Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cristian Tudor Popescu și femeile

Zoom Cristian Tudor Popescu și femeile

Legenda spune că, înainte să scrie un editorial despre un subiect oarecare, Cristian Tudor Popescu ia o monedă de 10 bani și o aruncă în aer. Dacă pică stema, e pro. Dacă pica banul, e contra. La fel de vehement, indiferent de rezultatul tragerii la sorți. Cumva, el e un tip fără ideologie, poziția pe care o exprimă nu face parte dintr-un sistem mai vast, dintr-un mod coerent de a privi lumea, din care mai scoate, uneori, seva unui editorial. Ce rămâne constantă e vehemența, de om care-ți dă senzația că știe ce spune, că altfel nu i s-ar umfla venele alea pe tâmplă. Adică trebuie să cunoști foarte bine un subiect dacă, atunci când te pronunți în privința lui, îți ies ochii din orbite și gesticulezi ca un om condamnat pe nedrept la spânzurătoare.

În anii ’90, a publicat în Adevărul literar și artistic un text intitulat sugestiv ”Femeia nu e om”. De 8 martie, l-a scos de la naftalină și l-a publicat în Gândul, cu mențiunea că a rămas la părerea de atunci și că n-ar modifica nici un cuvânt.

Dacă n-ar fi scris în româna modernă, ai zice că textul e o cronică pitorească de pe la 1600, în care un învățat al vremii a expus părerea epocii despre femei. Pare că datează dintr-o vreme în care holera nu fusese eradicată, iar oamenii foloseau gâsca drept monedă de schimb.

Însă CTP nu e un urechist superficial, care emite sentințe ciudate ca să zică pe urmă că a glumit. E un tip cu o gândire precisă, de inginer, de om care a scris science-fiction și care, la o adică, se folosește în argumentație de recuzita viitorului:

”Cu atât mai mult cu cât femeile, de fapt, nu gândesc. Cu excepţiile de rigoare, la fel de dese ca pinguinii albaştri, ele mimează gândirea omenească. Aidoma acelor „alien” din filmele SF-horror, ele împrumuta cu rapiditate din jur expresii, fraze, prefabricate întregi de „gândire”, pe care le asamblează şi le debitează cu însufleţire, făra a avea cea mai mica aderenţă psihică la ceea ce spun.”

E perfect verosimilă însă și o diatribă a lui CTP împotriva sexismului. De fapt, poți compune o critică a misoginismului chiar cu instrumentarul paragrafului de mai sus, luat din ”Femeia nu e om”. E doar o întâmplare că CTP a ales să scrie împotriva femeilor. La fel de vehement ar fi polemizat și cu misoginii.

În textul lui din anii ’90, CTP are aerul că a văzut niște caracteristici neschimbătoare ale lumii. Ca bărbat intelectual, care a citit niște cărți la viața lui și nu și-a pierdut vremea prin saloane frivole de coafură, ne anunță cum e de fapt femeia, fără să-și dea seama cât de ușor lucrurile pot sta altfel.

CTP e încă la vârsta aia când băieții de școală generală se uită triumfător în istorie și constată că n-au fost prea multe femei scriitor, filosof sau inventator. Dar pentru mulți vine pe urmă clasa a șaptea, a opta, când lecturile noi te fac să-ți dai seama că până pe la 1800 nici românii n-au prea avut oameni de știință și filosofi. Și asta nu pentru că românii n-ar fi oameni, ci pentru că nu i-a dat nimeni la școală, cel puțin nu la aia care trebuie.

Parcă văd un text de CTP plin de metafore corosive, în care mătură pe jos cu sexiștii care le rezervă femeilor un rol marginal de creaturi emoționale. În textul ăla, i-ar compara pe misogini cu niște roboți defecți sau cu niște zombie inerți, cărora li s-a scurs creierul pe obraji ca o mâzgă și au devenit incapabili să mai gândească. Păcat, ar fi ieșit un text mișto, pitoresc, de un kitsch agreabil. Trebuia să mai dea o dată cu banul.

2 comentarii

 1. #1

  In articol incriminat CTP nu face decit sa dea glas perceptiei populare a femeii in societatea romaneasca (aka Romania profunda). Doh…

 2. #2

  C.T.P ul are numai probleme, in ultima vreme, inventate desigur, lui nu-i place nimic, nu e multumit de nimeni. s-a autocatarat in varvul gramezi si isi permite sa ne toti inferiori. Rusine C.T.P-ului!
  Vreau un leu pt C.T.P-eu! Pt pastile pentru tot restul vieti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

 • O democrație din ce în ce mai îndepărtată

  15 septembrie 2020

  În urmă cu patru ani și jumătate, Ludovic Orban devenea victima neinocentă a DNA, visul de a fi zdrobit în alegerile locale de Gabriela Firea fiindu-i întrerupt de finanțarea ilegală […]

 • O insulă scufundată

  8 septembrie 2020

  Dictatura milităroasă din Belarus, unde un ins scelerat flutură Kalașnikovul într-un lan de fete cu părul auriu, face diferența dintre lacrimi și muci cînd e s-o comparăm cu dictatura medicală […]

 • Generalii Frînă și Abuz la datorie

  8 septembrie 2020

  Puțini muritori pot sta alături de Gabriel Oprea fără să simtă vibrația magnetică a imposturii și tupeului, cîmpul de agresivitate și lăcomie ce iradiază dinspre acel chip cu sprîncene pensate […]

Cele mai citite