Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

COSTI ROGOZANU: „E și asta o treabă, să te plîngi că România e vîndută, în timp ce chiar tu o vinzi“

Zoom COSTI ROGOZANU: „E și asta o treabă, să te plîngi că România e vîndută, în timp ce chiar tu o vinzi“

Dacă-i spui „Hristos a înviat!“, Costi Rogozanu îți răspunde cuviincios „Adevărat a-nviat!“. Apoi îți explică de ce: e ateu, dar nu e bou! E de stînga, dar nu din stînga „remorcată“. Așa că nu iartă nici partidele de stînga, nu numai pe cele de dreapta. Și totdeauna spune chestii interesante – din capul lui, nu culese de la alții.

Cristian Teodorescu: Și dacă o să zică popa, Florin Salam și primarii „Vaccinați-vă-ți!“, o să-i asculte poporenii ca pe omul lui Dumnezeu de la Maglavit, numitul Petrache Lupu?

Costi Rogozanu: Problema cu cei care nu vor să se vaccineze vine abia după ce faci rost de vaccinuri. Așa auzeam și despre alte vaccinuri înainte de COVID: nu se vaccinează proștii, sînt antivaxări, sînt inculți, nu vor. Dup-aia vorbeam cu diverși oameni disperați că se duc în Bulgaria să găsească vaccin pentru copii. Sigur, sînt și antivacciniști pe lume, dar proporția lor e mult exagerată pentru că avantajează statul: e mai ușor să spui că poporul nu vrea decît să cauți soluții, să ajungi la om cu vaccinul. Foarte mulți vîrstnici așteaptă în sate vaccinul, nu știu să se programeze online. Campania nu arată bine la nivel european, noi sîntem peste medie, iar între preoți și Salam există cîteva asemănări: toți cîntă și toți o fac pe bani, tu dai mesajul și taxa și ei cîntă. Sînt importante mesajele lor provaccin.

C.T.: O parte dintre înaltele fețe bisericești ordodoxe ne spun, care direct, care pe ocolite, ca Patriarhul Daniel, să ne vaccinăm. Altă parte, ca Teodosie Tomitanul, susțin că cel mai bun vaccin e credința. Chiar să nu știe stînga ce face dreapta din BOR?

C.R.: BOR a lucrat întotdeauna la diversificarea mesajului: găsești în biserică tot ce vrei să auzi, și mesaj mai așezat rațional la Daniel, și delir pe plajă la Teodosie, ba chiar și tot felul de extremă dreapta și derapaj legionar prin diverse biserici puternice din provincie. Nu și-au asumat ferm nici trecutul de extremă dreaptă interbelic, nici nimic, ba cîte unul regretă că nu mai au pămînturi ca înainte de Cuza. Acest mod de a acoperi toată plaja cu discursuri contradictorii e prezent și în această „bicefalie“, Daniel-Teodosie. Sînt preoți mai jos ierarhic care zic lucruri diferite la prînz și seara (vezi arhimandritul Ciprian Grădinaru). E un oportunism comic, oamenii văd că dacă urlă antibotniță sînt populari, iar dacă urlă pro-vaccin iau mai ușor bani de la autorități. Ascensiunea lui Teodosie – și nu numai, există o pleiadă de populiști bisericești care încep să simtă cămașă verde pe sub sutană – ne indică un pericol de care Patriarhul Daniel nu pare să se sperie. Eu zic să se sperie. Și el, și noi. Există un extremism tip YouTube, așa, ăla în care pentru click-uri și popularitate faci orice.

C.T.: S-a dat drumul la școli, la teatre și la HoReCa. O fi într-un ceas bun?

C.R.: Dacă ne luăm după unele date, pare că a trecut vîrful COVID de primăvară. Dacă mă uit mai atent, văd că încă mor cîteva sute pe săptămînă. România nu stă bine cu bilanțul, nu a evitat multe morți care puteau fi evitate. În schimb, stă excelent la băgatul morții sub preș, este un sport străvechi la care sîntem campioni. În plus, nu poți să tot ții oamenii în restricții fără să dai speranță, fără să faci un plan, fără să le spui ce schimbi social ca să stea în casă.

