Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Colonoscopia salvează România

Zoom Colonoscopia salvează România

Reacțiile din societate la desecretizarea protocolului dintre SRI și Parchetul General nu este o adevărată radiografie a societății românești. E, mai degrabă, o colonoscopie. Arată cam câtă ură a păpat societatea noastră, cam cât securism a fost turnat în rețea presei și ce haos stăpânește instituțiile.

Câtă ură s-a halit? Atâta încât o mare parte a societății să poată spune: da, să se lupte împotriva corupției cu ascultări ilegale, cu protocoale care depășesc legea, care n-au nimic de-a face cu statul de drept, să fie scoasă armata dacă e nevoie și să se tragă cu tancurile în Parlament. Cam atâta ură. De unde vine ea? Din toți cei 28 de ani de nimic. Umilințe, furt, lipsă de orizont. Aceeași ură a fost prelucrată de regimul Băsescu și de ”intelectualii” săi, canalizată împotriva asistaților, a ”leneșilor”, a marginalilor. Ura e ca un coș crescut pe curul poporului: la un moment dat doare atât de tare încât poporul e dispus să facă orice ca să scape de el. Pe rând, Servicii, politicieni au profitat de durerea în fund.

Haos în instituții? Și încă ce haos! De la implicarea atât de limpede a instituțiilor ca ANAF sau ANI în viața politică și în alegeri până la paralizia care a cuprins CSM-ul și întreg sistemul judecătoresc. Ani de zile, CSM nu a scos un cuvânt despre aceste protocoale. Abia dacă a deschis gura un judecător sau altul la ani buni după semnarea acestor protocoale. Parlamentul? Wow, păi mai mulți securiști decât în SRI găsești în Comisia de control al SRI din Parlament. Cine și-l poate aminti pe Georgian Pop fără să vomite? Și, până la urmă, la ce foloseau toate masteratele și doctoratele școlilor SRI?

Cât despre presă, nicicând fețele ei monstruoase nu s-au văzut mai bine ca acum. Nici în vremea în care o mozoleau pe Nuți n-a părut atât de scârboasă. De la Ziare.com la ăia doi care au plecat de la HotNews și Liviu Avram, de la Dikisitul isteric mușcat de faliment până la Digi24, toți se uită la protocol și exclamă: ”Așa, și? Niște litere, niște semnături, asta nu a omorât pe nimeni niciodată”. Alineatul 2 din articolul 7 spune așa: “[Parchetul] Pune la dispoziția Serviciului datele și informațiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariați civili ai acestuia în pregătirea sau săvârșirea de infracțiuni, dacă apreciază că, prin aceasta, nu se împiedică sau îngreunează aflarea adevărului în cauză”. Ei bine, toți cei de sus s-au legat cu lanțuri de Constituție când modificări ale legilor magistraților ar fi adus chiar și o mică afectare independenței procurorilor. Dar că procurorii sunt la mâna Serviciilor, eh, asta nu înseamnă nimic. Dincolo de articolul citat, mai avem așa: SRI trebuie să fie înștiințat ce s-a făcut cu informațiile livrate pentru un dosar și, mai mult de atât, SRI ascultă cu mandat pentru DNA, oferă doar acele informații pe care le cred ei de cuviință că sunt exclusiv ”penale”, iar nu de siguranță națională. Așadar, din marea de ascultări, să zicem, SRI zice: asta merge la DNA, asta rămâne la noi.

Întrebările cu adevărat importante sunt despre instituția protocoalelor. Cine o controla? Poți, plecând de la o hotărâre de CSAȚ, să redefinești înțelesuri ca ”siguranță națională” care sunt descrise în legi și, deci, în Parlament?

La art. 2 se spune: “părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa siguranței naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii”.

Nicicând n-ar fi trecut de Curtea Constituțională expresii atât de vagi ca acelea de mai sus: ”infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa siguranței naționale” și ” altor infracțiuni grave”.

Bineînțeles, ca la un semn, jurnaliștii care aplaudă ca focile cumpărarea de armament au sărit să pună pansamente. Să crezi că te lupți cu PSD sau că sprijini lupta anticorupție lăsând Serviciile să te lovească sacadat cu catarama în frunte înseamnă fie că ești imbecil, fie că ești interesat.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  ati vazut de ce i-au facut ofiteri pe cei din presa. Cadre militare ca sa li se aplice “legea”. Cine ar fi crezut ca Turcitul e victima ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100