Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cele 1,5 milioane de voturi fraudate la referendum sînt eu

Zoom Cele 1,5 milioane de voturi fraudate la referendum sînt eu

Pe data de 5 februarie 2013 d.Hr., adică a.c., pe la ora 19, am fost trezit subit din somn de un telefon. Adică a sunat și m-a trezit, nu m-a bătut pe umăr sau ceva. De ce dormeam la șapte seara nu are importanță, ceea ce contează e ce zicea persoana de la celălalt capăt al fără-firului. Aparent, pe adresa casei părintești de la Tulcea a venit o citație pe numele meu, care mă invită elegant ca peste cîteva zile să mă prezint la Inspectoratul Județean de Poliție din Tulcea, în cauza dosarului penal XXXX/p/2012 în care sînt chemat în calitatea de …. (a.k.a. puncte-puncte sau spațiu necompletat). Instantaneu, această omisiune a calității de martor, inculpat sau orice altceva, combinată cu buimăceala unei treziri bruște, a stîrnit în mine o grămadă de neliniști. Am luat la puricat absolut toate micile măgării făcute, strofocîndu-mi creierul să realizez de ce aș putea fi vinovat. Nimic. A doua zi de dimineață, sun la IJP Tulcea să aflu despre ce e vorba. Firește, ofițerul meu de caz e în concediu și singurul lucru pe care îl pot afla e că ar fi ceva legat de Suceava.

În următoarele cinci zile mi-am analizat fiecare secundă a vieții petrecută în Suceava, fiecare bere băută, fiecare persoană pe care am cunoscut-o, fiecare show de stand-up cu public mai mare de trei persoane, și nimic nu mă făcea pasibil de dosar penal. În afară de o beție ciudată care a avut drept victime o draperie și o priză, eram curat.

Luni dimineață, așadar, mă prezint cu citația în mînă la poarta secției de Poliție și stau la coadă împreună cu cele ce par a fi absolut toate babele violate de pe raza județului Tulcea, fiecare dintre ele cu o plîngere mai minoră decît cealaltă. După cinci minute mă întîlnesc cu ofițerul Alexe, care mă conduce în secție. Încerc să par cît mai nevinovat cu putință. Camera în care intru pare că-i utilată cu decorul rămas după ce s-au terminat filmările la Polițist, adjectiv. Mobilier învechit și scorojit, prea multe birouri înghesuite într-un spațiu mult prea mic și cîteva calculatoare care îmi concurează serios la performanță prăjitorul de pîine. Ne așezăm și începem. Prima întrebare: “Ați fost vreodată la Suceava?”.

Sînt cît pe-aci să-i răspund: „De ce întrebi asta?”. Zic, totuși, da. Ofițerul își plimbă ochii pe dosar și citește oftînd. În timpul pauzei dramatice mă aștept să mă întrebe absolut orice. Dacă am făcut trafic de droguri, dacă am furat mașini, dacă am bătut pe cineva, dacă am violat vreo bucovineancă, dar întrebarea vine complet neașteptat, ca și cum nici n-ar avea treabă cu dosarul: „Unde ați votat?”. Stai, ce? După cîteva secunde de confuzie îmi amintesc brusc că, la referendumul pentru demiterea președintelui, fiind în drum de la Botoșani la Bacău, am decis să votez în localitatea Dumbrăveni, județul Suceava, lucru despre care am și scris în această revistă.

„E vorba de un caz venit de la Poliția din Dumbrăveni, unde ați votat dumneavoastră. Unui coleg de acolo i s-a părut suspect că dumneavoastră, tocmai din Tulcea, ați votat acolo.”

Cînd am realizat despre ce acuzații vorbim, am auzit un „clomp!” zgomotos. Era sunetul morcovului scos deodată din fund. M-am relaxat automat și am început deja să fac caterincă. „Deci sînt suspect de turism electoral? Interesant. Păi, și pe unde am mai votat?”, zic eu cu fuduliile umflate. Ofițerul s-a scuzat, zicînd ușor jenat că așa i-a venit dosarul de la Dumbrăveni și că el presupune că-i vorba de o neînțelegere. Hai să dau o declarație, totuși. Așa că iau o foaie de hîrtie și scriu la declarație mai ceva ca la compunerile despre „cum mi-am petrecut vacanța de vară” din clasa a patra. Personal, mă simt puțin nașpa pentru cel nevoit să citească chestia asta, fiindcă scriitura e cam seacă. Eu vreau să mai strecor o metaforă, o analogie, măcar un epitet șmecher, să aduc un pic de intrigă gen „A fost sau n-a fost?” sau un twist neașteptat la final, dar n-ai cu cine.

După declarație, ofițerul din fața mea îl sună pe colegul său de la Dumbrăveni ca să lămurim lucrurile. În timpul discuției, între limbajul polițienesc tulcean și ăla sucevean pare că există o mare diferență de nivel. Fiindcă ce se aude din telefon e de trei ori mai lung decît ce zice ofițerul din fața mea. Omul încearcă să-i explice situația și nu reușește fiindcă e întrerupt în mod constant. După primul minut, ofițerul își dă ochii peste cap, după al doilea își face cruce. Dacă mai continua discuția, sigur vedeam și gestul universal pentru „frecție la picior de lemn”. Ca să lămurim situația, nimic nu e lămurit. Mi s-a dat de înțeles că nu există un alt vot sub numele meu, fiindcă listele electorale nu au fost verificate.

Lăsînd gluma la o parte, ceea ce s-a întîmplat e înjositor, chiar și pentru Poliția din Suceava. Am fost chemat de la București la Tulcea într-o zi de muncă fiindcă, din exces de zel, unui ofițer din Dumbrăveni i s-a părut că e suspect faptul că un tulcean își exercită dreptul democratic de vot la el în sat. Nu a verificat listele electorale să vadă dacă sînt înscris de două ori, de fapt, nici măcar nu știa unde se verifică, fiindcă l-a rugat pe ofițerul de la Tulcea să facă verificarea. Vînătoarea de vrăjitoare și gîlceava cu frauda electorală au pompat Poliția în așa hal, încît omul ăla a zis că a dat de cazul de fraudă al vieții lui. Sper că ești fericit, Traian Băsescu! Dar hai să zicem, de dragul democrației, că cineva ar fi votat în locul meu și că, într-adevăr, existau două semnături. Sîntem în luna februarie. Referendumul a fost în iulie, iar eu, prima persoană de contactat într-un astfel de caz, sînt citat de-abia după cinci luni. Na, poftim. Cum să nu-ți vină să faci presiuni pe instituțiile statului ca să se miște dracului mai repede?

Publicat în Cațavencii, nr. 6(84), 2013

1 comentariu

  1. #1

    pai si o plangere penala pentru abuz in serviciu de ce n-ai depus matale?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint