Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Complicele Liiceanu

Zoom Complicele Liiceanu

Gabriel Liiceanu este scandalizat că Radio România îi administrează niște limbi comemorative lui Sergiu Nicolaescu: „În zilele începutului de an, postul public Radio România Cultural (plătit din banii de la buget ai românilor) ne-a amintit pe site-ul său, la rubrica «Portret», că se împlinesc opt ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, «personalitate artistică de excepție», «actor, scenarist, regizor, producător de film şi om politic»“.

Gabriel Liiceanu are dreptate și e bine că sancționează promptitudinea și hărnicia Radioului public în a ridica statui șia le mozoli public într-un spectacol jenant.

Gabriel Liiceanu îi numește pe Sergiu Nicolaescu și pe Adrian Păunescu complici ai comunismului și, ce să vezi, potriveală mare: „Când,în decembrie 2020, Humanitas a încheiat anul lansând ultimul volum al trilogiei lui Thierry Wolton, O istorie mondială a comunismului, nu știam că acest al treilea volum, având subtitlul Complicii – primele două volume sunt Călăii și Victimele – , își va vădi actualitatea cu atâta promptitudine“. Dar să depășim momentul promoțional și să facem un salt peste ani, în timpul unui alt regim și, bineînțeles, în vremea altor complici. De ce nu am auzi peste ani, la Radio România Actualități. ode aduse domnului Gabriel Liiceanu, unul dintre iluștrii complici ai regimului Băsescu-Udrea-PDL?

Este amuzant că, la câțiva ani de la sfârșitul regimului Băsescu, Gabriel Liiceanu este dezorientat istoric și ideologic: „Și iată-ne, la 30 după «eliberarea de sub jugul comunist», celebrând complicii comunismului: fie cu ei în viață, fie la un an, trei sau, iată, opt de la moartea lor. Cum se numește regimul în care ne aflăm? Cum îl botezăm, «științific» vorbind? Care este identitatea lui istorică? Ce înseamnă «perioadă de tranziție»? De unde, pornind, tranzităm și către ce? Și a cui tranziție? A «poporului român»? De vreme ce toate punctele-cheie ale economiei, contractele cele mai bănoase cu statul, funcțiile publice cele mai importante sunt, toate, pe mâna membrilor «Maleficei Instituții» (cum a numit un scriitor român din exil Securitatea comunistă), unde mai apare «poporul»? Nu a rămas el mic, batjocorit și abia ițindu-se în fundal din spatele propriei lui mizerii? Nu, serios, în ce regim politic trăim?“.

Ciudate întrebări, atât despre mai noua Securitate care ajuta la curățarea țării de corupți, cât și despre lipsa de direcție a nației. Acum câțiva ani, în mai 2014, când era decorat la Cotroceni, Gabriel Liiceanu era infinit mai bine orientat atât istoric, cât și practic, detectând cu claritate, în bezna destinului țării, popoul băsescian: „Timp de zece ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezatț pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta vă mulțumim“.

Gabriel Liiceanu a fost – alături de alții – un complice al regimului Băsescu, regimul unui turnător la Securitate, regimul unui partid corupt.

Bineînțeles, păstrăm proporțiile acestei comparații între complici: niciodată Liiceanu nu a adus bucurie oamenilor cum au făcut-o cei doi ceaușiști.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]