Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cercetători de Antalye mondială

Zoom Cercetători de Antalye mondială

În criză, afirmă psihologi reputați, mintea omului se modifică. Se încălzește și astfel ajunge să coacă tot felul de idei, care mai de care. Deși pare ciudat, apăru o asemănare între oficialii de la LPF și celebrii cercetători britanici. Există oameni cu idei, nu doar în Regatul Unit! De exemplu, unul dintre acești cercetători a venit cu o propunere foarte-foarte interesantă: cînd o fi să se reia campionatul în Anglia, fotbaliștii să poarte măști. În sport, desigur, se mai practică, și nu de ieri, de azi. Bunăoară, la scrimă sau la hochei – poartă și ei măști, poartă și mănuși. La fotbal, parcă-i ceva mai dificil de implementat. Dincolo de faptul că s-ar sufoca la fiecare sprint, chiar ar fi de văzut cum ar reuși omu’ să-și mențină regulamentar mascaatunci cînd dă cu căpățîna sau intră într-un contact direct. Spectacolul sportiv ar avea neîndoielnic ceva de cîștigat, în zona disciplinară și estetică. Ar dispărea cu desăvîrșire tradiționalele flegme și suflatul mucilor pe teren.

Da’ nici ai noștri lepefiști, fraților, nu se lasă mai prejos. Din senin, de nicăieri, de la mai nimeni, apăru ideea asta măreață: să jucăm în Antalya tot ce a mai rămas de jucat în Liga 1. Un obscur angajat LPF a lansat-o și, inițial, toate cluburile au luat-o de bună. După care, ulterior, a mai început lumea să se dezmeticească. Pe bune, chiar așa, de unde și pînă unde? Am putea, la fel de bine, să jucăm în Belarus–acolo toată infrastructura e pregătită, funcționează, abia ne așteaptă. Sau să jucăm, dece nu, în Burundi ori Nicaragua–nici ăia nu și-au întrerupt campionatele. Dar nu, tăticule! Nouă, evident mai creativi decît toată lumea, ne-a trecut prin minte acest proiect grandios: să ne transferăm calabalîcul (cuvînt de origine turcească) în Antalya. S-or fi gîndit, la LPF, că e o revanși istorică. Ne-am tot ocupat cu turcii atîtea secole, ei bine, acum hai să-i mai invadăm și noi, cu toate trupele din Liga 1! Sau, mai știi, poate că-n izolare cei de la LPF, neavînd ce face, s-au apucat de citit poezie: „Să ne mutăm în altă țară“, poezie de Octavian Goga. Suspicios de felul lui, românu’ nu exclude nici ipoteza unui posibil ciubuc (alt cuvînt de origine turcească). Păi, și întreprinzătorii ăia din Antalya, cu bazele lor pustii, abia așteaptă să ofere un comision, dacă le aduci sute și sute de turiști… Toate variantele astea sînt simple ficțiuni, firește.

Jurnalistic (și nu ficțional), doar atît rămîne de consemnat: s-au apucat unii să arunce pe piață Proiectul Antalya și pe urmă un milion de oameni se chinuie să-i descopere sensul. Asta ține, altă ipoteză, și de spiritul locului: născocim soluții cît mai îmbîrligate pentru niște probleme care s-ar putea rezolva mai simplu. Hai România! Iată, ușor-ușor, revenim la vechile rutine. Nu-i cazul să ne relaxăm prematur. Pînă se mai potolește balamucul (tot de origine turcească), rămîne cum am stabilit anterior. Păstrează-ți memoria, dezvoltă-ți imaginația! Întăriți-vă umanitatea! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale