Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum li se întinde o bursă pescarilor la Tulcea

Zoom Cum li se întinde o bursă pescarilor la Tulcea

Apocalipsa ecologistă implementată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, oblăduită până acum de un pluton de guvernatori, a făcut ca cele mai fioroase distrugeri să se întâmple paradoxal la Gurile Dunării chiar în zilele noastre. Spun paradoxal pentru că nu s-au întâmplat pe vremea în care Ceauşescu îşi trimitea şantieriş­tii comunişti să sece Delta pentru a o „reda“ agriculturii, ci în prezentul capitalist, sub semnul rezervaţiei înscrise în patrimoniul universal UNESCO.

Dacă vă aşteptaţi în rândurile care urmează la o anchetă fulminantă cu niscaiva furăciuni tulcene, ori poliţişti sau judecători mânjiţi cu zeamă de nisetru, vă dezamăgesc. Vă propun în schimb o privire panoramică a dezastrului făcut cu implementări, proiecte, studii de fezabilitate şi alte aşchii ale noii limbi de lemn aliniate la norme europene. De la primul până la ultimul guvernator, schimbarea a fost cheia succesului în prezervarea habitatelor şi faunei deltaice. Unul a făcut concesiuni piscicole pentru ca următorul să le desfiinţeze, decretând că asta e metoda prin care va salva Delta. Tot aşa a fost deschisă vânătoarea pentru a da şansa succesorului de a o închide, iar setca a fost interzisă sub un guvernorat pentru a fi permisă în următorul. Debandada asta nu are cum să nu pună punctul pe i la vremuri noi, când proaspătul ministru al Mediului unifică paza rezervaţiei. Treabă necesară, dacă e să ne gândim că Garda ecologiştilor din Deltă a fost decapitată, tranşată şi împrăştiată de miniştrii anteriori, pentru mai multă eficienţă, la tot felul de Poliţii. De Frontieră, Rurală, a Deltei sau Fluvială, până au rămas toţi fără carburant la bărci şi n-au mai păzit nimic. Însă caterinca ecologistă cea mai meseriaşă, pentru că face bani la partid, este cea a Bursei de Peşte, unde se pregăteau să dea plasă la greu, de vreo 18 milioane de euro, piscicultorii portocalii. Noii piscicultori, mai cinstiţi, promit să o facă doar cu câteva milioane. Asta chiar dacă pescuitul comercial în Rezervaţie mai este rentabil, în condiţiile scăderii dramatice înregistrate la capitolul densitate şi diversitate piscicolă, doar în regim de braconaj electric şi evaziune fiscală de proporţii. Sabotând proiectele de renaturare finanţate din fondurile europene, prin care mii de hectare de pârloagă îndiguită ar putea redeveni baltă plină de peşte, construim o Bursă la Tulcea pentru sturionii repopulaţi anual cu un milion de euro de Guvern, prinşi de braconieri îna­intea majoratului şi scoşi la produs pe podul de la Giurgeni. Adică selecţie naturală, mân­ca-v-aş borşul vostru, temelia ecologiei de piaţă.

Publicat în Cațavencii, nr. 43, 31 octombrie – 6 noiembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint