Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre ratare

Zoom Despre ratare

De cele mai multe ori se ratează o critică adecvată doar pentru că argumentele trebuie deturnate spre o luptă imediată și spre coordonate care nu trebuie părăsite orice s-ar întâmpla. De-aici, polarizări de moment care falsifică faptele și orientează critica spre ținte fără orizont.

Să luăm discuția Sebi Ghiță – presă – Realitatea TV – RTV – Sistem – Binom – Kövesi.

Cu vreo lună în urmă, pe TVR 1, Elena Udrea, adânc pătrunsă de post și de proximitatea sărbătorilor, s-a scăpat: a zis că nu “a fost de acord” cu preluarea Realitatea TV de către Ghiță. Chestionată asupra formulării, Udrea a spus că da, avea și ea un cuvânt de spus în privința asta. Ne-am putea aminti aici și de geanta cu banii de campanie pe care a dus-o Cocoș la RTV înainte de alegerile din 2009, chestie scoasă pe gură tot de doamna Udrea. Acum, în zilele din urmă, aflăm de la răzvrătitul Sebi cum s-a stabilit preluarea Realitatea TV, apoi construcția RTV, invocând aceeași coterie: el, Kövesi, Coldea. Nu, chiar nu contează adevărul, ci cum s-au manevrat  aceste afirmații odată aterizate în spațiul public. Seri întregi, la Antena 3, am aflat că acestea sunt probele care arată cum a fost distrusă presa din România: sistemul, binomul mânjit cu băsism, iată-le, distrugând presa și, mai departe, manipulând fără scrupule informația în spațiul public. Cine sunt cei din pușcărie, perdanții jocului sau cum vreți să le ziceți în context? Păi, păgubiții Vântu, Voiculescu, Adamescu, oameni cărora le-a fost furată deci munca. Iar săracul Dan Andronic, omul care rânjește din ce în ce mai macabru, stă și el cu un picioruș printre gratii.

Astfel, nu se mai vorbește despre cum, punctual, Ghiță a primit misiunea să preia – nu să distrugă – Realitatea TV, ci despre cum patronii de presă au fost închiși pentru a li se lua trompetele din mână ca să fie predate altor suflători. Repet, nu contează adevărul celor spuse de Sebi Ghiță, ci modul în care se manipulează în momentul de față enunțurile, ajungând să se cerceteze cu totul altceva decât ar fi legitim să fie cercetat.

Despre păgubiții aflați la pușcărie? Oo, aici nici nu se mai vorbește de adevărurile cu eroism smulse regimului Băsescu. Patronii de mai sus cărora le-au fost “furate” biznisurile de presă de către sistem sunt, știm asta, oameni care, la rândul lor, au ciordit din aceste biznisuri presa și au pompat în loc interes economic personal. Băsescu însuși juca pe un teren pe care se juca deja un joc, pe un teren pe care zburau mingile de bani și interese de grup, pe un teren pe care jurnaliștii nu se sfiau să îmbrace echipamentul unui partid și să tragă la poartă după cum li se striga de pe margine.

Adamescu a trecut banii de la Astra Asigurări prin România liberă și apoi spre nicăieri, Voiculescu a folosit Antena 3 exclusiv ca armă politică, Andronic era patronul unei șpăgi primite de la Udrea, iar Vântu plutea deasupra tuturor încâlcit în propriile furăciuni, ca un fotbalist care face fente până cade în bot.

Adamescu însuși a cumpărat Academia Cațavencu la licitație doar pentru a o privi apoi cum moare. Nu i-a acordat nici măcar demnitatea de a o împinge în fața metroului.

Însă, ai zice, presa de azi trece cumva printr-un moment de luciditate. Pe moarte, ea scrie, cu degetul tremurând pe oglinda aburită, adevărul. Nicidecum.

