Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

CTP la munte și pe Marte: Omul din castraveciorul înalt

Zoom CTP la munte și pe Marte: Omul din castraveciorul înalt

Planeta Perseus X era asemănătoare cu Pământul, ca și cum un inginer comunist ar fi plecat cu planurile Terrei din fabrica Renault ca să producă o variantă mult mai păguboasă într-o uzină obosită din Pitești. Chiar m-am mirat. Exista și aici o Românie, dar mult mai mică. Avea doar trei județe, toate în Moldova, iar populația își pierduse de mult orice mândrie națională și forță combativă pe terenul ideilor. Oamenii vorbeau o limbă română stricată, de parcă toți ar fi fost niște miniștri PSD ai Educației. Deși țara era mică, aveai toate șansele să te pierzi. Toate indicatoarele rutiere erau scrise cu litere chirilice ca într-un vis dement al lui Putin.

– Oare ce s-a întâmplat cu țărișoara? l-am întrebat pe Cosmin Prelipceanu în timp ce ne plimbam, cu cățeaua după noi, pe o stradă din centrul Bârladului.

Era o duminică liniștită. Soarele de aprilie ardea pe cer ca o clătită care a-nceput să sfârâie în tigaie. Oamenii mergeau agale pe trotuar și se salutau din priviri. Probabil că le era rușine de româna plină de greșeli pe care-o vorbeau și preferau să se limiteze la gesturi.

– Cu tot respectul, cred că Liviu Dragnea a vândut țara la ruși, a îngăimat Prelipceanu. Exact așa cum genial ați anticipat.

Cățelușa Ostapenko a început să latre la Prelipceanu, semn că mirosise un raționament șubred.

– N-are logică ce spui, băiete! i-am atras atenția. Putin ar fi luat în primul rând Moldova. Și Dragnea ar fi păstrat pentru el județul Teleorman, pentru că acolo are casă și n-ar suporta să stea printre indicatoare rutiere cu chirilice. El abia a învățat alfabetul nostru latin. O literă dacă mai memorează în plus, corpul lui o ia razna și-ncepe să se-nvârtă necontrolat asemenea unei elice defecte cu mustață, ca atunci când Vanghelie a încercat să rețină care e capitala Finlandei.

– Și ce credeți că s-a întâmplat?

Discuția a rămas în aer ca o coadă de vițel cu care ai aruncat după pisici într-un copac, dar s-a agățat de crengi și acum atârnă inert în bătaia vântului, de parcă acum însuși copacul și-ar alunga cu ea muștele de la fund. Ne-am oprit cu gurile căscate. Era zarvă mare la intrarea într-un bar, cum nu vezi nici măcar atunci când pierde Simona și toată lumea se repede s-o ponegrească.

Cățelușa Ostapenko a început să latre la oameni.

– Alo, șefu’, te rog să-ți potolești dumneata potaia dacă nu vrei să încaseze un picior în dos! a strigat unul dintre cheflii.

– Eu cred în libertatea de expresie, i-am explicat. Iar libertatea de expresie se referă în special la lătratul care nu-ți place, nu doar la acela pe care vrei să-l auzi.

– Ascultă, amice, noi am venit să vedem meciul, nu să-ți ascultăm ție cățeaua. Sau pe tine.

Prelipceanu, care credea că e rost de bătaie, se îndepărtase deja la câteva sute de metri și aștepta semnalul unei fugi salvatoare. Stătea ca alergătorii la start, gata să țâșnească spre linia de sosire, care era-n acest caz nava noastră.

– Ce meci e? am întrebat, sperând să văd o partidă de tenis.

– Cum adică ce meci? Tu de pe ce planetă vii, amice? E finala Champions League. Litex Loveci cu ȚSKA Sofia. El clasicov.

– Stai, ce? De când sunt echipele bulgărești atât de bune?

– De când s-au inventat competițiile europene. Fotbalul bulgăresc deține supremația absolută. Ai auzit de Cristiano Ronaldo? De patru ori Balonul de Aur.

– Normal că am auzit, am răspuns.

– De zece ani joacă la Lokomotiv Plovdiv, dar în ultimul timp nu prea mai prinde echipa. E bun, nu zic, dar n-are loc de Neymar și de Ibrahimovici. S-ar duce, săracul, la Litex Loveci, dar acolo nu-l vrea Messi.

Mi s-a explicat atunci că Bulgaria e cea mai mare putere militară a planetei. Se pare că lumea asta a fost identică cu a noastră, doar că până la un punct. Aici, Bulgaria a câștigat al doilea război balcanic și de-atunci lucrurile au luat-o pe alt făgaș. Bulgarii au inventat bomba atomică, au trimis primul om pe Lună și au legat toate calculatoarele într-o rețea mondială, care se cheamă Internetătă.

– Auzi? Ia stai puțin! am exclamat, cu speranță în glas. Dar există și Simona Halep aici?

– Glumești? E idolul planetei. Cea mai în formă jucătoare bulgăroaică a momentului. Mi-a dat și mie un autograf, pe poza aia cu Stoicikov, de când era ea mică.

– Ce? Cum să fie Halep bulgăroaică?

– Mă scuzi, nu e chiar bulgăroaică sută la sută. E dintr-o comunitate de abulgari din Dobrogea.

Cățelușa Ostapenko se potolise și acum stătea cu botul pe labe. Mi s-a părut că văd cum i se prelinge și ei din colțul ochiului o lacrimă pentru speranța tenisului feminin românesc.

– De ce, Simona? De ce joci pentru Bulgaria? am strigat îngenunchind teatral, cu brațele îndepărtate, cu pumnii încleștați și fața spre cer.

– Domnule Popescu, sunteți bine? m-a întrebat Prelipceanu, care pesemne că-și făcuse curaj după ce a văzut că nu ne ia nimeni la bătaie.

– Ce mai e bine, Prelipcene? Ce mai e binele și ce mai e răul? Hai să fugim de pe această planetă imensă, străină și grea. Nu vezi ce s-a ales de tenisul feminin?

Prelipceanu s-a uitat confuz în jurul lui.

– Nu văd. Ce s-a ales?

Localnicul a mai aruncat o privire la zarva din bar și, măsurându-ne de sus până jos ca o gazdă pe care-o tentează să fie ospitalieră, ne-a spus:

– Înainte să plecați, nu vreți mai bine să ciocnim un borcan de castraveciori?

2 comentarii

 1. #1

  Abulgari. Totala faza. Si comparatiile …delicioase!

 2. #2

  Lol.. Am ras atat de tare ca aproape mi am destupat sinusurile si m am vindecat de raceala!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]