Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce iubim securiștii

Zoom De ce iubim securiștii

“Vezi securiști peste tot!” E un reproș, nu o constatare. Dar este adevărat. Văd securiști aproape peste tot încotro întorc capul. Pentru că sunt securiști aproape peste tot.

E halucinant, la 28 de ani de la ceea ce s-a întâmplat în 1989. Dar, din păcate, este real. Mai trist este, din păcate, că a devenit socialmente acceptabil. În timp ce încă ne luptăm prin piețe și pe Internet cu Ion Iliescu și cu comuniștii în 2018, nu ne deranjează să împărțim idealuri declarative cu securiști transformați în capitaliști.

Un cetățean român,

aparent lucid și aparent destul de vârstnic încât să știe ce a însemnat Securitatea înainte de 1989, îmi spune că pe el nu-l deranjează că securiștii bătrâni își trimit copiii la studii scumpe în străinătate, dacă aceștia se întorc în țară reformați mental, pregătiți să îmbrățișeze valorile democrației. Poate o fi corectă și viziunea asta, dar ea este complet îndepărtată de realitate.

Dintre copiii români care ajung să studieze la nivel de colegiu și mai sus în străinătate, puțini se întorc în țară. Pentru că mulți dintre cei care studiază în străinătate au o inteligență peste medie, cunoștințe sau talente peste medie. Dar aceștia sunt cei care obțin burse, măcar parțiale. Au muncit în liceu din greu, părinții lor au muncit din greu ca să-i susțină și sunt departe de a nu înțelege că în România studiile lor nu înseamnă nimic în fața unor relații bine plasate. Cei mai buni, mai inteligenți și mai silitori dintre tinerii români care studiază în străinătate rămân și după terminarea studiilor acolo, pentru că sunt pregătiți pentru sistemele de acolo, dar îi dă peste cap sistemul de aici. E drept, cunosc tineri absolut strălucitori care au în plan să se întoarcă în țară după finalizarea studiilor, cu gândul de a ajuta la evoluția unei societăți care nu i-a susținut, neapărat. Dar ei vor să dea ceva înapoi, chit că vor mai avea de returnat și creditele pentru studii, pe care, cu salariile din România, de-abia le acoperă.

În opoziție diametrală directă

cu acești tineri excepționali se află copiii celor care ne-au condus, opresat, represat, timp de peste 50 de ani. Copiii comuniștilor și ai securiștilor nu au fost nevoiți să obțină burse de studii. Cu niște rezultate mediocre în liceu (deși în România profund coruptă e greu să ai rezultate mediocre, dacă ai bani și un scop), cei care au avut posibilitatea de a cheltui 40.000 de dolari pe an doar pentru taxa de școlarizare s-au văzut absolvenți de Stanford. Un masterat la Harvard costă încă 150.000. Toți oamenii sunt născuți egali, e clar, dar nu toți sunt născuți din părinți care au acces la conturile Securității.

Ceaușescu a fost împușcat

și pentru că ar fi pus deoparte peste patru miliarde de dolari în conturi din străinătate. Dar, chiar și cu el împușcat, România nici nu a dovedit existența acelor bani și nici nu a recuperat vreo centimă.

Dan Voiculescu a supt o mică parte din acești bani, suficientă pentru a-și clădi un imperiu de business și media. Dar nici pe departe patru miliarde. Nici nu știm dacă acei bani chiar au existat. Chiar dacă au existat comisii parlamentare de anchetă, tot nu am aflat nimic. Dar o parte din bani tot a fost acolo. Cu acei bani, care ne aparțineau, Securitatea a murit puțin, timp de câteva luni după 1990, dar și-a revenit repede.

Primele firme înființate în 1990 poartă amprenta Securității. Da, chiar și Alfa, firma lui Patriciu, aparent firma cu nr. 1 în Registrul Comerțului. Au mai fost oameni cu bani la saltea, e drept, dar nici un altul nu a ajuns regele petrolului românesc vândut către kazahi și chinezi.

Ne-am concentrat,

în texte și manifestații publice, pe comuniști. Între timp, securiștii construiau dinastii, clanuri, alianțe transpartinice.

Trăim într-o democrație viciată, în care deciziile majore nu pot fi luate fără aprobarea securiștilor. Nici măcar deciziile de afaceri. În timp ce CCR încearcă să aducă SRI în matca constituționalității, oamenii de afaceri care încearcă afaceri de peste un milion de euro, mai ales în zona IT, trebuie să ceară binecuvântarea “de la băieți”.

Iubim securiștii

reformați, crezând că ei sunt altfel, că nu vor decât să ne scape de dușmanii comuni. Dar dușmanii comuni ai cetățenilor liberi sunt exact ei, securiștii, care pozează în democrați. Păcatul e al nostru. După 28 de ani de hibernare, ar trebui să îmbrăcăm veverița plăcerii și să-i îndoim într-un gang-bang eliberator.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Strugurii sunt sacri. Nu exista nicio trimitere la Oxford in articol

 2. #2

  master si doctorat in vest, disporez de la prima mineriada. stiu despre ce vorbesc. strugurii nu-mi sint deloc acri. Confirm, se poate lua diploma in vest din mila, sila sau pila cum se spunea in politehnica pe vremea lu ceasca. ceea ce nu inseamna ca nu sint si luate pe bune.
  De exemple, este notoriu ca jucatorii in echipele sportive universitare americane isi iau diplomele cam cum a luat-o hagi pe aia de la ASE

 3. #3

  Da, așa e: împăratul e gol și are puța mică. Singura lui calitate este că noi suntem proști și că-l iubim: cum să nu-l iubești, cu aura lui de sfânt creată de noi? Ce facem cu toate bancurile despre el? Ne anulăm o parte de viață? El suntem noi și noi suntem narcisiști. El ne-a învățat că dacă ești prea prost pentru a înfrunta realitatea, mai bine nu recunoști în public și te faci că așa ceva nu există. Și-atunci poți vinde lașitatea pe post de toleranță, șmecheria pe post de strategie, și chiar țara, la urma urmei, dacă-ți iese ceva! Ăsta-i visul oricărui animal: să mânânce bine și să se înmulțească! Cât oamenii sunt puțini, le merge bine.
  Ne dau muie de prin 1950 și nimeni nu se oripilează. Probabil cred că e o procedură specială spre protecția și binele noastre.

 4. #4

  Sa stii ca nu este obligatoriu sa fi avut bani din conturile lui Ceausescu.
  Marea majoritate a ofiterilor din SIE aflati in misiune in strainatate au lucrat pentru servicii secrete straine aliate NATO, in mare parte CIA, iar ca rasplata copii lor au avut acces la cele mai bune conditii si forme de invatamant. Vezi si cati romani au ajuns in medii inalte ale societatii americane dar care slujesc in continuare CIA si atunci cand e nevoie de ei apar ca eminente cenusii si vorbesc fix ce li se dicteaza. Acesta este si in prezent modul de lucru al serviciilor straine cu ofiterii romani din strainatate. Ofiterii nostri executa ordinele celor din NATO asa ajung retele intregi de agenti romani sa lucreze in institutii internationale care altfel daca nu esti acoperit va fi imposibil sa ajungi acolo.
  Cum crezi ca ajung cate unii care nu au habar cu ce se mananca armata sa fie invitati platiti sa vorbeasca pe la cate un comitet international. Marea lor majoritate sunt invitati si platiti de ambasade sa mearga sa faca 5 poze sau sa vorbeasca precum un expert in securitate de cum daca nu spui ca ei automat vrei raul tarii si pui in pericol securitatea nationala.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]