Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, să facilitezi liniștea anumitor partide și mișcări mai mult sau mai puțin politice în timpul campaniilor electorale. Unii vor mai mult. Unii vor ca numai vocile lor să se audă.

Liga Antidefăimare din SUA a lansat companiilor o chemare la boicotarea Facebook, pentru că platforma este mult prea permisivă. Da, Facebook, platforma care blochează conturi pentru că acestea sunt raportate de grupuri de presiune dacă le ating interesele, Facebook, platforma care cenzurează deja picturi clasice pentru că ar reprezenta pornografie, Facebook, platforma pe care nu poți posta un citat ca să demonstrezi rasismul cuiva pentru că va crede că tu însuți ești rasist, ei bine, acest Facebook este considerat prea permisiv. Spune Liga Antidefăimare că Facebook trebuie să interzică, să facă în așa fel încât să nu mai apară în public orice teorii ale conspirațiilor, orice dezinformări legate de vaccinare și orice negare a tezelor oficiale despre schimbările climatice. Asta pe lângă interzicerea referirilor la supremația albă, negarea Holocaustului, referirile antisemite și altele.

Zeci de companii multinaționale, printre care Unilever, Coca-Cola, Honda, Verizon, Levi Strauss, North Face, Starbucks au înțeles mesajul și, pentru a nu fi considerate susținătoare ale rasismului & co, și-au retras campaniile de pe Facebook, Instagram sau Twitter pentru cel puțin o lună.

Este cel mai mare apel la cenzură înregistrat vreodată în lumea liberă și, mai mult decât atât, este un apel de succes, după cum se vede.

Criteriile de catalogare a unor mesaje dăunătoare sunt atât de vagi și atât de schimbătoare, încât, practic, orice voce incomodă ar putea fi trimisă spre tăcere fără prea multă bătaie de cap. Dacă scrii, de exemplu, ca fapt divers, că a plouat în Regiunea Merzouga din Maroc, în plină Sahara, după 20-25 de ani, vei putea fi catalogat drept negaționist al schimbărilor climatice și interzis. Dacă scrii că impostorul Vergică Gălușcan, de la Timișoara, promite un vaccin anti-SARS-CoV-2 doar pentru a face rost de bani, vei intra în categoria dezinformărilor despre vaccinuri și vei fi eliminat din lumea bună a utilizatorilor de Facebook, în aplauzele comunității.

Printre altele, Facebook a accentuat răspândirea informațiilor de tot felul. Printre aceste informații, de exemplu, se găsesc, deseori, și unele generate de către utilizatori despre produsele anumitor brand-uri. Așa e în online, se mai întâmplă ca un client nemulțumit să scrie un review negativ despre un produs Unilever, să critice serviciile de la Starbucks, să fie nemulțumit de calitatea hainelor produse în Asia, cu muncitori minori prost plătiți, de către companii multinaționale pline de bani. E foarte aproape ziua în care Levi Strauss sau North Face vor reclama drept rasiste postările în care vreunul îi acuză că folosesc munca sclavilor asiatici pentru a obține profituri imense. Cum să-i faci sclavi pe bieții copilași de 10 anișori din Thailanda care ne cos nouă hăinuțele? Huo, marș afară de pe Facebook!

La noi, Grupul de Comunicare Strategică s-a plâns la CNA că televiziunile nu folosesc exclusiv știri din surse oficiale. Că oamenii sunt influențați de ceea ce văd la televizor și nu mai respectă măsurile impuse de Guvern. „Au fost înregistrate cazuri de persoane care refuză să poarte masca de protecție pentru că au primit informații despre faptul că această măsurăeste una exagerată“, îi spune GCS lui CNA. Și nimeni din CNA nu le dă celor de la GCS cu televizorul în cap, pentru a le arăta că Guvernul României este cel care, timp de două luni, ne-aspus să nu purtăm mască decât dacă suntem bolnavi sau avem suspiciuni că am putea fi bolnavi. Pe 15 martie, mesajul Guvernului și al Crucii Roșii era fix acesta: „Masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi!“. Este aceasta o informație dintr-o sursă oficială? Este. Dacă oamenii au crezut-o, a cui e vina? A lor sau a sursei oficiale?

Sursele oficiale nu sunt niciodată cele mai de încredere surse. Dacă presa ar asculta doar surse oficiale, nu ați fi aflat niciodată că Ludovic Orban petrecea în biroul de premier, fără mască și încălcând interdicția de a fuma în clădiri guvernamentale. Dacă ar fi fost doar după sursele oficiale, nu ați fi aflat niciodată despre achizițiile din timpul pandemiei, despre bâlbâielile criminale din ordonanțele militare și ordinele de miniștri. Doar din surse oficiale ați afla, mereu, doar foarte puțin și nici pe departe mereu corect.

Dar nu-i nimic. Să cenzurăm în aplauzele creierelor perfect igienizate. Să ne folosim de tragedii, de pandemii și de crize pentru a face lumea și mai controlabilă, și mai manipulabilă, și mai docilă sub aparența revoltelor controlate. În definitiv, a fost prea multă libertate. Nu multă vreme, e drept, poate aproape un secol. Dă-o dracului de libertate, că nu face bine la profit.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

5 comentarii

 1. #1

  Avem și noi, în scumpa noastră patrie, un creier feisbuc. I se mai spune Il Deontologo, sau cel puțin asa visează el. Nu ai voie sa scrii „țigan” în niciun context și mai are multe alte aberații de pilitically corectness. Nici nu poți sa scrii nimic, de fapt, ca-ti aplica inchiziția deontologia stupida. Nici nu-i dau numele. Nici maca prescurtarea de 4 litere nu i-o scriu. Buna ziua!

 2. #2

  Fuck you face-book.

 3. #3

  Care surse oficiale? Un ministru care face o declaratie, si dupa 2 ore, alt ministru face una exact inversa? Ei sunt surse oficiale? Nu spun ce cred eu, ca se taie comentariul, dar ca indicatie: apare la toti barbatii la o anumita varsta!

 4. #5

  Grecu cu logica asta. Te pune in incurcatura tocmai cand ai avea cea mai mare nevoie de ea. E ridicol ca omul de rand sa nu stie lucruri elementare despre cum functioneaza corpul lui. Si e manipulat in toate directiile pana ce saracu’ ajunge la rand la farmacii si pe la cabinetele medicale. Daca vrem s-o spunem pe aia dreapta, treaba cu masca-i in felul urmator. La inceputul circului sigur ca au venit cu informatiile cat mai aproape de adevar. Si anume ca o masca tre’ purtata numai atunci cand e neaparat nevoie. Orice medic parlit (chiar si cu diplome cumparate la kg.) stie ca purtatul poate sa creeze disfunctionalitati medicale purtatorului. Nicioadata pana acum n-a fost isteria mondiala a purtatului mastii chiar daca virusi au fost si pana acum cacalau, o parte dintre ei inca nedescoperiti de medici. Nici in spitale nu era o generalizare a purtarii mastilor de tot personalul si pe tot timpul programului. De ce? Pentru ca toata lumea, la nivel mondial cunostea un lucru banal. Si anume ca purtaul poate provoca: frecvente cardiace mai scazute fata de modul normal fiind dereglat ritmul cardiac, umiditate mai mare in zona gurii si a nasului, disconfort, miros, stres termic , acnee, prurit facial/ mancarimi, exatem, urticarie, dermatita acuta etc.
  Carei-i treaba cu obligarea (fortata) a purtarii din zilele noastre. Badea Ion (poate fi dintr-un sat ponosit sau din multitudinea de cartiere ramase inca cenusii din regimul ,,tocmai” trecut … de 30 ani) speriat fiind de ,,autoritati” si de toti ,,binevoitorii” din jurul lui care ,,se chinuie sa-l ajute” ca sa-i fie bine (pentru a nu-i fi rau, se intelege) ia foarte in serios ,,moda” asta si incepe purtatul asa cum se pricepe el. Sigur ca masca lui va acumula muci, flegma, saliva, bacterii, virusi pe care ar fi trebuit sa-i expire etc. si astfel se intorc in corpul lui prin inspirare. ,,Nea Ion” se face praf in cateva lui si la nimeni nu-i pasa. Sigur ca nu moare, dar sanatatea lui devine din ce in ce mai subreda, bolile de care suferea se agraveaza si apar pas cu pas altele ,,noi”. N-ar fi bai mare ca exista ,,sansa” (vorba ,,intelectualilor) sa-l pierdem pe ,,Nea Ion’’, dar ce te faci ca exista cateva milioane de ,,Nea Ion si matusi Maria”. Ii facem praf pe toti la comanda?
  Dar cu cei mai ,,educati” ce facem? C-a devenit obligatorie in toate institutiile statului cat si-n mediu privat. Stau cu totii minim 8 ore cu ea pe fata (sigur ca smecherasii o mai vara sub barba, acoperind astfel inceputul de gusa). Si-si mai si ,,educa” copii sa mearga ,,cat mai docili” in directia asta.
  O fi buna directia in care ne indreptam? Grecu cu logica!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint