Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După Ce, ce mai e?

Zoom După Ce, ce mai e?

Gata, schimbăm piciorul! Nu mai sîntem copii și juniori, să tot jucăm Fazan pe fotbaliști. Ne-am maturizat, am devenit enciclopediști. Ținîndu-ne prinsoarea – adică fără Google, fără net, fără alte adjuvante de memorie–,ziserăm să încropim un (foarte) mic dicționar. Este, dacă permiteți, un fel de Wikipedia săracului, un fel de Wikipedia de a(casă). Deci, ce am pregătit noi astăzi, dragi copii iubitori de fotbal, la litera C? Play the Game!

C, divizia. Acum se numește Liga 3. E un punct de inflexiune. Pentru cluburile cu bani e doar o trambulină. Pentru altele înseamnă pasul către faliment și desființare.

Campionat național/Cupa României. Un bun pretext. Mai ales pentru cluburile care ciugulesc un bănuț din drepturile de televizare.

Champions League. Interzis românilor, în faza grupelor, de niște ani.

Campionatul European. Se amînă pentru la anu’, special pentru noi. Ca să mai încropim ceva în calitate de gazde.

Curvă. Odinioară, în Moldova, se mai numea și „folcloristă”. Este o meserie onorabilă, practicată din cele mai vechi timpuri de oamenii fotbalului de pe aceste meleaguri.

Cărți. Mai bine nu pui mîna pe ele, că e henț! Pentru cărți a fost întemnițat și martirul Mitică Dragomir, în temnițele comuniste, cînd studia poker la Rîmnicu Vîlcea.

Chimia Rîmnicu Vîlcea. Mai mult decît un club. Rămîne unica echipă de suflet.

Carabageac. Jucătorul exponențial al Chimiei. A stabilit și un record de longevitate. La peste 50 de ani, mai juca prin județeană, pe la Sănătatea Călimănești. Multă sănătate, nene Iancule!

Ceaușilă. A pornit tot dela Chimia, în drum spre Craiova. Presa vremii ceaușiste i-a preschimbat numele în C. Gheorghe. Doar nu era să scrie cronicarii: „Ceaușilă nu iese din criza de formă”, „Ceaușilă– sub așteptări”, „Ceaușilă–lamentabil!”.

Craiova Maxima.Vezi mai jos.

Crișan-Cămătaru-Cîrțu. Un atac de vis. Mai pune-i, vericule, și pe Lung-Boldici-Negrilă-Tilihoi-Ștefănescu-Ungureanu-Balaci-Beldeanu-Donose, bașca pe toți ceilalți (Țicleanu, Irimescu, Geolgău etc.) și poate înțelegi ce mare echipă fu Craiova Maxima. Dacă nu înțelegi, chiar n-avem ce vorbi.

Colegi. Ce vorbești? La noi, colegii e fiecare pe cont propriu, profesioniști.

Cooperativă. O formă specifică de organizare a feudelor din România, în vremea îndelungatelor domnii ale lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, atunci cînd titlul și retrogradarea erau decise în mod consensual, cooperatist.

Carioca. Nu-i doar un instrument de scris, ageamiilor! E selecționata Braziliei. I se mai spune și Seleção.

Carmol. Preparatorii fizici îl recomandau pentru frecții. Fotbaliști ratați îl foloseau pentru uz intern. De unde și termenul argotic de „carmolist”.

Cruyff. Un jucător destul de bunicel. A avut șansa să fie antrenat de Piști Covaci, la Ajax, și ulterior să-l antreneze pe super-românul Hagi, la Barcelona.

CFR. Altădatămergeau cu el fotbaliștii. Acum e clubul campionilor.

Conte Verde. Și noi am fost pe. Ghicește povestea!

Clauze contractuale. Hai să fim serioși. Crezi că le mai respectă cineva în vremurile astea grele?

Calcule conform cărora. Adeseori se confirmă, alteori, nu. D-aia și iubim atît de mult fotbalul.

STOP JOC! Ooof, și mai aveam atîtea definiții – de la cormoran și cîini și ciori la cămile, de la corner la cartonaș, de la chestor la cocaină, de la Cubillas la Cardoso, de la Cheran sau Cireașă la Carlos Roberto sau Cannavaro…

Din păcate, deși avem mai mult timp, spațiul rămîne același, limitat. Dacă n-aveți altceva de făcut acasă, mai jucați-vă și voi cu litera C. Recomandările rămîn aceleași.

Păstrează-ți memoria, dezvoltă-ți imaginația! Întăriți-vă umanitatea! Hai omenia!

1 comentariu

 1. #1

  hai cu D-ul:
  Dumitru, Dumitrache, Dinu, Deleanu, Dembrovschi, Dan Coe, Dragnea, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite