Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce (nu) ne iubim echipele

Zoom De ce (nu) ne iubim echipele

Dincolo de halucinanta victorie a lu’Bayern asupra Barcelonei (8-2!!!), sferturile din Champions League ne-au adus o bucurie mult mai mare: Atletico Madrid a fost eliminată. Și n-a fost eliminată oricum. A eliminat-o RB Leipzig, o echipă (aproape) la fel de antipatică. A eliminat-o cu un gol norocos, dintr-un șut deviat (poate că nici nu nimerea cadrul porții), prin minutul 88. S-a arătat pricea. Mulți credincioși întru frumusețea și adevărul jocului cu bășica rotundă au exultat: da, există un Dumnezeu al fotbalului! Atletico a pățit-o ca la carte! După o partidă încrîncenată și săracă în ocazii (4-3 raportul șuturilor pe poartă) a fost trimisă acasă, acolo unde îi e locul. Decît să ai succese bazate doar pe stilul distructiv, pe bune, mai bine du-te acasă! Oamenii, în general, și iubitorii de fotbal, în particular, apreciază stilul pozitiv. Apreciază, adicătelea, oamenii și echipele care propun ceva, joacă ceva. O fi și ăsta un fel de fotbal, cel propus de nea Diego„El Cholo“ Simeone (respect). Da’ nu se poate, tăticule, să vrei să cîștigi mereu doar în halul ăsta: cu apărare țăpănoasă, mijloc agresiv, șarje pe contraatac, un gol, hai, două, iar apoi–la loc comanda, la distrugere!–un joc pentru menținerea rezultatului. E mult prea meschin. Destui conaționali din fotbalul argentinian (defuncți sau în viață) l-ar lua la bătaie pe Simeone, pentru opțiunile lui. Da’ se feresc să iasă la bătaie, că cu nebunu’ nu te pui. Ca să nu mai zicem și că Atletico ni l-a eliminat pe FC Liverpool… Nu d-aia ne-am bucurat de eliminarea madrilenilor. Ținem cu FC Liverpool, dar, de exemplu, în Anglia n-avem nimic cu Manchester City. „Cetățenii“ joacă fotbal. În Germania, la fel, ținem cu Bayern München, dar n-o antipatizăm pe Borussia Dortmund. Tot fotbal joacă. Nu mai zicem de Spania, acolo unde, deși ne tentează Barcelona, ar fi stupid să desființăm Realul. Real Madrid a jucat fotbal de cînd se știe (acum, mă rog, nici Barcelona nu știe). La noi, nu ținem cu Dinamo și Steaua. Totuși, Dinamo și Steaua au jucat ceva fotbal, la viața lor. Ș.a.m.d. Pe scurt, în fine, există niște echipe care își propun doar să refuze propunerile acestora, cu scopul de a obține rezultatul și a îndepărta iubitorii de fotbal. Atletico Madrid face parte din această a doua categorie. Bine că s-a dus din Champions League!

Și iacătă, frați europeni, că azi, luni, avem cele două semifinale puțin anticipate la casele de pariuri: Leipzig-PSG și Lyon-Bayern. Cine ar fi zis? În pandemie, binomul franco-german, iată, funcționează. Pe lîngă fotbal, se știe, sîntem specialiști în geopolitică. Iar ca români experți în orice, am pregătit deja o teorie, în calitate de preparatori fizici. Analiza de experți economico-financiari o amînăm pentru altă dată… Păi, să vă explicăm de ce au rămas nemții și francezii în Champions League și au plecat italienii, spaniolii, englezii. E foarte simplu, ține de calendarul competițional al fiecărei ligi naționale. Nemții, după Marea Izolare, harnici cum îi știm, au fost primii care și-au reluat campionatul. Drept urmare, l-au și încheiat mai devreme. Francezii, tot cum îi știm, nici nu s-au mai obosit să reia competiția internă. Au înghețat-o de tot. Nemții au avut timp să se mai odihnească un pic (de tot, ei nu se odihnesc vreodată). Franțujii-s de-a dreptul relaxați, au avut tot timpul din lume pentru antrenamente și meciuri amicale. Or, ăilalți, săracii, din cauza calendarului și-au ieșit din (bio)ritm: nici n-au mai jucat în regim de competiție, nici n-au apucat să-și reîncarce bateriile ca lumea. Fotbaliștii din La Liga, Serie A și Premier League sînt, dacă mă-nțelegi pe undeva, cam ca jucătorii din Liga 1… nici nu s-a terminat bine Liga 1, că iar începe Liga 1. Stai să vezi jale, cel puțin în primele 6-8 etape! Nu uitați să iubiți fotbalul, întăriți-vă umanitatea! Hai Europa, hai România! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint