Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dilema veche, ca un Fiat 500 interbelic

Zoom Dilema veche, ca un Fiat 500 interbelic

Andrei Pleșu, care nu e o persoană prăpăstioasă, scrie în ediția online a Dilemei vechi că revista și-ar putea înceta apariția. Din lipsă de fonduri și, dacă am priceput bine, din cauză că Adevărul Holding ar dori să renunțe la editarea ei din același motiv, al lipsei de bani. N-aș zice că de vină e numai pandemia care a dat peste cap viața noastră zilnică, cu mecanismele ei sociale, și funcționarea roților și rotițelor din cele mai multe industrii autohtone și din toată lumea. Chiar dacă acum am descoperit cît de fragile sînt pînă și treburile pe care le credeam mai tari decît moartea.

Pînă să înceapă această nemărginită molimă, erau destule semne că presa de la noi e din ce în ce mai vulnerabilă bănește. Vînzările de la chioșc scad și tot scad. Iar chioșcurile de ziare care nu mai trăiesc doar din vînzarea presei își tot diversifică oferta: jucării, gadget-uri, cărți cu destinație populară. Edițiile online ale publicațiilor de tot felul de la noi nu-și prea găsesc abonați.

De unde ni se trage asta? Și de la plecarea în străinătate a multora dintre cititorii de presă, dar și de la atitudinea lor de la plecare: „Rămîneți voi, cu România voastră!” care, și după ce exasperații de pe aeroport se mai calmează odată ajunși la destinație și începe să-i ia dorul după cei de acasă,  nu se transformă în interes de la distanță față de pulsul presei din țară. Or, aici, să recunoaștem, o mare parte din vină o are presa însăși, care face tot felul de jocuri necurate sau de plecăciuni către unii și alții. Cititorii le percep, pe bună dreptate, drept tentative de intoxicare și de manipulare.

Mai e însă ceva ucigător pentru revistele de cultură și de la noi, și de aiurea. Ele se adresează unei categorii tot mai restrînse de cititori, majoritatea vîrstnici. Asta, cred, din pricina unei „superbii” a celor ce se cred (și adeseori sînt) purtătorii de mesaj ai „culturii înalte”, dar care nu se pricep să-i tragă acolo și pe cititorii mai tineri. Asta ține și de atitudinea față de cultură a oamenilor de succes de azi de la noi care sînt, mulți dintre ei, parcă șterși pe creier la acest capitol. Modelul pe care-l reprezintă ei nu le are pe-astea cu cultura.

Așa că, în timp ce suporterii echipei de fotbal Dinamo București au donat peste o sută de mii de euro ca să nu le dispară obiectul amoruluifotbalistic din Liga 1,  organizîndu-se ei între ei, suporterii Dilemei vechi, cîți or fi, nu fac decît gesturi simbolice pentru a-și păstra publicația favorită în viață.

Nu pot, așadar, din nefericire, decît să împărtășesctemerile public exprimate ale lui Andrei Pleșu că Dilema vechee pe punctul de a expia. Dar asta mă face să-mi amintesc de proprietarul unui Fiat 500 interbelic, pe care-l vedeam cînd eram la liceu. Omul avea vreo 70 de ani, dar își ținea mașina în stare de funcționare, ca și cum de Fiatul lui depindea și supraviețuirea lui.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  Cum adica..din acest motiv nu a mai mers treba la Dilema ,ca au plecat aia in strainatate?Pai pe aia plecati i-am vazut acum cand s-au intors cu Covid19 .Puteau cumpara cate un exemplar inainte sa intre in izolare.Aia sunt cititorii?

 2. #2

  Mai cred ca este ceva. Dilema Veche e foarte putin informativa, nu spune nimic despre cultura, societate, politica, economie, religie, drept etc., ma rog, domeniile pe care vrea sa le acopere cat de cat. Doar culege cate o fapta, eveniment, istorie etc. din acestea si fabrica parabole si alegorii (cand nu de-a dreptul glumitze, de fapt un fel de mistouri ‘cu spirit’). Lumea s-a cam saturata de asta. Si cand sunt interviuri, deci intrebari concrete, cei care vorbesc o intorc tot spre pilde si invataminte cu talc… ca doar e pentru Dilema. Acest nivel de analiza culturala e cam de anii 90 (anii 70 in Occident); presa culturala, interpretarea, critica, “dilema” inseamna altceva azi la nivelul discursului jurnalistic si public.

  • #3

   Dilema ceche este o publicatie cu o anumita demnitate, destinata unui anumit public.
   Informatiile despre religie si politica nu au ce sa caute intr-o revistaa destinata unui public cu mult bun simt si o anumita tinuta intelectuala. Un public care evita televiziunea romana, functiile politice, sambata dimineata la Carrefour si (eventual !) contul pe Facebook.
   Oameni care citesc presa si cartile care-i intereseaza in original, fara sa astepte traducerile mediocre aparute candva.
   Din nefericire numarul celor interesati de o asemenea publicatie scade pe generatie ce trece.
   Tocmai pt ca ceea ce scrie Rodica Zafiu, nu intereseaza chiar orice fraier.
   Unicitatea Dilemei ramane problema majora.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]