Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E rece la mănăstire

Zoom E rece la mănăstire

Traian Rece ar trebui să fie un personaj nelipsit din emisiunile despre bogătașii frauduloși ai României post-decembriste. Dar nu e. Cu discreția unui elefant scăpat într-un supermarket cu porțelanuri second hand, traian rece reușește să zboare sub radarul presei. Dar asta costă. nu e o problemă, se pare, pentru acest milionar prea puțin cunoscut, căci bani pentru a-și cumpăra protecție găsește oricând.

Cu câțiva ani în urmă
am primit un telefon de la o cunoștință din Tulcea, teritoriul de vânătoare favorit al lui Traian Rece. De fapt, e impropriu să spunem teritoriu de vânătoare, domnul rece fiind un culegător.

Apelantul despre care vorbeam mi-a propus un subiect de presă: cum este persecutat Traian Rece, fost senator PSDR/PSD, de autoritățile locale din Tulcea, respectiv de Consiliul Județean și de câțiva primari mărunți. Aparent, un subiect de presă se găsește în orice informație, oricât de măruntă la prima vedere. Doar că, pentru un ziarist care-și respectă meseria, sună ciudat ca subiectul știrii să se ofere, prin intermediari, să acopere costurile documentării, oricât de mari ar fi acestea. Iar când intermediarul scapă și câteva vorbe despre „ceva în plus“, pentru osteneală, fandacsia-i gata.

Am declinat, la vremea respectivă, oferta de a mă documenta pe banii subiectului, explicând că noi, la Cațavencii, nu facem așa ceva. Oricât de greu ne-ar fi uneori, oricât ne-am scociorî prin buzunare pentru a ne plăti eventuale deplasări, singurii bani pe care-i primim pentru ceea ce scriem sunt cei dați de către redacție, conform contractelor pe care le avem fiecare. Asta am transmis intermediarului, căci acesta este adevărul. Dacă informația a ajuns sau nu în forma aceasta la domnul Rece, nu am cum să știu. Știu doar că fostul senator nu a încetat să caute purtători de legitimație de presă cărora să le acopere costurile documentării și „ceva în plus“, pentru osteneală.

La începutul acestui an,
Traian Rece a găsit un astfel de personaj, dispus să încaseze pentru a-i prezenta în media punctul de vedere. Personajul cu pricina este, cum altfel, vedetă TV, aflată, acum, la al treilea contract cu o televiziune de știri. A treia televiziune de știri prin care trece. Despre personaj știm că a fost implicat în răsunătorul dosar de șantaj de presă Gazeta de Cluj. Omul nostru a intrat la parchet ca suspect în dosar și, după câteva ore de declarații detaliate, a ieșit de acolo ca martor. După ani, a ajuns la București, conducând o fantomatică agenție de știri. Apoi a fost recuperat de către Rareș Bogdan la Realitatea TV. Oarecum normal, căci Dichisitul a știut să vadă calitățile de făcător de bani ale unui om școlit, parcă, de nașul mega-starului clujean, Sorin Roșca Stănescu. De la Realitatea, personajul s-a mutat la RTV, iar de acolo s-a transferat la B1, unde cu onor prestează și azi.

Lumea presei este, totuși, una mică. Iar un individ care-și face documentarea pe Google, șterpelind anchetele altor jurnaliști și prezentându-le drept investigații proprii, îți sare în ochi imediat. Așa ajungi să afli, căci informația circulă repede, mercurialul personajului. Așa cum îl aflăm noi, ziariștii, îl pot afla și cei interesați să plătească. Probabil că așa l-a aflat și Traian Rece, care, în primăvara timpurie a lui 2017, a reușit să-și plaseze două emisiuni de „dezvăluiri“, contra celui pe care-l consideră, de ceva vreme, dușmanul lui personal, adică președintele CJ Tulcea. De data asta, se pare, dezvăluitorul a dat lovitura, încasând în jur de 30.000 de euro. Cel mai probabil, neimpozabili.

Pentru ce ar arunca
cineva pe fereastră atâția bani? Căci a plăti 30.000 de euro pentru niște informații care, oricum, sunt accesibile de ani de zile, chiar dacă nu sunt neapărat adevărate, înseamnă să arunci cu bani.

Pentru că merită, cel puțin din punctul de vedere al domnului Rece.

Traian Rece este proprietarul unei firme, Agrodelta Sireasa, cu sediul în Voluntari, județul ilfov, dar care are concesionate suprafețe mari de teren agricol în Delta Dunării. una dintre concesiuni are 4.362 de hectare, afaceristul plătind o redevență anuală de 89,74 lei pe hectar. Contractul de concesiune pentru această suprafață de teren expiră în octombrie 2017. o altă concesiune a Agrodelta Sireasa are 3.601 hectare, iar redevența anuală este de 89,78 lei pe hectar. Contractul pentru această a doua concesiune expiră în octombrie 2018. Pentru a vă face o idee despre disperarea domnului Rece, trebuie să dețineți și informația că o redevență de sub 90 de lei pe hectar pe an este una ridicol de mică. Mai ales pentru terenuri extrem de roditoare, cum sunt cele din Delta Dunării. De ani de zile, CJ Tulcea încearcă renegocierea acestor redevențe și aducerea lor la un nivel acceptabil, estimat de unii la 200 de euro pe hectar pe an. Adică de zece ori mai mult decât plătește domnul Rece azi. Una e să plătești, anual, redevențe de 845.082 de lei, alta e să plătești 8.450.820 de lei. Chiar și în condițiile în care încasezi subvenții de milioane de euro anual pentru fix acele suprafețe de teren agricol. Merită sau nu, în condițiile astea, să dai 30.000 de euro în speranța că-ți vei înspăimânta inamicul și-l vei face să-ți reînnoiască contractul pe aceleași redevențe de batjocură?

Din primăvară încoace,
același fost senator Traian Rece încearcă să cumpere un cotidian local din Tulcea, prin diverși intermediari. E dispus să ofere, fără să negocieze, în jur de 50.000 de euro. Sunt și nu sunt mulți bani. Nu sunt mulți dacă te gândești că omul vrea să folosească respectivul cotidian pentru a-și proteja câștigurile frauduloase. Sunt mulți atunci când te gândești că un ziar fără redactori este inutil. Iar în tulcea, spre bucuria celor care mai cred în presă, în momentul de față există mai puțini ziariști dispuși să se vândă decât, iată, sunt în București.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Pe ziaristul de care pomeniti nu cumva il cheama Silviu M? Dupa descriere, seamana bine de tot.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]