Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De la Jean Valjean la Radu Mazăre

Zoom De la Jean Valjean la Radu Mazăre

Într-unul dintre cele mai frumoase romane ale lumii, Mizerabilii, polițistului Javert i se pune pata pe evadatul Jean Valjean, cel condamnat la ani grei de pușcărie fiindcă furase o pîine. Javert se ține după el mai ceva ca rîia. La un moment dat, Valjean e ales primar într-o localitate de provincie și e cît pe-aci să scape de urmărire;Justiția franceză pusese mîna pe alt evadat, cam slab de minte. Dar primarul Jean Valjean, care-și luase alt nume, se duce la tribunal și-l scoate de sub acuzare pe cel ce fusese luat drept el, apoi fuge.

La noi, mai nou, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ca să scape, a fugit în Madagascar, cu care România n-are tratat de extrădare. Cum-necum, însă, Madagascarul anunță că îl trimite la el în țară pe Radu Mazăre, să-și ispășească pedeapsa, după ce l-a ținut și acolo în pușcărie, ca să nu fugă.Fostul primar al Constanței a zis în Madagascar, înainte de a fi băgat acolo în pușcărie, în vederea extrădării, că a obosit să se mai lupte cu injustițiile Justiției din România.

Omul are și azi susținători, în pofida condamnării sale. Sau poate tocmai de aceea. Unii îl sprijină moralmente, din prietenie. Alții, poate, în amintirea spectacolelor pe care Mazăre le dădea la Constanța.

Dar ce să vezi, în timp ce el se plînge că e victima injustiției din România, o doctoriță din București, care a avut un cabinet medical într-o comună din județul Teleorman, primește o sentință de la judecătoria din Videle. Trebuie să plătească 49 de lei și alți aproape 50 firmei Polaris din Constanța, care face afaceri naționale din strîngerea gunoaielor, fiindcă nu i-ar fi plătit acești bani într-o lună din anul 2014 și în alta din 2015.

Firma Polaris a fost, ca să zic așa, gunoierul de suflet al lui Radu Mazăre. Și nu numai al lui. Doctorița n-a fost citată, ca parte, la tribunal, așa cum cere legea. S-a trezit acasă cu sentința în plic. Aflînd ea că Radu Mazăre va fi adus luni la București, mi-a spus că se va duce să-i dea lui banii la aeroport, ca să scape de procesul cu firma Polaris. I-am spus că n-are de ce să-i dea lui banii, mai ales în situația în care se află Mazăre. Doctorița îmi zice că asta l-ar putea ajuta pe fostul primar al Constanței să îndrepte măcar parțial o injustițiede care el se plînge, ca un nou Jean Valjean, și căreia ea i-a căzut victimă într-un proces de care nu știa, cu acești arendași ai gunoiului.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale