Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

DAN MIRCEA CIPARIU: „Am fost și sîntem nebunii unui interes public al breslei scriitorilor, și anume acela de a spune adevărul”

Zoom DAN MIRCEA CIPARIU: „Am fost și sîntem nebunii unui interes public al breslei scriitorilor, și anume acela de a spune adevărul”

Poetul Dan Mircea Cipariu e vicepreședintele Grupului de Reformă a Uniunii Scriitorilor și vicepreședinte ales al Uniunii, după adunări generale anuale, așa cum cere legea. Organizator de festivaluri și șef al Agenției de Carte, DMC e un tip cu umor și de o implacabilă tenacitate.

Cristian Teodorescu: Ești, sîntem nebuni că reacționăm la procesele pe care ni le intentează Nicolae Manolescu și cîțiva dintre comilitonii lui care susțin că N.M. e președintele Uniunii Scriitorilor?

Dan Mircea CipariuB Vorba unui poet, Adi Cusin, ”depinde cum cade lumina” și depinde din care tabără privești. Dacă vrei să afli cum se cheltuiesc banii publici la Uniunea Scriitorilor riști să fii luat de nebun, de revoluționar, de scandalagiu, cum a fost luat Dan Lungu. Recent, chiar unul dintre cei mai vocali și mai loiali susținători ai domnului Nicolae Manolescu, e vorba de Mircea Mihăieș, și-a dat demisia din conducerea USR pentru că nu i s-au prezentat datele execuțiilor financiare pentru care ar fi trebuit să semneze. Așa că între a da cu subsemnatul la organele de cercetare ale patriei și a fi obedient pînă la capătul unor execuții financiare netransparente, Mircea Mihăieș a ales să demisioneze. Așa cum au demisionat din conducerea USR, în ultimii ani, Gabriela Adameșteanu și Ruxandra Cesereanu. Așa cum au demisionat din USR cîțiva dintre cei mai valoroși tineri critici literari – Paul Cernat, Bogdan Crețu, Andrei Terian, Alex Goldiș, Ștefan Baghiu ori Dragoș Varga, ca să amintesc doar cîteva nume, la o repede ochire  –  pentru că nu au fost de acord cu o conducere care se premia între ea și care îi excludea pe cei care aveau un punct critic față de ea. Din păcate, discernămîntul critic și luciditatea domnului Manolescu sînt puse la grele încercări în ultimii ani, venerabilul critic ajungînd să fie doar o lipsă de semnătură pe împuternicirile avocațiale ale unei doamne care vorbește și care ia decizii în numele Uniunii Scriitorilor. Îmi place să cred că grupul nostru de reformă a cîștigat moral această confruntare între USR-comunistă și USR-democrată. Am fost și sîntem nebunii unui interes public al breslei scriitorilor, și anume acela de a spune adevărul, chiar dacă adevărul ne arată, cu cruzime, că Împăratul e gol!

C.T.: De ce s-au făcut și se fac alegeri pentru o nouă conducere a USR și cît de legale sînt ele?

D.M.C: Singurul care a făcut o adunare generală fără normă de delegați a fost Mircea Dinescu, cel care a scos – sper că pentru totdeauna – Uniunea din Republica Populară Română și din Republica Socialistă România. L-au urmat în organizarea de adunări generale, cu normă de delegați, Laurențiu Ulici și Eugen Uricaru, acesta din urmă înscriind USR în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor sub OG 26/2000, legea care guvernează din 2000 organizațiile non-guvernamentale. În 2009, 2013 și 2018, dl Manolescu a organizat așa-zise adunări generale fără adunare generală. Un organ inferior adunării generale a hotărît că nu mai e nevoie de adunare generală și că USR se conduce prin organul inferior. Și că USR nu organizează anual adunare generală așa cum o cere legea organizațiilor non-guvernamentale. Ei bine, pentru a nu risca radierea USR și pierderea tuturor drepturilor pe care le au scriitorii, am organizat, așa cum impune legea, adunări generale anuale, în ultimii ani. Grupul nostru a organizat o adunare generală anuală, iar grupul domnului Manolescu a organizat, la cinci ani, o întîlnire a filialelor USR. Astfel că, în Registrul Special, reprezentanții legali ai USR, în acest moment, sînt Laurențiu Ulici și Eugen Uricaru. Acum cîteva zile, instanța Judecătoriei sectorului 1 a suspendat înscrierea domnului Manolescu pînă la o soluție definitivă în două dosare. Unul privește înscrierea mențiunii că USR a fost înființată prin Decretul 267 din 1949 al Marii Adunări Naționale, fapt contrazis chiar de textul acestui decret care spune că recunoaște Uniunea Scriitorilor din Republica Populară Română, nu înființează Uniunea! Cererea de înscriere în Registrul Special a acestei mențiuni îi aparține domnului Nicolae Manolescu. Al doilea dosar va tranșa dacă așa-zisele alegeri organizate de dl Manolescu în 2018 au fost sau nu legale.

C.T.: Cum se face că la alegerile grupului de reformă n-au luat parte cei mai mulți dintre membrii USR?

D.M.C: La adunările generale organizate de grupul de reformă n-au luat parte cei mai mulți dintre membrii USR pentru că scriitorii au fost amenințați cu excluderea și cîțiva dintre ei, vezi cazul Valeriu Mircea Popa, dați afară. Faptul că toți cei din grupul de reformă am fost linșați moral și atacați în revistele Uniunii, în modul exersat odinioară de Corneliu Vadim Tudor și de Eugen Barbu, i-a pus pe mulți în gardă. Iar la așa-zisele alegeri girate de dl Manolescu – pentru că dl Manolescu nu organizează nimic, domnia-sa are un Cabinet 1 și un Cabinet 2 care execută mărețe și netransparente fapte de manipulări și de arme –, scriitorimea nu s-a înghesuit dintr-o jenă de a nu retrăi și în capitalism viața de Partid unic. Cei care nu au mers la propagandiștii domnului Manolescu au următorul raționament: cum să autorizez prin votul meu trecerea în neființă a Uniunii Scriitorilor de după 1989, Uniune democrată și capitalistă în care am intrat, doar pentru a da și mai multă putere celor care pretind că USR nu a fost înființată de urmașii lui Emil Gârleanu, Șt. O. Iosif, Dimitrie Anghel și Liviu Rebreanu, nu a fost înființată, deci, de scriitori, ci de Partidul Comunist Român, de NKVD și de ”Ana Pauker și cu Dej / bagă spaima în burgheji”? Eu aștept ziua în care o instanță din România, printr-o sentință definitivă, va învesti Uniunea Scriitorilor din România ca fiind o asociație non-guvernamentală a scriitorilor și nu a Partidului Comunist Român. Dacă dl Nicolae Manolescu și candidatul la europarlamentare Varujan Vosganian vor să conducă Uniunea Scriitorilor din Republica Populară Română, eu, Dan Mircea Cipariu, nu mă opun, dar nici nu pot să le dau o mînă de ajutor. Ce trist e să vezi cum trei deținuți politici în celulele Securității, în decembrie 1989, Florin Iaru, Horia-Roman Patapievici și Varujan Vosganian, sînt acum pe baricade ireconciliabile. Vosganian l-a dat în judecată pe Iaru pentru ca Vosganian să conducă o Uniunea recunoscută prin decret comunist. Revoluționarul Vosganian față în față cu antirevoluționarul Vosganian – ce imagine ironică a istoriei! Campionul liberalismului în primii ani de după Revoluție, Nicolae Manolescu, a ajuns un tătuc al istoriei literare și un Leonid Brejnev al unei organizații recunoscute de Partidul Comunist Român.

C.T.: USR-Manolescu a exclus din uniune scriitorii care au participat la aceste alegeri. Cum vine asta?

D.M.C.: Dincolo de o posibilă cercetare psihanalitică prin care victima unui regim totalitar și a unui dictator ia, după căderea acestora, aproape toate tarele pentru care victima a luptat împotriva regimului totalitar, dincolo de această cheie psihanalitică, se ascunde teama de confruntare și teama că Celălalt are spirit critic și are o acțiune profund morală. Aici e vorba de o formă de legitimare mai profundă în fața istoriei de care grupul domnului Manolescu fuge ca dracul de tămîie. Cînd tu pretinzi că ești recunoscut și nu înființat de sistemul represiv comunist, atunci a-l exclude pe Celălalt devine cel mai josnic act ritualic. Cu atît mai mult cu cît știi că în acte, la Registru, nu ai fost și nu ești înscris. USR-Manolescu e doar constructul imagologic al unui orgoliu greu de cercetat.

C.T.: O Uniune  a scriitorilor de elită sau o Uniune cu membri care nu prea au ce căuta acolo, chiar dacă tehnic îndeplinesc condițiile de a fi admiși?

D.M.C: În primul rînd, o Uniune cu mecanisme și reflexe democratice, în care scriitorii să aibă acces la informații și la programe, transparent, cu mecanisme nediscriminatorii. Să nu existe membri de mîna a doua sau a treia, în fața unui trib literar care decide cine ia premiu, cine ia bursa de merit și cine e excomunicat. Pentru aceste principii militează și se luptă grupul de reformă. Uniunea ar trebui să realizeze un sondaj intern profesionist pentru a întreprinde modificări statutare legale prin care să fie apărate interesele sindicale și interesele profesionale ale membrilor ei. Dar numai după ce sînt consultați, transparent și real, scriitorii. Vremea tătucului la USR va trece, oricum. Pînă cînd vom reveni și cu Uniunea în democrație, reformarea USR capătă tot mai multă consistență și tot mai mult sens. Dacă dl Manolescu ar avea un moment de luciditate privind soarta liberală și democratică a Uniunii Scriitorilor, atunci va fi de acord cu faptul că nu poți avea mai mult de două mandate de președinte și cu faptul că USR trebuie să se supună normelor legale aplicabile organizațiilor non-guvernamentale. În acest caz, sînt convins că va găsi în mine, în Cristian Teodorescu, în Florin Iaru și în toți cei care împărtășesc ideile grupului de reformă un partener de dialog și de reorganizare a USR. Cum ar spune un venerabil critic literar, à bon entendeur, salut!

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale