De cînd se aude că Ministerul Educației o să-l lase pe Victor Ponta fără doctorat, se îmbățoșează feluriți cetățeni, care pînă de curînd s-au ilustrat printr-o prudentă tăcere, că așa-i trebuie lui Ponta. Printre acești cetățeni supărați se numără și directorul revistei România literară, cel care în 2012 a dat ordin de la Paris, unde reprezenta România la UNESCO, să fie scos dintr-o pagină a revistei articolul în care Rodica Zafiu scria despre plagiatul fostului premier.
Subiectul doctoratului lui Victor Ponta era pe atunci „în discuție”, a susținut tot de la Paris Nicolae Manolescu, răspunzînd unui jurnalist de la Adevărul care-l întreba, la telefon, dacă operațiunea ordonată de directorul României literare nu era un act de cenzură. Manolescu a admis mai întîi că așa era, apoi a întors-o. Publicarea textului nu era oportună, a declarat directorul revistei, recunoscînd senin că nici măcar nu-l citise. Iată că, după patru ani, Nicolae Manolescu se năpustește asupra lui Victor Ponta și a îndrumătorului lucrării sale de doctorat, care deocamdată nu a fost luat în colimatorul ministerului.
Așa că, dacă redacția ziarului Adevărul ar fi procedat la fel ca șeful României literare în 2012, ar fi trebuit să-i respingă articolul sub motiv că exprimă simple păreri despre un subiect în discuție. În finalul indignatei sale luări de atitudine, Nicolae Manolescu scrie mobilizator: „Curaj, domnule ministru Curaj!”. Atîta doar că acest îndemn a venit la fix două săptămîni după demiterea lui Adrian Curaj din funcția de ministru și după înlocuirea lui cu Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.
Pentru cine a uitat, articolul Rodicăi Zafiu, scos din pagină la indicațiile lui Nicolae Manolescu, a apărut în Dilema veche, prilej cu care Andrei Pleșu l-a acuzat oralmente de cenzură pe directorul României literare. Nicolae Manolescu îi dă o replică tîrzie, în scris, explicîndu-i și lui, ca și jurnalistului de la Adevărul cu patru ani în urmă, că una e libertatea de expresie și alta e libertatea de opinie. „Opinia se cade dovedită, susținută cu probe, expresia nu.” Ceea ce uită sau se face că uită N. Manolescu e că Rodica Zafiu își scrisese articolul pe care i l-a cenzurat după ce constatase, ca membră a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, cum stăteau lucrurile cu lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta.
39 de vizualizări
La ce folosesc revolutiile dacã nu sunt capabile sã curete societatea de jigodii. E regretabil dar putem spune cã revolutia noastrã în loc sã le stârpeascã a scos jigodiile la suprafatã. Inainte de decembrie 1989 la Paris, la NewYork si-n alte capitale erau numiti pe posturi „reprezentative” securistii, dupã decembrie 1989 au fost înlocuiti cu turnãtorii lor.