Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Curaj și curajul lui N. Manolescu

Zoom Curaj și curajul lui N. Manolescu

De cînd se aude că Ministerul Educației o să-l lase pe Victor Ponta fără doctorat, se îmbățoșează feluriți cetățeni, care pînă de curînd s-au ilustrat printr-o prudentă tăcere, că așa-i trebuie lui Ponta. Printre acești cetățeni supărați se numără și directorul revistei România literară, cel care în 2012 a dat ordin de la Paris, unde reprezenta România la UNESCO, să fie scos dintr-o pagină a revistei articolul în care Rodica Zafiu scria despre plagiatul fostului premier.

Subiectul doctoratului lui Victor Ponta era pe atunci „în discuție”, a susținut tot de la Paris Nicolae Manolescu, răspunzînd unui jurnalist de la Adevărul care-l întreba, la telefon, dacă operațiunea ordonată de directorul României literare nu era un act de cenzură. Manolescu a admis mai întîi că așa era, apoi a întors-o. Publicarea textului nu era oportună, a declarat directorul revistei, recunoscînd senin că nici măcar nu-l citise. Iată că, după patru ani, Nicolae Manolescu se năpustește asupra lui Victor Ponta și a îndrumătorului lucrării sale de doctorat, care deocamdată nu a fost luat în colimatorul ministerului.

Așa că, dacă redacția ziarului Adevărul ar fi procedat la fel ca șeful României literare în 2012, ar fi trebuit să-i respingă articolul sub motiv că exprimă simple păreri despre un subiect în discuție. În finalul indignatei sale luări de atitudine, Nicolae Manolescu scrie mobilizator: „Curaj, domnule ministru Curaj!”. Atîta doar că acest îndemn a venit la fix două săptămîni după demiterea lui Adrian Curaj din funcția de ministru și după înlocuirea lui cu Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Pentru cine a uitat, articolul Rodicăi Zafiu, scos din pagină la indicațiile lui Nicolae Manolescu, a apărut în Dilema veche, prilej cu care Andrei Pleșu l-a acuzat oralmente de cenzură pe directorul României literare. Nicolae Manolescu îi dă o replică tîrzie, în scris, explicîndu-i și lui, ca și jurnalistului de la Adevărul cu patru ani în urmă, că una e libertatea de expresie și alta e libertatea de opinie. „Opinia se cade dovedită, susținută cu probe, expresia nu.” Ceea ce uită sau se face că uită N. Manolescu e că Rodica Zafiu își scrisese articolul pe care i l-a cenzurat după ce constatase, ca membră a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, cum stăteau lucrurile cu lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta.

39 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    La ce folosesc revolutiile dacã nu sunt capabile sã curete societatea de jigodii. E regretabil dar putem spune cã revolutia noastrã în loc sã le stârpeascã a scos jigodiile la suprafatã. Inainte de decembrie 1989 la Paris, la NewYork si-n alte capitale erau numiti pe posturi „reprezentative” securistii, dupã decembrie 1989 au fost înlocuiti cu turnãtorii lor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta