Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce (nu) iubim echipele

Zoom De ce (nu) iubim echipele

Există meciuri pe care le digerăm mai greu ca, scuzați, cronicari. Sînt meciurile dintre două echipe cu care nu ții deloc, da’ deloc, chiar dacă nu le antipatizezi neapărat. Așa fu, în ultima etapă, CFR Cluj – Dinamo. Ne-am și întrebat, ca reputați (auto)analiști, dușmani ai discursului urii: ce-om avea, dom’le, cu grupările astea, de unde atîta sictir pe noi? După un 1-0, scorul preferat al lui Dan Petrescu (gol dintr-un penalty discutabil), ne gîndirăm la posibile răspunsuri.

Păi, cu Dinamo, în ceea ce ne privește, e mai simplu. Ca decreței din Epoca de Aur, ni se pare o chestie de domeniul evidenței. Cum să ții cu Dinamo, cu echipa Ministerului de Interne, a Miliției și a Securității? E inacceptabil! Sigur, la Dinamo au fost mari jucători și antrenori, cel puțin două tari echipe ale anilor ’80 (aia cu Hamburgu’ și cealaltă, antrenată de Lucescu și vîndută rapid după Revoluție). Bineînțeles că avem buni prieteni dinamoviști, le îngăduim viciul. Nimeni nu-i perfect. Totuși, băi, prietene, las-o mai moale cu Dinamo. A cauzat și cauzează. Vom reveni, probabil, asupra detaliilor clinice.

În ceea ce-i privește pe ăia de la CFR Cluj, situațiunea e ceva mai alambicată, da’ nu chiar din cale afară. Cînd au spart monopolul Capitalei, îi simpatizam. Încet-încet, ușor-ușor, la nivelul conducerii, prea-cinstiții și corecții transilvăneni s-au molipsit fără jenă de năravurile bizantino-regățene, d’ale miticilor. Asta ca asta. Da’ ne-a plăcut tare puțin de CFR Cluj în ultimele două ediții, de cînd a și luat campionatul. Doar pen’ că joacă așa cum joacă. O fi și ăsta un fel de fotbal, nimic de zis. Din păcate, n-a prea fost pe gustul multor iubitori ai acestui sport, niște iubitori printre care, cu sfială, ne prenumărăm.

Prin urmare, deci și așadar, ca simplă analiză preliminară, ne-am apropiat de un posibil răspuns. De ce n-am ținut cu nimeni la marele meci dintre CFR Cluj și Dinamo? N-am ținut cu Dinamo din cauza trecutului – un trecut pe care e sănătos să nici nu-l mai comentezi, de dinainte de ’89 pînă înspre ziua de azi. N-am ținut nici cu CFR din cauza prezentului – în Liga 1, campioana ultimelor două ediții joacă mult prea meschin. Să vedem ce ne va rezerva viitorul.

Noi ținem și cu Viitorul, dar inevitabil, din trecut, ca olteni, și cu Universitatea Craiova, cînd era Maxima. Stăm cu ochii pe echipele astea ca pe butelie, nu care cumva să ne dezamăgească, Doamne ferește. Acuma, depinde doar de noi, dragi suporteri și stimați telespectatori români, să avansăm în (auto)investigații. De ce și pentru ce ținem sau nu ținem cu o anumită echipă? Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale