Mugur Isărescu, alias Manole, a turnat la Securitate începînd cu anul 1979. CNSAS a prezentat zeci de dovezi materiale și, pe baza lor, a dat o sentință fără echivoc. Cu mulți ani înainte de certificarea cu acte a calității lui de sifon al organelor, presa a scris că eternul guvernator al BNR a lucrat mînă în mînă cu Securitatea. De altfel, felul în care Isărescu a fost păstrat în fereastra instituției care ocrotește băncile străine, se joacă cu inflația, stabilește rata de schimb și face politica monetară a României arată limpede că noua Securitate i-a prelungit, în democrație, mandatul de colaborator.
Ei bine, Curtea Constituțională a zis că legea care-l califică pe Isărescu drept Manole nu e bună. E, adică, neconstituțională. Așadar, tartorul monedei naționale nu mai e informator și nu mai trebuie să răspundă penal pentru fals în declarații. Serviciile au avut grijă ca judecătorii să priceapă așa cum trebuie importanța acestei sentințe. Ne amintim cum acționa Coldea asupra judecătorilor CCR și cum scria el pe bilețele, exact în timpul referendumului de suspendare a lui Băsescu Traian, că Ion Predescu și Aspazia Cojocaru au dosare de informatori. Nu există nici un motiv pentru a ne imagina că acum lucrurile au stat altfel.
Isărescu va îmbătrîni, așadar, bogat și curat, la somptuoasa lui podgorie din Drăgășani, după o neobosită carieră de colaborator al vechii și noii Securități.
Dar ce va face Băsescu? Petrov a fost o investiție la fel de rentabilă a Direcției a IV-a, fiindcă el a ajuns chiar în fruntea țării și a întors cu vîrf și îndesat către Servicii, vreme de zece ani, ceea ce a primit de la Securitate. Băsescu a pierdut deja la fond, la Curtea de Apel București, procesul prin care contesta încadrarea de informator al Securității. Recursul, care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost amînat pînă în februarie. Numai că precedentul din cazul Manole va acționa și în cazul Petrov, mai ales că ambii sînt reprezentați de îmbelșugatul și alunecosul avocat Valeriu Stoica. Să ne amintim că Stoica a fost de mai multe ori ministru la Justiție, iar în 2002 i-a predat lui Stolojan președinția PNL. Stolojan a fost la rîndul lui colaborator al Securității (șeful diviziunii Aport Valutar Special). Stolojan s-a retras în favoarea lui Băsescu în 2004 de la candidatura prezidențială. După ce i-a făcut loc lui Stolojan, Valeriu Stoica a fost răsplătit cu prospere contracte de avocatură cu statul român. Azi el e coleg cu Isărescu și la nivel de podgorie, fiind unul dintre cei mai avuți producători de vinuri scumpe.
Există, iată, un mod de operare în spălarea turnătorilor care au adus și încă aduc servicii Securității. Nouă sau veche, Securitatea i-a lansat, le-a păzit cariera, i-a înavuțit și azi îi ferește de probleme. Turnătorul și distrugătorul Băsescu nu va păți nimic. Petrov va da cu tifla unui popor de care și-a bătut joc și care asistă neputincios la jocul grotesc al băieților cu ochi albaștri.
3.552 de vizualizări
Nu rămâne decât să mă consoleze faptul ca au peste 70 de ani, și se vor duce..
Si totusi raman cele sapte declaratii in fals in forma continuata deci exced prescrierea ,ale lui Petrov ca n-a colaborat cu securitatea.La Manole cred ca s-au prescris. Bine,bine, n-ai facut politie politica dar falsurile sunt prevazute si pedepsite de Codul Penal nu de Legea 161/2019 declarata neconstitutionala de CCR. Seamna perfect cu Declaratia de avere unde se „uita” declararea unei case,cont bancar,etc. Ba, eu nu spun ca provin din coruptie sau furt dar exista infractiunea de fals in declaratii prin simplu fapt ca nu le-ai mentionat. Cam asa stau lucrurile. Ma rog, indiferent cum se vor sfarsi din punct de vedere judiciar dosarele, cei doi vor ramane in memoria colectiva ca Manole si Petrov, ceea ce e nasol, chiar foarte !
Si totusi ramane de dat un raspuns la intrebarea mai veche a d-lui Buscu, de fapt cine a condus Romania in perioada cand Petrov si Manole ocupau functiile respective,ambii fiind „avuti la mana” de cei care detineau informatiile si hartiile debitate de cei doi ? Vom afla oare vreodata ? Vom afla cine ne conduce azi,dupa acelasi scenariu ?