Legenda lui Nicola Argiropoulos nu e încă gata, se mai lucrează la ea, dar chiar așa, nefinisată, circulă prin Balcani și prin Marea Egee, purtată din gură în gură și înfășurată în acorduri de bouzuki. Sînt unii care l-au văzut și n-au orbit, sînt alții care l-au ascultat și n-au surzit. Se povestește că Nicola poate fi zărit vara în insula Thassos, dar cine poate da crezare acestor povești? Iată, de exemplu, ce relata un martor ocular – eu – în vara anului trecut:
"În orășelul Limenaria, la cinci metri de cheiul înțesat cu vaporașe pescărești, își are bîrlogul Nicola Argiropoulos, un grec de doi metri care pare uitat la țărm de ultima escală a eteriștilor. Nicola are mustața lui Clark Gable, vocea lui Emanoil Petruț și taverna lui proprie în care se derulează viața spirituală a insulei Thassos. Nu sînt sigur dacă, azi, el și frații lui mai ademenesc noaptea corăbii pe țărm legînd felinare de coarnele boilor, dar din ceea ce cîntă seara la bouzuki răzbat fapte și mai înfricoșătoare. Nicola pescuiește, vînează, navighează, gătește, bea, fumează, poate înfrunta cu mîinile goale un grup de turiști băuți, iar uitătura lui de pirat face femeile să-i pice cu zgomot în urmă. Oficial, are cinci copii cu aceeași nevastă, dar se simte în aer că insula îi datorează o parte din sporul demografic. Taverna Limani servește doar pește capturat de un grup de moși ezoterici, pescari din prima jumătate a secolului trecut, pe care Nicola îi ține departe de lumina zilei și îi hrănește cu perle. El și braconierii săi știu să-și afunde cîrligele în abisuri unde biologia modernă încă n-a ajuns și să scoată de acolo nu doar specii dispărute, ci și specii care încă n-au apărut. Aceste animale rare sînt gătite de bătrînele tribului, femei care l-au văzut și l-au pipăit pe Alexandru Ipsilanti."
Ei bine, săptămîna asta, Nicola Argiropoulos vine în carne și oase la București.
Aduce cu el un bouzuki, trupa pe care își sprijină faima de artist și puțin din briza Mării Egee. Joi, 27 martie, cîntă la Journey Pub (str. George Enescu nr. 25), iar sîmbătă, 29 martie, ține un concert în toată regula în aula Institutului Bancar Român (str. Negru Vodă nr. 3, ora 19).
Fiecare dintre aezii care-l însoțesc are o reputație de apărat în muzica rebetiko. Se povestește că Ainitis Antonis, Zafiridis Noe, Zetas Dionisis și Haita Fotini au deprins muzica trăgînd cu urechea la arpegiile lui Orfeu, pe care Mediterana, în nopțile de vară, încă le mai aduce la țărm.