Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să te ferești de caniculă ca un pensionar din Balta Albă

Zoom Cum să te ferești de caniculă ca un pensionar din Balta Albă

Vara e acel anotimp pe care-l așteaptă toată lumea cu nerăbdare, pentru că, aparent, e bine să te sufoci în timp ce transpiri la temperaturi exagerat de mari. Nimeni nu spune însă cât de mișto e primăvara, deși pe la finalul lui aprilie-începutul lui mai temperatura e perfectă cam pentru de activitate. Poți să ieși să mergi pe munte, să faci turul Europei, dar mai ales să trăiești confortabil, fără să te treacă apele ca pe un om de zăpadă la primul dezghez.

E ciudat că nu există niciun cântec despre cât de bine se simte lumea primăvara, atunci când temperatura atinge acel echilibru perfect între prea frig și prea cald. Dar, ce zic eu, probabil că au încercat oamenii să petreacă și în aprilie, dar au ajuns cu degerături la spital, pentru că afară erau mai puțin de 37 de grade.

Cum vine vara, se întâmplă un fenomen straniu. În timp ce se aud de pe la terase melodii vesele, estivale, cam ce ascultă cocalarii în Constinești, lumea se vaietă pe stradă de căldură. Cu toții avem amici care susțin că, nesuportând canicula, preferă să le fie prea frig mai degrabă decât prea cald. De parcă ar ști ei, în acele momente, cum e să-ți fie frig.

Ce e remarcabil e că de-a lungul întregii veri se înregistrează temperaturi prea mari pentru această perioadă a anului. De unde ne dăm seama că degeaba există legi ale naturii dacă ele nu sunt respectate.

Oricum, în acest mediu extrem de jenant termic, supraviețuiește de zeci de ani, amenințând chiar să atingă suta, o creatură foarte bine adaptată la mediu: pensionarul. Cum reușește? Povestea de succes a pensionarilor e complicată, dar o putem rezuma într-o scurtă listă de motede la care apelează pentru a combate canicula.

1.Lasă ușa de la intrare deschisă. Casa scării e o țară străină, în care adie mereu o briză de aprilie. Pensionarul s-a prins de asta și stă toată vara cu ușa deschisă. Poți să-ți dai seama câți bătrâni de la tine din bloc apelează la această metodă după cât de puternic e mirosul de ceapă prăjită.

2.Poartă pe cap o șapcă albă, cu găurele. Canicula și sora ei, Insolația, nu sunt doar două țigănci de la Piața Trapezului, ci și niște fenomene extrem de periculoase. Pensionarii se feresc de insolație cu ajutorul unor șepcuțe albe extrem de inestetice, pe care și le întind, ca să zic așa, pe suprafața capului. Pentru că șapca albă face minuni împotriva insolației. De fapt, nici nu trebuie neapărat să fie șapcă, important e să fie albă. La limită, cred că și albușul de ou e bun.

3.Nu ieși în oraș, plimbă-te pe casa scării. (A se vedea punctul 1) Pentru pensionarii din Balta Albă, lumea este extrem de mică, mulți nefiind sigură că există ceva dincolo de Calea Dudești. Cei care au auzit la televizor de cartierul Militari au impresia că e un spațiu legendar, cam ca Tărâmul Mijlociu din Lord of the Rings. Am o vecină care nu se uită la știri, că nu-i plac sefeurile. În condițiile astea, atunci când vrea să facă o plimbare mai lungă, pensionarul iese pe casa scării și coboară cu liftul două etaje. Pentru el, blocul în care locuiește e orașul sigur și răcăros pe care și l-a dorit dintotdeauna.

1 comentariu

 1. #1

  Intradevar, prost obicei sa stea cu usa deschisa. Nu poti sa urci cu o prietene mai rusinoasa si maritata (cu altul) din cauza lor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]