Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să albești un halat alb. Metoda Papici în cazul medicului Ionac

Zoom Cum să albești un halat alb. Metoda Papici în cazul medicului Ionac

Săptămâna trecută, după ce a realizat că a posta pe contul său de Facebook o opinie legată de un articol de presă, nu reprezintă un drept la replică, medicul timișorean Mihai Edmond Ionac, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara și șef interimar al Secției de Chirurgie Vasculară a aceluiași spital, a trimis redacției două drepturi la replică, în plic, datate și semnate. Cum noi nu publicăm minciuni cu bună știință, alegem deocamdată să nu publicăm drepturile la replică trimise de către medicul Ionac. În schimb, vom cita din ele, în măsura spațiului disponibil, demontând afirmațiile medicului. De asemeni, Cațavencii nu este o publicație care să să ascundă în spatele inexistentei, de altfel, scuze a pamfletului. Suntem o revistă de satiră politică și socială și, avem, de asemeni, foarte serioase pagini de investigații. Este un alt motiv pentru care nu publicăm drepturile la replică ale domnului Ionac, pentru că nu dorim să-l expunem unor eventuale procese cauzate de limbajul folosit și de afirmațiile fără acoperire pe care le face, afirmații ce nu ar beneficia, de asemeni, de protecția imaginarului pamflet. Sperăm ca domnul Ionac să înțeleagă și să aprecieze faptul că dorim să-l protejăm de complicațiile mersului prin tribunale. De exemplu, domnul Ionac scrie: „Domnule Patrick Andre de Hillerin, îmi este acum clar, sunteți un adept declarat al lui Gobbels […]“. Aceasta este o afirmați foarte gravă și, în același timp, foarte falsă. Nu doar că nu am declarat niciodată, nicăieri, nici în scris  și nici prin viu grai, că aș fi un adept al lui Goebbels, dar în întreaga mea activitate profesională am militat împotriva regimurilor totalitare, a ideologiilor extremiste și a partidelor precum NSDAP sau a persoanelor precum Joseph Goebbels. De altfel, încă din 2006, în Legea nr. 107/2006 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, la articolul 5, se spune foarte clar: „Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi“. Așadar, a fi „adept declarat al lui Goebbels“ m-ar plasa direct sub incidența acestei legi, făcându-mă pasibil de pedeapsa cu închisoarea între 3 luni și 3 ani. Cum domnul Ionac nu poate dovedi astfel de afirmații extrem de grave, prefer să-l protejez, nepunândul în situația de a putea fi dat în judecată.

 

În data de 17.07.2014,

procurorul Mihaela Pop de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș începe urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals și comlicitate la fals intelectual, uz de fals și complicitate la uz de fals, în cazul unor fapte petrecute la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. în 14.04.2016, procurorul Mihaela Pop dispune menținerea urmăririi penale în cazul medicului Mihai Edmond Ionac, a asistentei medicale Simona Banciu, și a medicului Lucian Jiga.

Procurorul Mihaela Pop constatase și dovedea prin înscrisuri, interceptări ambientale, declarații de martori, rezultate ale prechezițiilor domiciliare și informatice că cei trei (Ionac, Banciu și Jiga) participaseră între 2010 și 2014 la o schemă de fraudare a statului, prin decontarea unor operații estetice și a altor intervenții nedecontabile, efectuate în secția de Chirurgie Vasculară a SCJUT și trecute în acte sub alte diagnostice. De asemeni, medicul Ionac obținea și bani de la paciente, sub formă de donații făcute către asociația sa, CompasX. Donațiile erau făcute înainte de efectuarea intervențiilor chirurgicale, la indicația medicului, pacientele declarând că donațiile le-au fost impuse de către medic, spunându-li-se că aceste donații acoperă costurile operațiilor.

În alte cazuri, deși Casa de Asigurări de Sănătate deconta integral medicamentele și materialele sanitare folosite, medicul Ionac își trimitea pacienții să achiziționeze medicamente și materiale sanitare la farmacia Remedia, aparținând mătușii soției sale. Ulterior, medicamentele și materialele, nefolosite, erau repuse în vânzare în cadrul aceleiași farmacii.

În 2015, Curtea de Conturi a efectuat un control la SCJUT, constatând și ea neregulile menționate în documentele înocmite de către procurorul Mihaela Pop.

 

Medicul Ionac a mai fost

cercetat, pe lângă abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals și pentru luare de mită.

Printr-o ordonanță din 12.02.2018, procurorul Lucian Papici, ușuit de la DNA București și aterizat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, dispune clasarea acuzației de luare de mită, pentru că martorii audiați nu mai recunosc faptul că efectuarea operațiilor ar fi fost condiționată de vărsarea de donații înainte de operație. Mai mult, însuși medicul Ionac declarase procurorului că el nu condiționa nimic, și că oamenii făceau donațiile benevol. Doar de aia se și cheamă donații, că-s benevole, nu condiționate. Iar dacă suspectul declară ceva, trebuie crezut. Așa se face cercetarea penală, mai ales când vrei să-l faci scăpat pe eminentul medic.

Totuși, în ciuda declarțiile suspectului Ionac și ale procurorului Papici, există în continuare dovezi și martori care susțin contrariul. Există un e-mail, trimis de către medicul Ionac unei paciente, în care iertatul de către Papici spune clar: „relativ la costurile materialelor pe care trebuie să le folosim la operație, ele vor fi acoperite dacă veți avea amabilitatea de a dona în contul fundației secției noastre suma de 5000 de lei“. Dacă nici asta nu este solicitare de șpagă, în condițiile în care costurile întregii operații sunt decontate de către stat, atunci nu știm ce mai este. (o copie a e-mailului, una a ordonanței de clasare precum și alte documente se află mai jos).

O altă persoană ce apare în ordonanța de clasare ca martor, Călina Chițu, povestește pe Facebook, într-un comentariu la un text despre Ionac apărut în Libertatea, că procurorii i-au arătat documente conform cărora medicul Ionac decontase la stat investigații, medicamente și materiale medicale folosite în operația soțului doamnei, deși aceasta, declară în comentariul respectiv, plătise atât RMN-ul cât și medicamentele și alte materiale.

Lucian Papici clasează, totuși, acuzația de luare de mită și disjunge într-un alt dosar acuzațiile de abuz în serviciu și înșelăciune.

Surpriză, dispar ca prin farmec, nici clasate și nici disjunse în alte dosare, acuzațiile de fals intelectual, complicitate la fas intelectual, uz de fals și complicitate la uz de fals. Practic, din tastatura procurorului, Mihai Ionac scapă și fără cercetare și fără proces de niște acuzații extrem de grave. Măreția dreptului, cum ar spune clasicii.

Va urma

Ordonanța de clasare a dosarului de luare de mită:

Bilete de trimitere la farmacia Remedia, cu menționarea pachetului deja pregătit în funcție de operație/afecțiune.

E-mail care dovedește că medicul Ionac indică donațiile către asociația sa drept modalitate de acoperire a “costurilor” operațiilor

Citeşte mai multe despre:

10 comentarii

 1. #1

  Normal ca era premiant, doar tasu era comandantul Spitalului Militar din Oradea si doar se stie cum functionau lucrurile inainte de ’90, asa ca mai rasfirati, baieti, mai rasfirati. Poate de aia nu l-au vrut nici Oradea si nici Clujul si a aterizat la Timisoara, era prea bun, prea ca la tara, pentru aia.

 2. #2

  Mi-a trimis soțul mai devreme materialul scris de dvs. Vreau doar sa va spun ca aveti dreptate. Am fost una dintre martorele din dosarul dlui Ionac. Și verișoara mea la fel ca așa am ajuns la dr. Ionac. Ambele am făcut câte o donație de 5000 RON înainte de operație ca așa ne-a spus medicul ca trebuie sa cumpere cele necesare ca spitalul nu are. Verișoara mea a fost chemată prima după ce a izbucnit scandalul. Când s-a întors de la dl Papici era foarte speriata. Mi-a povestit ce a pățit. Am zis ca poate exagerează și mi-am zis ca o sa văd cum merge la declarații pentru ca primisem și eu convocare la procuror. A fost exact cum a zis verișoara mea. A venit Papici și mi-a zis in fata sa ma gândesc f bine ce declar pentru ca dacă spun ca donatia e mita e obligat sa ma bage la pușcărie pentru dare de mita ca ambele se pedepsesc. Verișoara mea și-a schimbat declarația și eu la fel. Ce era sa facem? Și cu banii dati și la pușcărie?

 3. #3

  O chestie foarte tare apare în pagina 9 din ordonanță: aici Papici dă un citat din raportul Curții de Conturi, dar îl rupe din context, expune doar începutul unei constatări a auditorilor, în care, aparent, auditorii elogiază activitatea CompasX. În realitate, auditorii au prezentat percepția publică despre renovările din Secția de Chirurgie Vasculară, după care au arătat, în același document, că “donațiile” erau făcute de pacienți întotdeauna înainte de operație și au devoalat întregul mecanism pus la cale de Mihai Ionac. Dar ultraprofesionistul procuror Lucian Papici a extras doar ceea ce i-a convenit, denaturând complet concluziile raportului de audit! E halucinant să scrii, negru pe alb, că “verificările efectuate în cauză de către Camera de Conturi Timiș și de către ANAF au stabilit că sumele de bani donate au fost folosite în mod efectiv în scopul mai sus menționat, neputând vorbi în acest caz despre o eventuală mită <>”, când lucrurile s-au petrecut chiar pe dos! E de noaptea minții! În primăvara anului 2015 a izbucnit un scandal cât casa în urma dezvăluirilor din presa timișoreană, care a publicat pasaje devastatoare din raportul de audit, Ionac s-a trezit acasă cu mascații, au avut loc percheziții și la Secția de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean. Ulterior, Ionac a trecut la contraatac și a ajuns la președintele de-atunci al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, unde s-a plâns că este crucificat de auditorii din Timișoara. Văcăroiu, suflet sensibil, își ceartă subalternii, penalizându-i pe auditori cu 10 la sută din salariu pe trei luni, doar că oamenii nu se lasă intimidați și dau în judecată Curtea de Conturi, câștigând definitiv procesul! În comentariile lui pe Facebook, maestrul Ionac spune că auditorii respectivi au fost sancționați de conducerea Curții de Conturi, dar “uită” să prezinte și continuarea, adică exonerarea lor de orice vină de către instanțele de judecată. Exact metoda folosită de procurorul Papici în rușinoasa ordonanță de clasare din 12 februarie 2018: rupem din context, extragem doar ce ne convine și prezentăm negrul ca fiind alb și viceversa. Mușamalizarea asta seamănă ca două picături de apă cu celebra mușamalizare cu lipsa cratimei – vezi https://www.libertatea.ro/stiri/dosar-de-coruptie-din-sanatate-ingropat-procuror-dna-firma-agro-vlad-2801834 – în dosarul instrumentat de DNA București vizându-l pe bunul prieten al lui Mihai Ionac, domnul Virgil Păunescu (fost Vergică Gălușcan), actual candidat la funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara. Să nu uităm că Păunescu este cel care l-a scos din joben pe pseudo-cercetătorul științific Raul Pătrașcu, cel care se lăuda cu o grămadă de articole publicate în reviste cu factor de impact ISI, dar dat de gol că nu are decât unul singur, publicat în urmă cu 9 ani!

 4. #4

  Deci: NO Comment! De mult nu mai e America tara tuturor posibilitatilor!

 5. #5

  Alo, CSM-ul, ministrul Predoiu, Inspectia Judiciara, avand in vedere independenta justitiei nu cititi si voi comentariul dnei. Carmen, e devastator pentru impostorul de papici. Asta mai e procuror. Dar, apropo, doasarul lui ionac a fost inceput de fostul procuror Pop Mihaela si finalizat de papici, maniera de finalizare/musamalizare fiind certificata de cea ajunsa ulterior prim procuror al Tribunalului Timis …Pop Mihaela ajunsa intre timp judecator. Al naibii independenta asta a magistratilor!

 6. #6

  Cel mai interesant e faptul ca papici a incalcat in mod flagrant decizia Inaltei Curtinde Casatie si Justitie care in 2017 stabilea ca donatiile pacientilor catre medici sunt forme mascate de mita…asa ca papici are o foarte, foarte mare problema din punct de vedere a legalitatii ordonantei de clasare cu privire la clasarea faptei de mita.

 7. #7

  Oare in urma acestui articol si a comentariilor de mai sus nu s-ar gasi un procuror cu simtul raspunderii care sa redeschida acest dosar? Prea clare sunt faptele si dovezile…Ca sa nu pomenim de munca titanica a politistilor care au devoalat mizeriile acestui individ.Domnul procuror general, ce ziceti?

 8. #8

  cum era aia cu tot banatu’ ii fruncea?

 9. #9

  Ați prins doar o ață din complicatul covor persan al șobolănelilor ce nu numai leagă, dar constituie infrastructura însăși a “lumii bune” timișorene. Dacă mai deșirați, vă veți arăta ostilitatea față de șefii de promoție și elitele naturale și native ale acestei țărișoare, care dăi și luptă pentru progres, occidentalizare și, de ce nu, mântuire prin țâțe mari (o variantă mult mai convenabilă decât moaștele, trebuie să recunoaștem).

 10. #10

  *covor persan al șobolănelilor*… *a “lumii bune” timișorene*… In subterana medicala de la judetean inca mai sunt maini murdare cu sangele celor ucisi la Revolutie si arsi apoi in Bucuresti si undeva pe langa Timisoara? Sunt si la catedre in calitate de profesori cei care dadeau listele pacientilor raniti?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale