Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dansînd cu porcii. Sau revelioanele la televizor

Zoom Dansînd cu porcii. Sau revelioanele la televizor

Realizatorii tv din România de-abia aşteaptă să li se ia interviu ca să vorbească despre cum s-a tabloidizat totul în mass-media noastră şi despre cum ei, ca indivizi, se ţin departe de această lume, despre cum evită să-şi expună familia şi să verse în această junglă amănunte din viaţa personală.

Dar ce fac a doua zi, cînd se duc la muncă? Păi, ce să facă, îşi iau cizmele de cauciuc şi intră în rahatul vieţii altora. Dar asta o fac, vai, doar pentru că aşa o cere piaţa. Ei, bineînţeles, ar putea să tragă nişte emisiuni de divertisment de-ar roşi Benny Hill în mormînt, dar nu e locul şi timpul pentru aşa ceva. 

Ei bine, eu nu cred una ca asta. Eu cred că realizatorii noştri nu ştiu să facă decît rahaturile pe care le fac. Cu toate acestea, rating-urile de Revelion m-au şocat. Antena 1 a avut de trei ori mai mulţi privitori decît Pro TV: 3 milioane şi ceva la 1 milion şi puţin. De ce? Da, Vîrciu e un papuţoi pe lînă Dan Negru, dar şi Dan Negru e un soi de păpuşă care rîde continuu şi dă din mîini haotic ca un copil după prima oră de karate…

De ani buni, de cînd televiziunile de rating au descoperit că proştii sînt fideli şi uşor de amuzat, asistăm la Revelioane ţigăneşti, maneliste, în care tot soiul de macho dezumflaţi şi boarfe obosite îl fac pe ciobanul de sufragerie, cel care tocmai a îngurgitat ca o anacondă jumătate din răposatul Ghiţă, să rîgîie mulţumit, fericit că se îmbată într-un an şi ajunge la Urgenţă în altul.

De Revelion îi vezi adunaţi la un loc pe toţi agramaţii, nesăraţii şi acele vedete de peste an care nu fac altceva decît să fie vedete – în sensul că apar la televizor şi prin ziare că şi-o mai trag cu unul sau cu alta, că s-au ars la solar, că li s-a dezlipit un petic cald de la sîn sau mai ştiu eu ce. Acelaşi Rică Răducanu, săracul, rătăcit dintr-o altă lume cu un zîmbet dezorientat lipit pe faţă, acelaşi Moroşanu cu faţa şi creierul turtite dansînd, chipurile, provocator cu vreo ameţită, aceleaşi glume şi aluzii sexuale pe care şi cimpanzeii de la grădiniţă au obosit să le facă.

Atunci de unde diferenţa de rating dintre Antena 1 şi Pro TV? E un mister şi probabil aşa va rămîne dacă cercetătorii de la Danone nu-şi vor da mîna cu ăia de la Matache Măcelaru ca să ne spună în sfîrşit ceva de­spre cum gîndesc oamenii cu burta şi se amuză cu curu’.

3 comentarii

 1. #1

  maestre, bine o zici despre umorul din televizoarele din romania. cred ca de la Vacanta Mare (anii 1990 – 2000) nu am mai avut o trupa de divertisment calumea. Dupa ce s-au dus la ProTV, au mai inceput sa apara toti mediocrii pe ecran, gen Trasniti in NATO, La bloc… Mondenii cand erau la Prima TV cu Bendeac, aveau ceva in plus fata de ceilalti, dar nu cine stie ce. Iar acum, In Puii mei, copiaza in mare parte bancurile de pe net si le adapteaza pentru prostime.

 2. #2

  Mondenii copiau grav din alte seriale de divertisment, printre care si Little Britain; le adaptau bine mioritic, totusi.

 3. #3

  Cand ai o tara locuita preponderent de mormoloci fara pic de cultura generala, prostia si incultura sunt ridicate la rang de virtute, ajungandu-se in situatia in care niste tigani incluti sunt modele in societate. Si de la asta pornesc toate, pentru ca nu are cum sa fie bine intr-o tara in care cocalarul si pitipoanca alcatuie mahoritatea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]