Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dilema veche, ca un Fiat 500 interbelic

Zoom Dilema veche, ca un Fiat 500 interbelic

Andrei Pleșu, care nu e o persoană prăpăstioasă, scrie în ediția online a Dilemei vechi că revista și-ar putea înceta apariția. Din lipsă de fonduri și, dacă am priceput bine, din cauză că Adevărul Holding ar dori să renunțe la editarea ei din același motiv, al lipsei de bani. N-aș zice că de vină e numai pandemia care a dat peste cap viața noastră zilnică, cu mecanismele ei sociale, și funcționarea roților și rotițelor din cele mai multe industrii autohtone și din toată lumea. Chiar dacă acum am descoperit cît de fragile sînt pînă și treburile pe care le credeam mai tari decît moartea.

Pînă să înceapă această nemărginită molimă, erau destule semne că presa de la noi e din ce în ce mai vulnerabilă bănește. Vînzările de la chioșc scad și tot scad. Iar chioșcurile de ziare care nu mai trăiesc doar din vînzarea presei își tot diversifică oferta: jucării, gadget-uri, cărți cu destinație populară. Edițiile online ale publicațiilor de tot felul de la noi nu-și prea găsesc abonați.

De unde ni se trage asta? Și de la plecarea în străinătate a multora dintre cititorii de presă, dar și de la atitudinea lor de la plecare: „Rămîneți voi, cu România voastră!” care, și după ce exasperații de pe aeroport se mai calmează odată ajunși la destinație și începe să-i ia dorul după cei de acasă,  nu se transformă în interes de la distanță față de pulsul presei din țară. Or, aici, să recunoaștem, o mare parte din vină o are presa însăși, care face tot felul de jocuri necurate sau de plecăciuni către unii și alții. Cititorii le percep, pe bună dreptate, drept tentative de intoxicare și de manipulare.

Mai e însă ceva ucigător pentru revistele de cultură și de la noi, și de aiurea. Ele se adresează unei categorii tot mai restrînse de cititori, majoritatea vîrstnici. Asta, cred, din pricina unei „superbii” a celor ce se cred (și adeseori sînt) purtătorii de mesaj ai „culturii înalte”, dar care nu se pricep să-i tragă acolo și pe cititorii mai tineri. Asta ține și de atitudinea față de cultură a oamenilor de succes de azi de la noi care sînt, mulți dintre ei, parcă șterși pe creier la acest capitol. Modelul pe care-l reprezintă ei nu le are pe-astea cu cultura.

Așa că, în timp ce suporterii echipei de fotbal Dinamo București au donat peste o sută de mii de euro ca să nu le dispară obiectul amoruluifotbalistic din Liga 1,  organizîndu-se ei între ei, suporterii Dilemei vechi, cîți or fi, nu fac decît gesturi simbolice pentru a-și păstra publicația favorită în viață.

Nu pot, așadar, din nefericire, decît să împărtășesctemerile public exprimate ale lui Andrei Pleșu că Dilema vechee pe punctul de a expia. Dar asta mă face să-mi amintesc de proprietarul unui Fiat 500 interbelic, pe care-l vedeam cînd eram la liceu. Omul avea vreo 70 de ani, dar își ținea mașina în stare de funcționare, ca și cum de Fiatul lui depindea și supraviețuirea lui.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  Cum adica..din acest motiv nu a mai mers treba la Dilema ,ca au plecat aia in strainatate?Pai pe aia plecati i-am vazut acum cand s-au intors cu Covid19 .Puteau cumpara cate un exemplar inainte sa intre in izolare.Aia sunt cititorii?

 2. #2

  Mai cred ca este ceva. Dilema Veche e foarte putin informativa, nu spune nimic despre cultura, societate, politica, economie, religie, drept etc., ma rog, domeniile pe care vrea sa le acopere cat de cat. Doar culege cate o fapta, eveniment, istorie etc. din acestea si fabrica parabole si alegorii (cand nu de-a dreptul glumitze, de fapt un fel de mistouri ‘cu spirit’). Lumea s-a cam saturata de asta. Si cand sunt interviuri, deci intrebari concrete, cei care vorbesc o intorc tot spre pilde si invataminte cu talc… ca doar e pentru Dilema. Acest nivel de analiza culturala e cam de anii 90 (anii 70 in Occident); presa culturala, interpretarea, critica, „dilema” inseamna altceva azi la nivelul discursului jurnalistic si public.

  • #3

   Dilema ceche este o publicatie cu o anumita demnitate, destinata unui anumit public.
   Informatiile despre religie si politica nu au ce sa caute intr-o revistaa destinata unui public cu mult bun simt si o anumita tinuta intelectuala. Un public care evita televiziunea romana, functiile politice, sambata dimineata la Carrefour si (eventual !) contul pe Facebook.
   Oameni care citesc presa si cartile care-i intereseaza in original, fara sa astepte traducerile mediocre aparute candva.
   Din nefericire numarul celor interesati de o asemenea publicatie scade pe generatie ce trece.
   Tocmai pt ca ceea ce scrie Rodica Zafiu, nu intereseaza chiar orice fraier.
   Unicitatea Dilemei ramane problema majora.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint