Așa cum bacalaureatul, admiterea și titularizarea vin întotdeauna cu sacul de scandal, nici recentul concurs dedicat directorilor de școli nu putea eșua decît într-un ridicol românesc. Da, e adevărat, 83,7% din participanți au trecut proba scrisă. Mai rămîn 16,3%. Nu e mult. E imens.
Măgarul are întotdeauna…
a) scuze pentru a nu plăti fondul clasei și al școlii (0 puncte);
b) profesori de pregătire, alții decît cei indicați de mine (100 de puncte);
c) carnet de partid și o pilă mai tare decît a mea (1.000 de puncte).
d) date și cifre pe baza cărora critică sistemul românesc de învățămînt, ceea ce arată lipsa lui de patriotism (10.000 de puncte).
Desenați un pătrat. Rotiți pătratul la 360 de grade. Figura rezultată arată ca un:
a) pătrat (0 puncte);
b) dreptunghi cu laturi egale (100 de puncte);
c) romb, dar așa, mai pătrățos (1.000 de puncte);
d) cerc desenat de noul profesor de matematică, angajat la recomandarea inspectoratului (10.000 de puncte).
Dacă ar fi să dați un test psihologic…
a) îmi pare rău, la psihică nu m-am pregătit (0 puncte);
b) l-aș pica, evident. Vouă vi se pare că educația românească e pentru oameni normali? (100 de puncte);
c) aș refuza. Noi n-avem nevoie de teste din astea pentru că nu conducem mașini, ci doar formăm destine (1.000 de puncte).
Pentru mine intrebarile date la concursul directorilor au fost instructive: am aflat ca manusile sunt obiecte de imbracaminte (chiar daca-s manusi de box), ca sarea are greutate (nu masa), ca gramul masoara greutatea (nu masa). N-am inteles de ce o femeie de serviciu la angajare trebuie sa stie normele de protectie a muncii, iar un director trebuie sa stie cum arata magarii… Asa-i cand se fac subiectele in fata oglinzii. Sper sa nu le dea si la testarea la clasa a doua asa ceva, ca-mi mut nepotul la o scoala in Africa.Acolo au camile, nu magari, iar scolile n-au directori profesionalizati prin rotirea unor figuri, cum facura specialistii nostri. Testa-i-ar si pe ei Ciolos, sa-i testeze!
Bine le zasasi, Vasile! Ca sa ajungi director trebuie sa stii ce are magarul sub coada. Chiar, o fi scris vreunul: „Da’ ce-i ala magar?”
Nu era mai corect să scrie „depinde de măgar!”?
Sau era mai bine „depinde de cine e domnul Măgar”?
Oricum, e de reținut…
…înaintea viitorului concurs se va da ordin să li se taie tuturor porcilor coada… așa, preventiv … se vor tunde caii … se vor smulge cozile păunilor … dacă tot e monotonie (monopol de-al ministerului) în învățământ, de ce să fie diversitate în lumea animalelor? Tot se vopseau frunzele în verde pe alte vremuri … zice-se… ba se mai puneau și pere în plopi prin Regie …