C.T.: Deghizat în iepuraș, SIE face cadouri pascale oamenilor din presă. Cu acoperiții cum o fi procedînd, îi înalță în grad?

C.R.: Nu e prima dată. Acum cîțiva ani plătea blogări și vlogări la chil să vină pe la sediu și să scrie „ce frumos este la SIE“. Însă mulți nu-s acoperiți, nu au relații directe cu Serviciile, doar dau pe gură acel torent de clișee „strategice“ pe gustul Puterii. Așa e dacă le dai prea mulți bani din buget, îi sparg pe Moët.

C.T.: Că tot veni vorba, în Evropa lumea o cîrmește spre dreapta. Face COVID-ul propagandă?

C.R.: Mai nasol e că se bat doar dreapta liberală cu dreapta conservatoare. Stînga, că e ea social-democrată, ecologistă etc., țopăie ici-colo, dar nu-și revine. Portugalia, cu niște băieți și fete de stînga serioși, a reușit să impună o agendă socială discutată și importantă. A și fost întîlnirea de la Porto. S-a dus al nostru președinte norrrrmal acolo și, probabil, ca de obicei, n-a înțeles nimic. Doar sîntem țara cu multe nevoi sociale, dar și cu multe idei fixe de dreapta. COVID a accentuat treaba, le-a dat speranță unor conservatori europeni care pot lovi în guverne eficient și pentru măsurile antigripă, unele adevărate calamități sociale pentru proletarul de rînd sau chiar pentru clasa de mijloc mai fragilă.

C.T.: La noi, un aurist, nu-i mai scriu numele nemernicului, a făcut o listă cu executabili, unul și unul, în caz că s-ar reintroduce pedeapsa cu moartea. Partidul, senatorul Sorin Lavric, intelectual și patriot după mintea lui auristă, n-or fi observat sau le place ideea?

C.R.: Pregătiți-vă de o olimpiadă de idei-zombie din astea, tot renasc conspirații și prostii de extremă dreapta. Există o sastisire de rînjetul neoliberal. Și în loc să se ridice o stîngă critică și lucidă, se ridică astfel de idioți cu liste, fantezii de epurări, curățări, vînători de vrăjitoare. Nimic nu e mai trist pentru unul ca mine să văd că propaganda liberală de împuternicire a pieței în detrimentul vieții, în loc să aibă o opoziție serioasă, nu are decît astfel de arătări ale întunericului internautic.

C.T.: Autoritățile încă mai digeră mielul de Paște, de n-au zis nimic?

C.R.: E cum vorbeam mai devreme despre tactica Bisericii, strategie care i se va întoarce ca un bumerang în freză. Puterea are în România două motoare, unul vizibil, plicticos-europenist, moralist etc. Și unul subteran, alimentat de jeg naționalist, de lobby afacerist („horecii“ au luat-o razna anul ăsta, ei sunt filonul de „AUR“, ca să zic așa), rasism etc. Cu alte cuvinte, fix ca popa ăla de zice două chestii contrare în aceeași săptămînă, văd sau aud din ce în ce mai mulți care, după un discurs sforăitor dimineața, pe seară se plîng de botniță, de „ne-am vîndut țara“ etc. E și asta o treabă, să te plîngi că România e vîndută în timp ce chiar tu o vinzi. Problema nici nu e vînzarea, problema e prețul.

C.T.: Lămurește-mă și pe mine, de ce li se zice neomarxiști ăstora de la USR+, că nu par să se inspire din Capitalul și nici din zicerea „Proletari din toate țările, unițivă!“?

C.R.: Din prostie. Prostie neoconservatoare americană și, după cum știi, „intelectualii“ români alcătuiesc un soi de republică Puerto Rico, parte din Statele Unite, ei citesc numai de acolo cărți de „politologie pe foarte scurt“. Prin „neomarxism“ sînt indicate curente „identitare“ din plaja liberală americană a ultimilor 40 de ani. Nu mai contează că una e un feminism de stînga, alta e feminism de dreapta, important e să urli ca decreieratul „Comuniștii!“ cînd se vorbește de antirasism, antisexism. Cum la noi e școală puțină și proastă prin care și-au spălat „analiștii“ creierele, rezultatul e o chirăială fără sens. USR e ultraliberal, n-au nici un plan social, ba chiar nici cu cauze liberale de apărare a drepturilor minorităților nu se omoară. Ei văd UE ca pe un restaurant de lux, unde te așezi și tu la o masă și faci ca ăilalți, ca să te integrezi în peisaj. Iar ultraconservatorii noștri urlă „Comuniștii!“ la orice, că așa i-am obișnuit, tolerat, încurajat, să fie proști întru anticomunism.

C.T.: Tu ce răspunzi cînd îți zice cineva „Hristos a înviat“?

C.R.: „Adevărat c-a-nviat.“ Sînt ateu, nu sînt bou. E un salut pe care îl percep foarte intim, foarte apropiat de oameni dragi, de bunica Ionica (împlinește acușica 89 de ani). Răspund cu drag la el. Nu o iau ca pe o mărturie de credință, ci ca pe o formă de politețe. Îi respect pe credincioși, nu am ajuns ateu ca să rîd de alții. Problema e cînd invadează un spațiu public oficial. Ascult Radio România Actualități constant. În zilele de Paști am auzit de o mie de ori „Hristos a înviat!“ la acest Radio public al unui stat laic, asta nu mai e în regulă, e un exhibiționism religios agasant.

C.T.: De cînd a devenit ateismul un păcat într-o țară totuși laică?

C.R.: De cînd e școală și mai puțină. De cînd e și mai mult individualism. Fascinația pentru „familie“, pentru „clan“, merge mînă în mînă cu o politică socială care a făcut praf și familii, și tot, cu plecări în străinătate după un ban, cu muncit la trei job-uri ca să ai un trai decent. Și religia, și tot „tradiționalismul“ ăsta inventat mai mult acoperă problema cu ii și ițari decît o denunță. Așa a ajuns ateismul un păcat. Mă simt mai bine ateu la țară decît în București. E o renaștere a religiosului fake ceva de speriat, măcar la țară, cînd le-am dat oamenilor de înțeles că nu sînt cu Biserica și popa, m-au lăsat în pace, vorbim, facem o glumă și ne vedem de vieți. Dar elitele de dreapta românești să nu uităm că s-au născut din întrebări adînci precum „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?“.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    A imbatranit Costi. Da’ ia rams freza cool. Acum, mai batran devenit, e musai sa fie ,,un exemplu” pentru cei care vin din urma. Daca nu el atunci cine, vorba aia. Da’ sa trecem la ,,chestiile interesante” pe care le debiteaza (sigur ca se poate intelege ca nu-s din capul lui ca doar presteaza ca ,,formator de opinie”). Cica-s putini cei care au ramas nevacinati. Sigur ca-i avantajeaza pe ,,japoneji” ca-s ,,putini” cei care nu s-au vaccinat avand in vedere ca pana-n prezent s-au intepat doar 3,95 %. Noi nici nu putem visa sa avem macar 10% din populatie (mintile ,,luminate”, se intelege) la nivelul ,,analfabetilor functional de la niponi. S-atunci cum sa priceapa lumea de pe aceste meleaguri cum sta treaba. E bagata, de voie, de nevoie, in doua staule si aia e. Iar pentru a ,,imbratisa cu drag” tabara impusa incepe instructia: la inceput cu imnul national printre blocurile gri, izolete, apoi sirene trimise ,,pe teren” in cautarea de ,,infectati”,combinezoane albe aducatoare de ,,speranta” etc. Iar dupa luni de numarat live pe toate ,,canalele” decedati, tragedii ,,din cauza”, vine testul cu trimiterea poporului la culcare la ora 8 (seara). Se fac statistici si, bucurie mare printre ,,organizatori”, poporul executa intr-un procet covarsitor conform popularei zicale ,,când doi îţi spun că eşti …. , du-te şi te culcă”. Lucrurile se misca in directia stabilita conform planului. ,,Misto” treaba cu ,,varstnicii” de la sate care ,,nu stiu sa se programeze online” ramanand neintepati in timp ce ,,la oras” sunt maratoane ca-n vremurile bune la olimpiade. ,,Găsești în biserică tot ce vrei să auzi” la fel cum a ajuns fiecare ,,ziar” sa aiba ,,formatori de opinie” pentru toate ,,gusturile” avand grija sa nu se ingroape intr-o nisa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale