Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum e să mori la reanimare

Zoom Cum e să mori la reanimare

Aud că, la Spitalul Elias, Cristian Țopescu și Lucian Pintilie au fost vecini de suferință la reanimare. Or fi stat de vorbă unul cu celălalt? N-am de unde să știu. Ceea ce îmi amintesc de pe vremea cînd am fost la reanimarea altui spital, 2 CFR, nu departe de Elias, e că n-am stat de vorbă cu nici unul dintre ceilalți pacienți. Suferința și mai ales temerea morții nu te fac comunicativ, decît dacă ești pe punctul de a scăpa din încleștarea bolii care te-a adus acolo. Se spune însă despre oamenii bătrîni că, dacă nu sînt într-o stare care-i împiedică să vorbească, încearcă să mai schimbe o vorbă cu cei din jur, ca să se convingă astfel că nu le-a venit sfîrșitul.

Îmi place să cred că Țopescu și Pintilie, amîndoi comunicativi, au schimbat măcar cîteva vorbe în timp ce erau la reamimare. Mă îndoiesc că și-au făcut bilanțul vieții, amîndoi bucuroși că interlocutorul lor era o celebritate. Mai degrabă, dacă au știut unul de celălalt, poate că s-au gîndit că vor scăpa cu bine de la reanimare. Uneori această speranță funcționează miraculos, chiar dacă bolile de care suferă conlocutorii au ajuns în ultimul stadiu. Medicii povestesc despre asemenea minuni, fără să uite că, nu mult după aceea, pacienții lor o sfîrșesc acasă sau în drum spre spital.

În ordinea în care au murit, Cristian Țopescu poate că i-o fi povestit lui Lucian Pintilie diverse chestii despre viața lui, neveste, copii și poate despre bolile care l-au adus în spital. Mă îndoiesc că i-a spus lui Pintilie chestii care țineau de cariera lui cunoscută. Cînd moartea îți dă întîlnire, te întorci la viața ta personală, cu mărunțișurile ei care devin brusc esențiale și devii curios despre viața interlocutorului tău, ca și cum asta te-ar putea ajuta să supraviețuiești.

La rîndul său, Pintilie cred că i-a povestit cîte ceva din copilăria lui din Basarabia, apoi despre viața lui cu Clody Bertola și despre prieteniile sale cu actorii. E posibil ca atunci Țopescu să-i fi povestit și el despre prieteniile sale cu sportivii despre care a comentat la televizor și poate despre anii în care n-a mai avut voie să i se audă vocea la TV. Nu m-aș mira dacă atunci Pintilie i-o fi zis că și el a pățit-o. Doar că el, cînd a fost interzis, a plecat din țară și a ajuns regizor de teatru în Franța. Și mai cred că Pintilie l-o fi consolat pe Țopescu pentru anii în care a fost pus la index, fiindcă Țopescu n-ar fi putut să devină comentator de sport în Franța. Să se fi ciorovăit ei doi, la reanimare, ca doi bătrîni arțăgoși, care dintre ei e mai glorie națională decît celălalt? Mă îndoiesc. Mai degrabă cred că au murit la reanimare fără să fi apucat să stea de vorbă și fără ca lui Lucian Pintilie să-i fi spus careva de la reanimare că a murit Cristian Țopescu.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale