Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Conspirația unei tăceri prostești

Zoom Conspirația unei tăceri prostești

În România literară și în comunicatele USR-Manolescu sînt atacați jegos mai mulți scriitori care au fost excluși din Uniune la ordinul lui N.M. din cauză că au făcut alegeri pe care N.M. le crede nestatutare. (Doar că tribunalele la care se duc avocații lui N. Manolescu, să-l recunoască judecătorii drept președinte al Uniunii Scriitorilor, îi trimit la plimbare.) Nu scapă însă de aceste atacuri nici scriitorii care au demisionat din USR, unii din solidaritate cu scriitorii excluși, alții din principiu, zicînd că așa ceva nu se face. După aceea, N. Manolescu a cheltuit pe procese împotriva exclușilor în jur de echivalentul în lei a 100.000 de euro din banii scriitorilor, nu din economiile sale.

Asta s-a întîmplat și se întîmplă în timp ce, în România literară, scriitorii atacați în vreo sută de procese civile intentate de o casă de avocatură care-i reprezintă pe N. Manolescu, pe V. Vosganian și pe alți vreo doi pricinași din Consiliul Uniunii sînt acuzați de procesomanie! Printre procesomani s-ar afla subsemnatul și poetul Dan Mircea Cipariu. Nouă ni s-au intentat și acuzații în penal.

Adică în capul lui N. Manolescu, președinte de pripas al USR, și al lui V. Vosganian, vicepreședinte de aceeași speță, au intrat gărgăunii de a ne vedea în pușcărie sau măcar cu o amendă penală, ceea ce înseamnă o pată de neșters în cazier, ca și cum ai fi fost condamnat la închisoare.

De curînd, poetul Radu Vancu a scris pe Facebook un text despre conspirația tăcerii impusă „de la centru” împotriva criticului Ion Simuț și a cîtorva alți autori. Cu ce se face vinovat Ion Simuț, care, din cîte știu, n-a fost exclus din Uniune și nici n-a demisionat de acolo? Că a scris, într-o anchetă a revistei orădene Familia, apărută în luna mai a anului trecut, că singurele reviste culturale vii din România ar fi Dilema veche, Observator cultural și România literară. După părerea mea, România literară e tot atît de vie ca un zombie de hîrtie, dar dacă Ion Simuț crede asta, e treaba lui. Doar că, după aceea, Simuț a fost atacat josnic într-un articol nesemnat în revista Orizont de la Timișoara, iar cînd criticul a cerut să i se publice un drept la replică, a fost ignorat, scrie Radu Vancu.

Pe vremea altui Nicolae – ce-i drept, Ceaușescu –, drepturile la replică nu apăreau în revistele de cultură, indiferent cît de murdare erau pamfletele care se scriau împotriva unor scriitori. Conspirația comunistă a tăcerii a fost înlocuită de conspirația de aceeași inspirație pe care o prezidează azi N. Manolescu, tizul lui Ceaușescu. Doar că, acum, politica pumnului în gură nu mai funcționează ca pe vremea lui Ceaușescu, ceea ce ar trebui să știe și fostul candidat la președinția României, Manolescu, și valeții lui de Uniune., inclusiv deputatul V. Vosganian.

Spre rușinea breslei noastre, la Uniunea Scriitorilor funcționează acum un totalitarism de strînsură pe care, ca pe vremea lui Ceaușescu, îl susțin aplaudaci cu interese personale și o mulțime tăcută de scriitori cărora le e frică să nu-l supere pe tizul lui Ceașcă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale