și copie după evaluarea de specialitate, întocmită de un evaluator autorizat, care să stabilească nivelul minim al redevenței pentru concesionarea suprafeței.
Ei bine, din 2004, de când Ștefan Ilie a fost ales prima dată primar al Luncaviței, s-au făcut în jur de 800 de concesionări de terenuri care nu respectă absolut deloc procedurile legale. Mai mult, pentru aceste concesiuni nu există dosare de concesiune, căci terenurile au fost atribuite de primar, direct, fără a mai ține cont de vreo lege.
Luncavița are o populație de aproximativ 4.200-4.300 de oameni, în cele două sate ale comunei: Luncavița și Rachelu. Dintre aceștia, aproximativ 3.510 au drept de vot. Dacă luăm în calcul și absenteismul, în momentul în care reușești să-ți fidelizezi 800 de voturi, prin metoda anterior amintită, nu prea ai de ce să-ți faci emoții la vreun scrutin.
De exemplu, în noiembrie 2019, la alegerile prezidențiale, în turul al doilea, au votat 1.558 de cetățeni. În condițiile în care primarul Ștefan Ilie era și este membru al PNL, ba chiar președintele organizației județene a PNL, pentru Klaus Iohannis au votat 1.095. Cu doar 295 mai mult decât numărul aproximativ al concesiunilor date de primar, dar suficient pentru a obține pentru președinte un zdrobitor 70%.
Ileagal de la cap la coadă
Din vraful de concesiuni acordate de către președintele PNL Tulcea, extragem, la întâmplare, una din 2010.
În iunie 2010, Consiliul Local al Comunei Luncavița emite Hotărârea nr. 41/30.06.2010. Prin această hotărâre se aprobă scoaterea la concesiune a suprafeței de 4.771,32 mp din domeniul public al comunei Luncavița, tarla 7, parcela 59, în scopul construirii unei zone de argement. Conform notei de fundamentare semnate de primar, se identificase posibilitatea ca în zonă să se construiască o pensiune și un salon de nunți.
La nici o lună distanță, pe 26 iulie 2010, primarul semnează contractul numărul 4648, prin care concesionază firmei SC Robyana Star SRL din Luncavița terenul prevăzut în Hotărârea nr. 41/30.06.2010.
Doar că nu există niciun dosar de concesiune. Nici n-ar fi avut cum să fie făcut în doar 26 de zile, nu toate lucrătoare.
Dar nu este tot. În HCL 41/30.06.2010 terenul scos la concesionare are o suprafață de 4.771,32 de metri pătrați. Minune feudală: în contractul de concesiune, primarul concesionează, cu de la sine putere, suprafața de 7.000 de metri pătrați. Brusc, apar în plus 2.229 de metri pătrați. Că doar nu dădea de la el, dădea din domeniul public al comunei.
Cum nu există nici un raport de evaluare a redevenței minime, tot primarul stabilește, de la înălțimea pixului primăresc, redevența: 0,005euro/mp/an. Adică în total, pentru 7.000 de metri pătrați, o fabuloasă redevență de 35 de euro.
Să ne trăiești, stăpâne, și să ne mai dai.
Aceasta este doar una
dintre concesiunile semnate, ilegal, de Ștefan Ilie. Una din aproape 800. Dar ce contează că-s făcute ilegal, atâta vreme cât se votează cu cine trebuie?
Ei bine, contează.
Pentru că pe unele dintre terenuri se practică agricultură, concesionarii au solicitat la APIA și au și primit subvenții agricole. Subvențiile pentru agricultură se acordă din bani europeni. Iar europenii sunt foarte stricți. Bine, și noi suntem europeni, dar, după cum se vede, nu chiar așa de stricți. Nu se pot acorda subvenții pentru agricultură decât dacă terenul pe care se desfășoară activitatea este obținut sau deținut legal. Dacă se dovedește că terenurile nu sunt deținute legal, că au fost obținute fără respectarea legii, APIA cere, de obicei, banii înapoi. Situația nu este o noutate, multe presoane fiind nevoite să returneze banii europeni astfel obținuți, mulți primari fiind cercetați penal pentru fraudă cu fonduri europene din cauza unor concesionări ilegale.
Fraudă cu fonduri europene? S-ar putea? Pentru un om care se laudă cum are ocazia cu atragerea de fonduri europene? Nțț-nțț.