Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Doar cînd ne ajunge cuțitul la Oslo

Zoom Doar cînd ne ajunge cuțitul la Oslo

Sîntem pe drumul cel bun, zicem. Răzbunare! După cum mai spuserăm, ni s-a pus pata pe selecționatele nordice. Au echipe bune și corecte, nimic de reproșat, da’ ne-au pîrlit cînd ne era lumea mai dragă. De-a lungul istoriei relativ recente ne-au provocat traume grele. Suedia (mai ales la turneul final World Cup din ’94), dar și Danemarca sau Norvegia (în preliminarii) ne-au făcut să-i înjurăm, să plîngem, să suferim. Ce căutați în sferturile și grupele noastre, băi, malacilor din nord? De ce nu vă vedeți de handbal, schi și sporturile voastre de iarnă?

Ei bine, odată cu partida din Norvegia, începe să se arate pricea. Yes, we can! Putem și noi să-i taxăm pe scandinavi, așa cum ne-au taxat și ei în ultima vreme. Desigur, bătrînii mai țin minte golul lui Cămătaru pe Råsunda Stadium sau victoria asupra Danemarcei în Ghencea, 3-1, într-un tîrziu 1989. Era în predecembrian. În schimb, de niște decenii, nu ne amintim o asemenea remontada, că latini sîntem. Adică echipa României, în zece oameni, îi egalează pe norvegieni prin minutul 90 + 2. Am avut parte și de o brigadă de arbitri corectă (a părut, inițial, da’ n-a fost nici un ofsaid la ambele goluri ale lui Keșerü). N-a fost furăciune, ca la precedentul meci din preliminarii cu Norvegia, cînd Carew făcea henț în careul nostru, iar fluierașul ne pedepsea tot pe noi c-un 11 m. Pe scurt, încet-încet, parcă scăpăm de “blestemul nordic”. Iacătă, sîntem și noi în stare să jucăm fără strălucire, dar să obținem un rezultat acceptabil, in extremis. Am avut mare bulan.

“Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți” – se cunoaște. Acuma, pentru noi și alți nespecialiști, rămîne o întrebare. De ce sîntem îndrăzneți, deci norocoși, doar o repriză? În meciul cu Norvegia ne-a ieșit, cumva. În ăla cu Suedia, mai din părți. Pesemne că am ajunge campioni europeni și chiar mondiali atunci cînd ne vom mobiliza 90 de minute + prelungiri, nu doar atunci cînd simțim că ne-a ajuns cuțitul la os. O fi și o chestie care ține de așa-zisul “specific național”? Ne dăm și noi cu părerea, așteptăm niște explicații mult mai profesioniste din partea antrenorului Naționalei. Nouă ne place de Contra, un selecționer care ne-a readus speranța că băieții noștri poa’ să-i facă pe antipaticii din nord. Dacă ar juca măcar 75-80 de minute la aceeași intensitate, eheei, i-am sparge pe vikingi, de n-ar avea aer!

Astăzi, luni dimineață, abia așteptăm meciul cruciat cu Malta. Îi spargem! De-o fi Feroe, de-o fi Malta, asta-i scris și pentru noi: să-i batem la noi acasă pe norvegi și suezoi! Desigur, hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale