Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Coana Mița kaghebista

Zoom Coana Mița kaghebista

Ignorați rating-ul descurajant și cronicile vitriolante. Puse față în față cu obiectul criticii lor, tot ce pot demonstra este că judecata peliculei a căzut în sarcina unor dobitoci. Altfel, să te plîngi că un film cu spioni are acțiunea prea încurcată sau că agenții ruși au apucături de torționari kaghebiști este perfect normal și nu dovada unei profunde inadecvări la realitate. Să adaug și revolta stîrnită de exploatarea femeii de către om? Să. În definitiv, să vezi atîta prostie strălucind printre norii de metan cu pretenții intelectuale nu poate fi decît amuzant.

Red Sparrow își are rădăcinile înfipte adînc în thriller-ul cu spioni al anilor ’60 și își trage seva cu pofta unui porno pe amfetamine. Dominika Egorova este prim-balerină pe scena moscovită cînd fatalitatea o lasă fără carieră din cauza unui picior rupt. Unchiul Vanea, adjunct în Securitatea rusă, intervine salvator – salvator pentru standardele kaghebiste – și uite-așa, din șantaj în șantaj, Dominika ajunge studentă-model la Școala de Curve a KGB-ului. Știu, puriștii genului se vor grăbi să murmure: “Acțiunea e în zilele noastre, deci e FSB, nu KGB”. Da, mă, și noi avem SRI, dar tot niște securiști împuțiți îl conduc.

De aici, spionarea și răzbunarea își dau mîna și conduc destinul eroinei pe un drum care, dacă e să judecăm după determinarea și ambiția de care dă dovadă, nu poate avea decît un singur final: cineva va fi futut grav. Este singura formulare decentă pentru un film cu un ton sexual atît de puternic.

Și cine va fi fericitul? Să fie agentul american pe care Dominika trebuia să-l seducă și să afle, astfel, cine e mega-cîrtița din guvernul federal? Să fie cîrtița? Să fie un personaj din Cehov? Intriga devine din ce în ce mai complicată.

Spuneam mai devreme că filmul evocă strămoșii din anii ’60. Acum adaug: și o face al naibii de bine. Atmosfera tenebroasă, decorurile alternînd între sclipitor și deprimant, fumatul dus la nivel de șerpărie și, mai presus de toate, eleganța cu care scenariul ocolește tehnologia, preferînd să-și depene povestea pe baza calităților umane. Alea dintre craci și alea dintre urechi.

Da, filmul are vagi scene de sex. Vag amintind de viol, vag ridicole, vag hazlii, în fine, nu a fost iertat nimic din arsenalul posibilităților. Dar numai niște ideologi orbiți de prea mult stîngism s-ar declara agresați de țîțe și buci.

De fapt, altceva e șocant: e pentru prima data de multă vreme cînd văd un personaj feminin bine scris. De regulă, mîndrele de pe ecran sînt niște personificări penibile ale sloganului “Femeie puternică și independentă, păcat că nu-s și neagră!”. Wonder Woman, nesărata aia din noul Star Wars, genul de proastă cu impresii pentru care scenariul trebuie să se dea peste cap pentru a-i smulge victoria din colții logicii.

Nu aici. Destinul i-a tras-o grav protagonistei de abia mai poate să meargă în debutul filmului. Dominika e un Hobbit șchiop în luptă cu un Sauron ai cărui ochi sînt pretutindeni și ai cărui orci sînt recunoscuți drept mult mai eficienți. Lupta directă e o prostie. Fuga e imposibilă, nu cînd la Moscova ai o mamă semiparalizată. Înfrîngerea pare singura soluție.

Nu e cazul. Nu pentru o minte brici și un caracter a cărui determinare bate la porțile sociopatiei mai rău decît băteau kaghebiștii la dușmanii președintelui iubit. Dominika trebuie să se răzbune și nimic, nici răsturnările de situație, nici kaghebiștii ucigași, nici măcar captura și tortura n-o pot opri. Legenda spune că, aflată în sală, Nemesis a murmurat: “Asta vrea să-mi ia job-ul!”.

Red Sparrow. R.: Francis Lawrence. Cu Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite