Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Școala cârciumială

Sunt obsedat, după ani și ani de îndoctrinare, de o întrebare abisal-nonsensuală: „Ce a vrut să spună poetul/autorul?“. Cei mai netalentați profesori de limba și literatura română ai copilăriei și, mai ales, adolescenței mele puneau această întrebare în încercarea de a ne oferi ei înșiși un răspuns prestabilit, sub forma unui comentariu „literar“ pe care trebuia să-l învățăm pe dinafară ca să primim note bune la teze, lucrări, examene.

Pe vremea aceea nu citisem Opera deschisă a lui Umberto Eco. Și chiar dacă aș fi citit-o, tot nu mi-ar fi fost luate în considerare cunoștințele. Întrebarea „Ce a vrut să spună poetul?“ venea, oricum, cu răspuns servit. Exista un singur adevărat răspuns, unicul și ineluctabilul. Era răspunsul pe care trebuia să-l dai la examene pentru a demonstra că ți-ai însușit linia. Nu a partidului, ci a mediocrității, a îmbâcsiților precum Călinescu, Manolescu, Simion și alții ca ei, incapabili să creeze ei înșiși, dar plini de dorința de a interpreta prost și extrem de definitiv creația altora. Uneori poetul/autorul nu voia deloc să spună ceea ce ne spuneau criticii literari și profesorii că vrea să ne spună. Deseori autorul s-ar fi bucurat să știe că peste zeci sau sute de ani cineva încă-i mai apreciază coada de pește și-și dă liber la interpretări. Ciudat, nu? Dar unii chiar scriu așa, pe mai multe layere, pentru mai multe niveluri. Îl percepi pe cel care-ți este accesibil, percepi mai multe, dar este exclus, uneori, să le percepi pe toate și este împotriva creației înseși să încerci să stabilești tu, dictatorial, ce avrut să spună autorul.

Și totuși…

Atunci când poetul nu e poet, atunci când poetul este ditamai prim-ministrul României, nu poți să nu te întrebi ce dracului a vrut să spună când a slobozit pe gură comparația mileniului, referitoare la nemajorarea salariilor profesorilor: „E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă“.

Mă întorc temător în mintea elevului de gimnaziu care am fost cândva și… Nu, nici doamna Avădanei și nici doamna Cristea nu ne-ar fi întrebat „Ce a vrut să spună poetul?“, dar întrebarea vine, cumva. Răspunsul e cel care întârzie să vină.

Pentru Guvernul României, aparent, mărirea salariilor profesorilor este similară cu mersul la cârciumă. Guvernul este familia. Nu mai are bani de mâncare, nu mai are bani de chirie. Și de unde atâția bani, până la urmă? Alea 80 de miliarde aduse de Iohannis sunt doar pe hârtia virtuală a propagandei oficiale și poate nici acolo. Deci Guvernul, revenim, nu mai are bani. Așa că nu se duce la cârciumă. Respectiv, nu mărește salariile profesorilor, învățătorilor și educatorilor.

Și chiar dacă nu asta a vrut poetul să spună, exact asta a spus: cheltuielile statului român cu educația sunt fix ca mersul la cârciumă! Asta în țara în care președinte este un fost profesor, în care proiectul personal al fostuluiprofesor se numește „România educată“. Cred că de aia a și renunțat la el, la proiect. S-a prins că de la a doua halbă de educație în sus începe să se simtă nesigur pe picioare…

Poetul, autorul, premierul a vrut să o dreagă, ulterior, printr-o erată: „A încerca să fie răspăruită o declaraţie de-a mea ca o declaraţie ofensatoare la adresa cadrelor didactice mi se pare contrartotal faţă de atitudinea care am avut-o faţă de dascăli, faţă de cadrele didactice, pe care repet, îi respect“. Superb, nu? Vorbind despre profesori, Ludovic Orban uită „pe“-ul din fața lui care și, mai mult, vorbește despre atitudinea sa față de cadrele didactice pe care îi respectă. Poate nu mă pricep eu, poate nu sunt la curent cu noile directive gramaticale ale identității de gen. Să-i respectăm pe cadrele didactice, să le respectăm pe profesori și dascăli, să nu respectăm, în general, educația, cultura, gramatica.

Nu răspăruiesc nimic, dar, dacă aș fi profesor, cadru didactic/ă, atunci când goarna lui Orban m-ar chema la vot, m-aș uita trist la ea și i-aș spune: „E ca într-o familie, coaie. Când îți scad veniturile nu te duci la curve!“.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

7 comentarii

 1. #1

  Sunt inmarmurita!
  Dumneata nu ai citit Scrinul negru, Enigma Otiliei etc. ? Calinescu a creat – a scris inclusiv teatru!
  Dumneata stiu ca faci parte dintr-o familie educata. Chiar te-am citit de mai multe ori. Absolut regretabil!

  • #2

   nu cred ca nu stie opera lui calinescu, ni s-a bagat pe gat la scoala, dar poate nu i-a placut. adevarul e ca la cat de usturator de critic era cu altii, te-ai fi asteptat sa scrie mai bine

  • #3

   @Teodorescu-
   Enigma Otiliei e un plagiat ordinar!
   „Idiotul”(Dostoievski) la indigo!

 2. #4

  „E ca într-o familie, coaie. Când îți scad veniturile nu te duci la curve!“ Ar putea fi flosita ca slogan de campanie electorala! Au trecut 15 minute de cand am terminat de citit articolul si inca nu ma pot opri din ras.

 3. #5

  „Nu răspăruiesc nimic, dar, dacă aș fi profesor, cadru didactic/ă, atunci când goarna lui Orban m-ar chema la vot, m-aș uita trist la ea și i-aș spune: „E ca într-o familie, coaie. Când îți scad veniturile nu te duci la curve!“”

  SUPERB!
  MULTUMESC!

 4. #6

  Excelent!
  Ce faci coaie?
  Bine coaie!
  Guvernarea ne indoaie!

 5. #7

  Deci cu alte cuvinte (incep cu deci ca sa fie concluzie, se stie!), cititorii dumneavoastra, din tot ce ati dorit sa subliniati in acest articol, ATAT AU INTELES: „ca calinescu *cacofonie intentionata (cam ca in nemuritoarele versuri „Şi albinele-aduc miere, aduc colb mărunt de aur, // Ca cercei din el să facă cariul, care-i meşter faur.”) e criticat pe nedrept aici….
  Si nu faptul ca marele Prim ministru „a slobozit” o „metafora comparativa” .. ce nu-i dezminte nici educatia si cu atat mai mult personalitatea. O rusine!
  @Teodorescu: .. si eu sunt inmarmurit!

  Pentru autor: Felicitari pentru articol!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint