Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dau teren pentru moschee, cer creștinarea Turciei

Zoom Dau teren pentru moschee, cer creștinarea Turciei

Un hăbăuc ce umblă fără vreo țintă precisă între câteva televiziuni, care-l primesc în studiouri de teamă să nu le crape pensionarul din cauza caniculei, a anunțat din înaltul funcției de pensionar ranchiunos (și cam postac) faptul că suntem pe punctul de a deveni exportatori de terorism islamic în UE. Cică, dacă le permitem musulmanilor din România să construiască o moschee de mari dimensiuni în București, toți teroriștii ISIS vor veni pe la noi, își vor încinge brâurile cu explozibil plastic și se vor repezi cu turbanele înainte în clădirile reprezentative ale bătrânei Europe. Mai mult, hăbăucul ne-a spus că gestul Guvernului de a da un teren gratuit comunității musulmane este un gest de maximă iresponsabilitate, iscat, crede el, de faptul că Victor Ponta s-a operat de genunchi în Turcia și vrea să-i mulțumească astfel lui Erdogan.

Ce a uitat hăbăucul, dar n-au uitat arhivele televiziunilor,

este că cel care a discutat primul cu Erdogan despre asta, pe vremea când Erdogan era premier al Turciei, este el însuși, hăbăucul. Doar că pe vremea aia deținea funcția de președinte al României. Atunci, încercând să întărească relațiile cu principalul partener comercial al României din afara UE, Traian “Hăbăucul” Băsescu a negociat acordarea unui teren pentru o moschee la București, în contrapartidă cu acordarea de către statul turc a unui teren pentru o biserică ortodoxă românească la Istanbul. Oricât de razna ar fi luat-o Recep Tayyip Erdogan în ultima vreme, mai ales de când a ajuns, la rându-i, președinte, încă nu l-am auzit să declare că o biserică ortodoxă românească, închinată Patriarhiei Române, ar însemna un mare pericol pentru afacerile turcilor, deși mulți vânzători de lumânări și mulți organizatori de pelerinaje ar putea rămâne fără pâine după ce pune acolo piciorul Înalt Preafericitul Manager al BOR.

După hăbăuc, însă, au venit cârduri-cârduri

moderații. Nepricepuți, dar moderați, încercând să-și scoată idolul din încurcătură. La început au spus că Ponta nu trebuia să dea terenul pentru moschee fără să negocieze nimic. Cică un adevărat om de stat asta ar fi făcut şi ar fi negociat la sânge ca în locul terenului pentru moschee să se dea un teren pentru o biserică. Oops, dar negocierea asta fusese purtată, cu ani de zile înainte, ba chiar și parafată. Ghinion curat să nu-i poți imputa șchiopului decât că pune în practică un acord negociat de Băsescu. Dar nu-i nimic, moderații nepricepuți s-au repliat rapid și au decretat că Ponta trebuie să ceară mult mai mult, nu doar un banal troc de terenuri. Nu, dacă e bărbat adevărat și dacă vrea să ne dovedească faptul că n-a fost cumpărat de Erdogan, Ponta ar fi trebuit să ceară președintelui turc, în schimbul terenului pentru moschee, nici mai mult, nici mai puțin decât redeschiderea Seminarului Teologic din insula Halki. Nu-i așa că acum avem, cu adevărat, o platformă de negociere?

Iar aici ne lovim de ignoranța

celor care simt nevoia să spună ceva doar de dragul de a se vedea că au și ei o părere oarecum documentată.

Pentru că, deși se discută despre redeschiderea Seminarului din Halki de peste 40 de ani, și deși asupra acestei probleme s-a aplecat însuși Congresul SUA, asta nu este o problemă pe care să o rezolve premierul Ponta, oricât de prieten cu semidictatorii Estului ar părea că e pe la diverse Olimpiade și Jocuri Europene.

Seminarul ortodox din Halki a fost, încă de la înființarea sa, un institut de învățământ superior privat, care pregătea preoți greci pentru înaltele funcții din cadrul Patriarhiei Ecumenice de la Istanbul. De fapt, Patriarhul Ecumenic de la Istanbul (actualmente postul este ocupat de către Bartolomeu I) nu poate fi decât un cetățean turc de naționalitate greacă. Așa că, oricât și-ar dori românii susținători ai negocierilor dure cu Erdogan, chiar dacă s-ar redeschide Seminarul din Halki, acesta n-ar fi un locaș de învățământ superior religios decât pentru grecii care au și cetățenie turcă. În nici un caz n-ar deveni o oază de învățătură biblică pentru preoții români sau aspiranții români la preoție.

Dar Seminarul din Halki n-a fost închis,

atunci când a fost închis, pentru că era vorba despre o școală ortodoxă. De fapt, în 1971, atunci când s-a închis și obsedantul seminar, statul turc a dat o lege prin care a interzis absolut toate unitățile private de învățământ superior. Toate. De atunci nu mai există în Turcia universități sau facultăți private. Dacă mai există, încă, școli private, acestea nu depășesc nivelul preșcolar, primar și secundar. Mai sus (liceu, facultate), învățământul turcesc este de stat. Or, redeschiderea Seminarului din Halki ar însemna nici mai mult, nici mai puțin decât ca turcii fie să-și schimbe legea învățământului acceptând unități de învățământ de nivel superior private, fie să ia seminarul ortodox din Halki sub pulpana statului turc. Totul, de dragul unui teren de 11.000 de metri pătrați din București.

Turcia este, de pe vremea lui Atatürk,

o republică seculară. Asta înseamnă că Turcia recunoaște libertatea religioasă individuală a cetățenilor săi, dar religia este despărțită de stat. În școlile turcești există ore de religie, așa cum există, de asemeni, ore de evoluționism. Orele de religie, spre deosebire de învățământul românesc, vorbesc despre islamism, dar alocă spații importante secularismului, umanismului și eticii. De asemeni, în cei opt ani de religie pe care-i poate parcurge un elev din clasa a IV-a până la sfârșitul liceului, nu sunt deloc uitate creștinismul, iudaismul, hinduismul și budismul. E puțin diferit de orele de îndoctrinare predate în laica Românie, dar poate avem și noi de învățat de la alții ce înseamnă un stat laic, secular.

Să nu credem, însă, că Turcia este raiul

pe pământ în materie de toleranță religioasă. Grecii ortodocși, unicii beneficiari ai Seminarului din Halki pentru care luptă acum amicii hăbăucului, alcătuiau o comunitate de aproximativ 67.500 de oameni în 1955. În acel an a avut loc un sângeros pogrom antigrecesc, înflăcărat de autoritățile turcești, iar la sfârșitul anului comunitatea de greci ortodocși mai număra doar 48.000 de oameni. În 1995, în Turcia mai erau în jur de 10.000 de greci ortodocși, iar în zilele noastre numărul acestora coborâse la 2.000. Oricât de bine intenționați ar fi tâmpițeii care cer redeschiderea Seminarului din Halki în schimbul terenului pentru moschee de la București, n-ar fi rău să se mai și informeze înainte de a deschide gura. Sincer, o cumunitate de doar 2.000 de oameni nu justifică un institut de învățământ superior teologic, nici măcar dacă cei 2.000 ar fi toți preoți.

Și nu doar grecii ortodocși au avut

de suferit în Turcia ultimelor decenii. Armenii au fost vânați încontinuu. Protestanții sunt criticați de media turcești pentru misionarismul lor avântat. În 2006, o casă de rugăciune neoprotestantă a fost incendiată cu şase cocktailuri Molotov, iar în 2007 trei protestanți au fost uciși într-o editură în care se tipăreau biblii. Catolicii, care sunt o cumunitate mai numeroasă azi decât cea ortodoxă, ajungând la 35.000 de oameni, au numeroase probleme cu autoritățile turce, începând cu drepturile asupra proprietăților lor și terminând cu uciderea unui misionar catolic în 2006 și cu asasinarea vicarului apostolic Luigi Padovese, pe 6 iunie 2010. Chiar dacă Papa Benedict al XVI-lea a vizitat Turcia în 2006, relațiile dintre Ankara și Vatican sunt mai reci decât pe vremea lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, mai ales după ce Benedict al XVI-lea s-a opus intrării Turciei în UE.

Acum, după ce ați căpătat ceva mai multă informație despre creștinismul din Turcia, gândiți-vă bine ce vreți să mai ceară Guvernul României de la Erdogan în schimbul terenului pentru moschee. Evident, în plus față de terenul pentru BOR, teren pentru care PF Daniel lucrează deja la planurile de urbanism.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  Un nou text excelent!

 2. #2

  Donez o colectie de circa 400 de numere Academia Catavencu din 1990 si pana in prezent. Urlati-Prahova. 0725049550

 3. #3

  bravo d-le patrick! pai ce-ar fi sa procedam si noi cu musulmanii din romania, cum a procedat si procedeaza turcia cu crestinii si apoi, in 2-3 ani, cand n-or mai fi decat vreo cativa musulmani (probabil din famiglia ponta), sa zicem asa: ,,de ce va trebuie moscheie pentru cativa musulmani??” p.s. sunt unele biserici orotodoxe in istambul (constantinopol), inchise de ani de zile, sau transformate in depozite..ce-ar fi daca ar fi donate b.o.r. ??? p.s. 2 refuz sa cred ca orele de religie din turcia sunt asa de ,,liberale”!! hai sa lasam snoavele!

 4. #4

  Si tot n-am inteles, sa faca cea mai mare moschee din europa si facultate sau nu? Daca Basescu a facut intelegerea de ce nu a finalizat-o? N-a apucat sau n-avea pamant? Intreb si eu…

 5. #5

  Grecii au fost epurati de turci numai si numai pentru ca grecii au inceput cu atacurile. Inainte de grecoteii cu nas subtire ai lui Eminescu, vorbim de asasinii lui Vladimirescu, cei care in 1821, in 1870, in 1918, in 1955 s-au opintit pentru Grecia Mare, de la Odesa la Izmir. Turcii musulmani au fost si raman conlocuitori normali, fara vise de Turcie Mare, cel putin la Contanta, Tulcea, Bucuresti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]