La B1 e lăudată rușinos Gabriela Firea, sub titluri de genul: “Gabi Firea împarte mâncare în Gara de Nord”, un material generos în care primărița împarte mâncare caldă oamenilor străzii. La Realitatea TV, Rareș Bogdan vorbește sfâșiat între interesul național și cel material, pe fundalul geopolitic infantil al neobositului Gușă, TVR nu mai există, la RTV se consolidează religia pesedistă. Iar la Antena 3 se macină mai departe dinții pe lanțurile grele ale stăpânului. La HotNews, ura împotriva PSD a făcut să fie ales redactor-șef Absurdul. Un titlu care ar trebui predat la Jurnalism, la materia Mizerie: “Premierul Grindeanu anunță taxarea suplimentară a salariilor mari pentru a acoperi creșterea pensiilor și a unor beneficii sociale”. Așadar, s-a dat o ordonanță prin care se elimină scutirea plății contribuțiilor sociale și de sănătate pentru cei care câștigă peste 11 salarii minime. Ei bine, această mare porcărie făcută de Guvernul Boc, îndreptată acum, este pusă în în context partinic-belicos.  De ce să nu plătească contribuții sociale și de sănătate cei care câștigă peste 11 salarii minime? De ce să fie avantajați? Mă rog, trecem peste, dar de ce să prezinți astfel măsura Guvernului Grindeanu? Simplu: pentru că tu ești anti-PSD oricum, din orice poziție, pentru că tu vrei să arăți că Dragnea e rău și atunci când deschide o ușă, și când se șterge la cur, și când bea apă. Aceeași manevră stupidă prin care ratezi, de fapt, o critică adevărată.

În Ziarul Financiar găsim, pe subiectul de mai sus, următorul titlu: “Efecte devastatoare pentru cei cu salarii mari luate peste noapte la Palatul Victoria”.

3 comentarii

 1. #1

  Greşit , d-le Radu , TVR există . Aseară , Radu Soviani îşi adusese celebra tăbliță şi mânca rahatul partinic cu frenezia unui piranha . Moderatorul îi ținea isonul . În platou , madam Abramburica – sfioasă şi evazivă , Tomac , L. Orban . N-am apucat să-i văd pe ceilalți , m-am dus să caut o lămâie …

 2. #2

  Vrem stat social? Vrem! Atunci sā fie taxati toti oamenii “de afaceri” cu 80% taxa pe venit. Si sā ne mai scuteasca Ziarul financiar.

 3. #3

  Citesc Academia Catavencu (si ulterior Catavencii) din liceu, din anii 90. Dar sincer, nu stiu cat o sa va mai citesc.
  Guvernul Boc a plafonat intr-adevar plata contributiilor sociale pentru angajati. Nu a plafonat plata contributiilor de sanatate (angajati si/sau angajatori) cum se mentioneaza eronat in articol.
  Contributiile de sanatate pentru angajati au fost plafonate de Guvernul Ponta prin noul cod fiscal iar plafonarea ar fi trebuit sa fi intrat in vigoare din 2017.
  Contributiile sociale pentru angajatori nu au fost, in fapt, niciodata plafonate. Exista de fapt o plafonare care insa era aplicabila doar daca salariul mediu pe societatea respectiva depasea salarii medii pe economie. Ceea ce, in fapt, nu se intampla niciodata.
  Deci chiar si pana acum cea mai mare parte a contributiilor sociale platite erau neplafonate, chiar daca pensia la care angajatii ar fi fost indreptatiti in urma platii acestor contributii era plafonata. Probabil la asta se refera Mihai Radu cand vorbeste de “porcarii”.
  Iar contributia pentru asigurari de sanatate nu a fost niciodata plafonata desi serviciile medicale la care angajatii aveau dreptul erau aceleasi pentru fiecare.
  Cu privire la titlul din Hotnews, nu s-a facut altceva decat sa se reia exact exprimarea lui Grindeanu cand a anuntat eliminarea plafonarii: se elimina plafonarea pentru ca din resursele rezultate sa se acopere cresterea punctului de pensie si eliminarea impozitului aplicat pensiilor peste 2000 RON.
  succes..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]

 • În satul lui Lae Chiorul

  5 iunie 2018

  Intră uliul pe fereastră după pui de ceas cu cuc, unde-i dusă țara noastră ce-a fugit din balamuc? Arz-o focul să o arză, pustiită de feciori, că părem un neam […]

 • Cu Curtea-n două luntri

  5 iunie 2018

  Frauda, minciuna și ipocrizia sînt fiicele cu handicap ale democrației, copiii ei problemă, născuți pe ascuns din relația vinovată cu natura umană. În democrație se fură și se minte, se […]

 • Bale carnavalului!

  5 iunie 2018

  Fanii îi cer lui Klaus Iohannis să ia PSD în brațe și să se arunce cu el din vârful istoriei. ”Ori la bal, ori la spital”, îi ordonă Andreea Pora, […]