Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De la Praga la Razgrad, Român, fii brad!

Zoom De la Praga la Razgrad, Român, fii brad!

Victorieeee, sîntem campioniiii! Ai noștri-s cei mai tari, la cehi și la bulgari. Nicușor Stanciu de la Slavia Praga, respectiv Motiz Keșeriu de la Ludogoreț Razgrad sînt cîștigătorii țărilor vecine și prietene, din fostul lagăr socialist. Merită să mai consemnăm, băi, și niște vești bune. Mai vin și altele. Din Occidentul îndepărtat. FC Lyon a lu’Tătărușanu și Glasgow Rangers a lu’Ianis Hagi vor juca, luna viitoare, în optimile europene. Românașii noștri, iată, ne reprezintă cu cinste peste hotare! Bun, după acest exercițiu de optimism, hai să redevenim români, adică iremediabil cîrcotași. Chiar vaicărelnici. Ooff! Tătărușanu nu va juca, probabil, pen’că nu mai e titular de un an de zile. Ianis Hagi nu mai joacă oficial de prin primăvară, nu pen’că n-ar fi apreciat, ci pen’că scoțienii și-au întrerupt campionatul. Bulgarii au un campionat ceva mai slăbuț decît liga daco-română. Cehii sînt ceva mai bunicei decît noi, dar–cu tot respectul și simpatia– liga lor n-are față de Top 10 în Europa. Noi, românii, ca brazii, n-am mai fost prezenți în optimile europene de prin sezonul 2012-13. De atunci, ne-a mai reprezentat nea Mircea Lucescu cel Bătrîn, antrenor la Șahtior. E clar, n-avem de ales: tre’să ne tăiem venele, să ne urîm nostalgici, jelindu-ne după Epoca de Aur și Generația de Aur.

Odinioară, da, trecut-au anii, ai noștri erau curtați de cluburi mari din campionate mari, de Real Madrid sau FC Barcelona, de Tottenham, Chelsea sau Man.City, de Milan, Inter sau Juventus. Timofte 2 face parte din istoria lui FC Porto, iar Contra a înscris într-o memorabilă finală a Cupei UEFA. Raț a ridicat Cupa Europa Ligue, pentru echipa din Donețk… Cu toate astea, nu merită să ne tot idealizăm trecutul glorios și să ne tot deplîngem prezentul cenușiu. Merită să ne cinstim strămoșii, așa cum se cuvine, dar și să ne bucurăm de ceea ce am obținut actualmente: titluri în Bulgaria și Cehia. La o adică, judecînd fără patimă, ai noștri au triumfat în țări superioare nouă, cel puțin din anumite privințe: serviciile și bucatele bulgărești sînt mai bune decît cele din cîrciumile noastre, iar berea din Praga nici nu se compară cu omoloaga noastră de la noi. N-or fi ei, bulgarii sau cehii, mult mai grozavi decît românii. Doar că-s un pic mai deștepți, mai consecvenți, mai bine organizați. Ceea ce ar fi cazul să ne dea de gîndit, inclusiv în Liga 1. Pînă să jelim că nu ne mai primește Occidentul, frați români, poate n-ar strica să ne inspirăm de la foștii noștri colegi din CAER și Tratatul de la Varșovia, actuali colegi în UE și NATO. Va mai cîștiga vreodată o echipă românească vreo Ligă a Campionilor? Pe bune. N-ar trebui, pe bune, să ne obsedeze întrebarea, cel puțin nu în timpul vieții noastre. Preferăm să cităm (a cîta oară?) din clasicul Gigi. Acu’cîteva săptămîni, l-am întrebat, la postul TV de casă, ce șanse mai are Steaua să cîștige campionatul. Iar omul sfînt din Pipera răspunse: „Dacă vrei lumește – zero, dacă vrei dumnezeiește – sută la sută!? Prin urmare, hai, băieți, hai, că se poate! Cu noi e Dumnezeu ! Hai România! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale