Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cine Superligă are Mare supărare are!

Zoom Cine Superligă are Mare supărare are!

Sîntem super, fraților! Am bifat Supercupa României la Arad, iar acum începe și Superliga, în toată țara. Ce-i aia Superliga? Păi, este fosta Liga 1, adică fosta Divizia A, așa cum am apucat-o noi, mai vechii. Acum, au rebotezat-o. Au, în limba română contemporană, rebranduit-o. „Caravana Diviziei A pornește din nou la drum“ – așa se zicea în dulcea limbă de lemn radiofonic, la emisiunea Fotbal, minut cu minut. Eheei, ce vremuri, ce oameni, ce caractere, ce fotbal… Dispari de aici, tai-o, bată-te să te bată, nostalgie!

Cu emoțiile și speranțele firești oricărui debut de sezon competitional, stai pentru ca să te întrebi: noua Superligă va fi mai super, oare, decît fosta Liga 1 sau Divizia A? Orice analist onest ar da un răspuns cît se poate de precis: habar n-am! Între  „nou“ și „vechi“, între actuala și „fosta“, opiniile iubitorilor de fotbal sînt – așa cum ne-am învățat – împărțite. De exemplu o veste bună pentru Superligă (și pentru noi) ar fi aceea că au promovat Petrolul și U. Cluj. Da, e OK. Numai că, pentru amatorii de chițibușuri, Petrolul nu mai e de mult Petrolul care a cîștigat cîndva titlul, la fel cum nici cei de la U. Cluj nu-s tocmai urmașii ălora de și-au pus „șepcile roșii“ în 1919. Ambele grupări, cluburi de tradiție, au trecut prin tot felul de aventuri economico-juridice, pierdute în bezna ultimilor ani. Astfel, în Superligă, ar putea completa o galerie ilustră de întrebări care dezbină suflarea microbistă: cine-i „adevărata“ Steaua, cine-i adevărata „Craiova“ sau, mai jos, cine-i „adevărata“ Timișoara? Futu-i! De atîția ani, tot schimbăm denumirile, ne batem și cu alții, în grupele europene, să ajungem măcar în „toamna europeană“.

Pentru deliciul publicului telespectator, merită să consemnăm faptul că noua Superligă debutează cu două premiere: în sfîrșit, a venit sistemul VAR și a plecat Dinamo. Sînt două evenimente istorice, așteptate de atîția ani. Deși prea tîrziu, e mai bine decît niciodată. Punînd-o pe VAR, sperăm să-i ajungem din urmă pe albanezii care iar ne-o luaseră înainte, și la acest capitol, nu doar prin 17 Nentori Tirana sau FC Laci. Sistemul VAR și metroul Drumul Taberei – fructele luptei de veacuri a poporului român! Cînd pică așa bucurie peste tine, într-un tîrziu, pe bune, te și gîndești dacă mai e cazul să te folosești de ea… La fel și Dinamo. Dacă echipa milițienilor și securiștilor ar fi retrogradat acum 30 de ani, da, poate că ar fi însemnat ceva. Acum se face doar un fel de lustrație tardivă. În spiritul legilor lustrației (ar fi fost cazul și la noi, poate în anii ’90), sperăm că Dinamo va trece prin purgatoriul insolvenței și falimentului, pentru a reveni astfel, purificat, în Superligă.

Superliga va promite noi și noi momente de suspans, mai ales de cînd Novak a emis ordinul ministerial, ăla cum că – auzi tu! – ar trebui să joace 40% jucători români. De cînd ministrul a aruncat piatra, înțelepții își tot bat capul: cîți jucători face 40% din 11? A plecat fosta echipă a Ministerului de Interne și vine un udemerist, cu măsuri pompieristice. Nu-i nimic, mergem înainte, avem Superligă! Merită să reținem și că, pe lîngă ordin, același ministru a emis o vorbă memorabilă: „România poate să devină sportul pe care ni-l dorim!“. Hai România!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale