Panica a pus stăpânire azi pe piețele financiare, după ce Marea Britanie a amenințat că păresește nu doar Uniunea Europeană, ci și comunitatea oamenilor care stau pe Facebook. Cauza ar fi introducerea noilor moduri de a reacționa la postări, pe care britanicii le privesc cu scepticism, cum se întâmplă, dealtfel, cu fiecare inovație de pe Facebook în primele trei-patru zile, până se obișnuiesc oamenii și merg mai departe cu viețile lor.
Urmările unui Brexit de pe Facebook ar fi dezastruoase, spun experții. Marea Britanie riscă să piardă zilnic milioane de like-uri și share-uri, dar și o cantitate uriașă de reacții emoționale mai nuanțate, dintre cele pe care Facebook-ul abia le-a introdus. Cel mai mult vor fi afectați englezii singuratici și retrași, care stau în fața calculatorului într-un beci și postează chestii pe internet, hrănindu-se cu like-urile pe care le primesc. Nu se știe cum vor trece acești oameni peste criză, însă analiștii spun că până la urmă Brexit-ul îi va arunca în stradă, în căutarea unei forme autentice de interacțiune interumană.
Susținătorii Brexit-ului de pe Facebook sunt de părere că ieșirea de pe rețeaua de socializare e binevenită, deoarece din cauza Facebook-ului mulți englezi și-au pierdut locul de muncă.
”Mai sunt și vânătorii de ajutoare sociale, care cer șomaj și alte beneficii de la stat ca să stea pe Facebook toată ziua și să posteze cu pisici. Acum eu vin și vă întreb: de unde își permit oamenii ăștia poze cu pisici, dacă n-au un loc de muncă?” a explicat premierul David Cameron, amintind că Marea Britanie nu poate adăposti toate pisicile care au invadat-o în ultimii zece ani, de când locuitorii ei și-au făcut cont de Facebook.
Brexit-ul de pe Facebook este însoțit de violențe asupra pisicilor în marile orașe ale Regatului Unit. Găști de tineri rași în cap atacă pisicile care trec pe stradă, învinuindu-le de situația economică a clasei de mijloc, care stă toată ziua pe Facebook pentru a da like și a shareui poze cu ele.