Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să iei ostatic un județ (III)

Zoom Cum să iei ostatic un județ (III)

Luni, 16 iulie, seara, proaspăt revenit în studiourile Realitatea TV după o “tabără” în Delta Dunării, Oreste Teodorescu a dat drumul unui delir “investigațional” cum rar vezi la oameni sobri. Sursa informațiilor pe care, ieșit cu fruntea sus de la DIICOT Ploiești, Oreste le debita ca și cum ar fi știut despre ce vorbește era și este mai vechea noastră cunoștință, Traian Rece. Oricât de întinsă ar fi Delta Dunării, prezența unui megastar mediatic precum Oreste Teodorescu nu poate trece neobservată, și, chiar dacă a fost la Sfântu Gheorghe într-o tabără de spiritualitate unde biletul a costat 1.860 de lei plus transportul și masa, ziaristul oniric și-a găsit timp pentru a se lăsa intoxicat de unul dintre marii dăunători ai zonei. Exact, același fost șef de sală de la Athénée Palace.

De când am început să scriu

despre povestea de “succes” a fostului senator și ospătar Traian Rece m-am procopsit cu patru procese și cu o mulțime de atacuri pe câteva site-uri pe care respectivul le finanțează. Ba am avut onoarea să fiu și pomenit la câteva televiziuni de mare respirație națională, unde același Traian Rece a dobândit acces aproape nelimitat pentru a-și prezenta fabulațiile. Dacă domnului Rece nu-i ies jocurile în perioada următoare, dacă aparițiile televizate și minciunile răspândite cu generozitate în diverse medii nu-i vor salva afacerile chimice, probabil că în curând vom afla și cât l-a costat această campanie în media. Și mai sper, având încredere în Justiția românească, să nu fiu eu cel care acoperă costurile acestei campanii, deși la ce nume mari a implicat în apărarea intereselor sale, cei 720.000 de lei ceruți daune în cele patru procese nu acoperă pretențiile “ziariștilor” implicați.

După acest moment

nu neapărat necesar, dar a cărui nevoie o simțeam în plan personal, pentru a clarifica poziția ziaristului și pe aceea a “omului de afaceri”, să revenim la faptele de arme ale lui Traian Rece, personajul care reușește, de o bună bucată de vreme, să țină ostatic un județ întreg, blocându-i, prin procese și acțiuni în Justiție, dezvoltarea, investițiile, finanțele.

În toate prezentările care i se fac de către pretinși ziariști, Traian Rece trece drept investitor de calibru în agricultura României, proprietar al terenurilor din Deltă pe care-și desfășoară activitatea, proprietar al digurilor și un om de mare omenie. Mă rog, în funcție de cum și cât a omenit pe fiecare.
După cum am demonstrat în episodul anterior, Traian Rece nu este, nici direct, și nici prin intermediul societății pe care o controlează, proprietar al vreunui dig. În egală măsură, domnul Rece nu este proprietar al terenurilor agricole pe care le exploatează în Delta Dunării.

Istoria terenurilor din Deltă,

cea de după 1990, nu e complicată defel.

În 1991, din motive de legislație deficitară și, cine știe, poate și din alte motive, Prefectura Tulcea emite o decizie (68/1991) prin care se reorganizează Compania Economică Delta Dunării, înființându-se mai multe societăți pe acțiuni. Una dintre aceste societăți pe acțiuni este Agrodelta Sireasa, ajunsă în 2003 în proprietatea lui Traian Rece. Dar până în 2003 mai este cale lungă. Decizia Prefecturii Tulcea trece, fără a fi cazul, terenurile agricole și piscicole în capitalul social al societăților nou înființate, deși, prin natura lor și prin efectul legii, terenurile respective erau și sunt de interes public și aflate în proprietea publică a statului român.

În 1993, după semnarea unui protocol cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Consiliul Județean Tulcea, prin hotărârea 9/02.09.1993, preia în proprietatea publică a județului Tulcea 79.541 de hectare de amenajări piscicole și agricole de pe teritoriul Rezervației.

În 1996, Legea 69/1996 pentru modificarea și completarea Legii 82/1993 stabilește că terenurile aferente amenajărilor agricole și piscicole din Delta Dunării fac parte din domeniul public de interes județean și sunt în administrarea Consiliului Județean Tulcea.

Tot în 1996,

în baza acestei legi, Consiliul Județean Tulcea începe demersurile pentru concesionarea terenurilor agricole din Deltă pe care le are în proprietate/administrare. Până în 1999 se încheie contracte de concesiune pentru toate suprafețele agricole, în loturi mai mari sau mai mici. Agrodelta Sireasa concesionează de la Consiliul Județean suprafețe de 4.362 de hectare și 3.601 hectare, prin contractele 61/1998 și 165/1999. În 2001, terenurile respective sunt definitiv radiate de către Registrul Comerțului din dreptul Agrodelta Sireasa. În 2003, atunci când societatea a fost privatizată și a ajuns în proprietatea lui Traian Rece, în dosarul de privatizare se menționa clar, la punctul 1.14 din anexa “Prezentarea societății comerciale”, că “Societatea comercială nu deține teren. Terenul pe care se află amenajările agricole este proprietatea Consiliului Județean Tulcea”.

Așadar, pretenția lui Traian Rece

că ar fi proprietar al terenurilor pe care societatea sa le exploatează este departe de realitate. Societatea sa a fost și este încă doar un simplu concesionar, care și-a asumat, prin contractele semnate în 1998 și 1999, niște clauze. Clauze pe care, cu buna știință a lui Traian Rece, le-a încălcat în mod repetat. Dar, despre asta, săptămâna viitoare. Până atunci, reamintim celor interesați că domnul Rece nici măcar concesionar al acelor suprafețe nu mai este, unul dintre contracte expirând la finalul anului trecut, chiar dacă societatea concesionară nu vrea să elibereze terenul și, de luni întregi, blochează cu rea-credință, prin acțiuni nejustificate în Justiție, o licitație pentru concesionarea respectivei suprafețe agricole.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint