Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dacă doriți să revedeți un viitor turneu final…

Zoom Dacă doriți să revedeți un viitor turneu final…

La mulți ani! Hai noroc și sănătate! Ca de obicei, după Revelion, mulți își propun obiective mărețe: să se lase de ceva, să se apuce de sport… Pentru unii de pe la noi, din fenomen, mai sănătos ar fi să se lase de fotbal și să se apuce de băut sau fumat, orice altceva. Să nu ne iluzionăm. În ciuda promisiunilor ferme făcute la, vorba aia, “cumpăna dintre ani”, oamenii aceștia – conducători, antrenori, jucători sau arbitri – vor reveni la vechile lor apucături. Într-un fel, îi înțelegem. Într-un fel, sînt și ei oameni. Oameni de fotbal.

Noi, ceva mai sinceri, nu ne-am propus să ne lăsăm de viciu. Am revizitat a enșpea oară scenetele vechi de Revelion, alea cu Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem. Rădulescu, Marin Moraru, Ștefan Bănică și toate doamnele excepționale care îi însoțeau în aventura filmată. Asta n-are nici o treabă cu fotbalul! – veți zice. Ba da, tăticule, are! Poetul e ca soldatul, treaba lor și a lui Nichita S., dar și actorul e ca fotbalistul. Dincolo de hărăzitul și necesarul talent, actorul și fotbalistul ajung să strălucească în baza unor alte multe valori. Muncă, firește, dar nu numai. Ne uităm și azi la actorii Revelioanelor de odinioară, la fel cum continuăm să-i prețuim pe fotbaliștii din Generația de Aur, protagoniștii Revelionului din vara lui ’94. Pînă s-ajungă în memoria națiunii, oamenii ăștia nu și-au pus neapărat problema banilor. Au mai avut ceva special: respect și pasiune. Respect, nu, nu pentru conducători, ci pentru propria meserie. Pasiune, da, pentru cum joci. Ei bine, tocmai d-aia marii actori și marii fotbaliști născuți în comunism (un regim criminal și ilegitim, indiscutabil) continuă să fie atît de iubiți. Îi iubim și noi, că-s mereu vii și autentici.

Dacă doriți, vă explicăm și mai pe larg, tinerilor, pînă ne calificăm din nou la un turneu final de Mondiale. Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
romania100