Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Defensiv sau pe posesie, avem jocul de obsesie!

Zoom Defensiv sau pe posesie, avem jocul de obsesie!

Azi, luni, deși s-a încălzit vremea la București, cam dîrdîim. Ne-a intrat frigul în oase, după meciul cu Finlanda, cu Laponia ei, patria lui Moș Crăciun. Moș Crăciun, indiscutabil, există. Doar că echipa din Finlanda (cît de rea s-a făcut lumea) nu ne-a dăruit nici un cadou. Astfel, acum tremurăm. De unde ne vedeam destul de mari și tari, într-o grupă relativ abordabilă, iacătă, am ajuns în pragul retrogradării, sîntem cu un pas  în Liga 3 a Nations League. Cei mai vechi nu și-ar fi imaginat un asemenea scenariu sumbru, demn să fie premiat, ca nou film românesc. Mai ziserăm și săptămîna trecută: păi, în 1973, cînd băteam noi Finlanda cu 9-0, măi, feciorii moșului, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina nici nu existau.

În acest context (delicat, ca să-i zicem așa, elegant), e normal ca românu’ să comenteze – de la marii analiști de fotbal pînă la suporterii de rînd. Astfel, din puzderia de comentarii, am putut desprinde cîteva teme majore. Apar mereu, cînd dăm de greu. Sînt niște obsesii multimilenare ale jocului pe aceste meleaguri (dacii au inventat fotbalul, e arhicunoscut), dar ca să nu ne lungim, sintetizăm. Noi, aici, la răscrucea marilor imperii și prin toate mijloacele de comunicare, avem măcar trei damblale. Hai să le denumim 3S. Pe lîngă alte drame identitare, ca popor microbist și comentator, ne-am chitit pe 3S. 3S = Schimbul de generații, Sistemul de joc și, mai ales, Specificul Naționalei.

Schimbul de generații. Pălăvrăgim întruna pe tema asta, de veacuri, de cînd am avut o echipă bună la Campionatul European Under 21. S-au introdus și regulile astea în campionat, cu tinerii obligatorii… Ei bine, trecerea foștilor „ăia mici“ la Naționala mare pare a fi o operațiune complicată. Nici nu mai intrăm în amănunte. Ne-a ajutat, ca de atîtea ori, în peste 100 de meciuri la echipa națională, domnul Bölöni. A zis nea Loți, la Prima Sport: „Tinerii sînt foarte buni. Dacă sînt buni“.

Sistemul de joc. Altă nesfîrșită dezbatere, disecată îndelung prin studiouri și pe blog-uri. Cum ar fi mai bine? 4-3-3, ca spaniolii? În 4-2-3-1, ca nemții? În 3-4-3, cum au cîștigat italienii titlul european? Sau, oare, am putea să adoptăm un clasic 4-4-2, ca vecinii sîrbi sau niște nordici? Băi, nene, aceste firoscoase discuții între mari tacticieni, zău, rezolvă prea puțin. Reușesc să întărîte marea dezbatere, cea legată de

Specificul Naționalei. Cine sîntem, cum jucăm noi? Sîntem, ca stil consacrat, ofensivi sau reactivi? Atacăm mereu, ca nebunii, sau, dimpotrivă, chibzuit și cinic, ne băgăm cu curu’ în poartă? Na, de vezi, altă dramă identitară! Din cîte mai țin minte supraviețuitorii, martorii unor performanțe, echipa națională nu s-a încăpățînat să aibă un profil atît de clar stabilit. În momentele ei de vîrf, Naționala noastră părea să fie o fericită sinteză daco-romană – cu fantezie latină și dîrzenie dacică. După caz și adversar, băieții scriau poeme pe teren, ca Vergiliu sau Ovidiu, ori, dacă venea nasulie, încercau să reziste pe metereze ca la Sarmizegetusa sau Cetatea Neamțului. E adevărat, erau și alți jucători pe vremurile alea. Erau și alți antrenori. Cam atît despre obsedantul 3S.

Edi Iordănescu, îl susținem, vine cu o idee inovatoare. S-o denumim, hai, SSM. Să schimbăm mentalitatea! – a zis selecționerul deunăzi, după meciul de la Helsinki. Bravo, mister, vast proiect! Conform sociologilor, chestia asta se întîmplă pe parcursul a trei generații, cam 100 de ani, cum ar veni… Deci, Doamne ajută! Hai România!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint