Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Eminescu și Creangă în zilele noastre

Zoom Eminescu și Creangă în zilele noastre

1) Eminescu își amintește că și el, atunci când era student la Viena, a fost prins de Poliție beat la volan. Nu i-a spus niciodată lui Titu Maiorescu despre acest incident și-l întreabă pe Creangă dacă ar fi cazul să-i spună.

– Ce contează? Au trecut aproape douăzeci de ani.

– Și la Cîțu tot douăzeci de ani au trecut, dar uite că a contat. O greșeală din trecut te urmărește, chiar dacă s-a întâmplat acum foarte mult timp. Trecut-au anii, ca nouri lungi pe șesuri. Vreme trece, vreme vine, tu te-ntreabă și socoate…

– Bădie Mihai, te rog! Încetează, nu pot să mă concentrez dacă mă iei cu versuri.

– Sunt versuri meșteșugite.

– Chiar și-așa! Sincer, mă irită. Măcar de-ar fi o snoavă hazlie din popor, o zicătoare cu tâlc, ceva. Dar nu! Tot ce poți să versifici sunt gânduri sumbre despre moarte și decădere.

– Păi, despre asta era discuția, despre cum trece timpul!

– Ba nu! Era despre dacă să-i spui sau nu lui Titu Maiorescu ce s-a întâmplat.

– Și să-i spun sau nu?

– N-are rost. De ce i-ai spune, bădie Mihai? Nu e ca și cum ești într-o funcție importantă sau ceva.

– Poate că acum nu sunt. Dar nu se știe niciodată. Dacă mă numește într-o funcție politică, dar eu am omis să-i spun despre greșeala asta a mea din trecut?

– Îi spui atunci.

– Poate că o să omit. Sub imperiul momentului… Cine știe. Mai bine îi zic acum.

– Bădie Mihai, eu zic să nu te pripești.

Creangă și Eminescu încep să bea și să dezbată ce-i mai bine de făcut. Pe la 3 dimineața, amândoi ajung la concluzia că ar fi bine să-i zică lui Titu Maiorescu adevărul, în ideea că renumitul critic o să fie impresionat de sinceritatea lui Eminescu și, ca urmare, o să-i facă rost de o funcție publică, pentru că mai rar om ca el.

Pleacă cei doi spre Maiorescu, doar că-și dau seama că Maiorescu stă în afara Bucureștiului, undeva prin Corbeanca, și că pot ajunge acolo doar cu mașina. Eminescu se urcă la volan. Beat. După o oră, Titu Maiorescu e trezit din somn de un telefon. Era Eminescu.

– Nea Titu, zice Eminescu, vreau să-ți zic că am făcut o mare greșeală.

– Ce greșeală?

– M-a prins Poliția beat la volan.

– Când?

– În urmă cu douăzeci de ani…

– E, asta e, a trecut mult timp de-atunci. Păcatele tinereților…

– Și acum. Tocmai am suflat în fiolă și e groasă rău. Te-am sunat să te-ntreb dacă poți să vii să mă iei de la secție. N-am pe cine să sun. Mai eram cu Creangă, dar a sărit din mașină și a fugit în pădure.

 

2) Creangă vrea să meargă la marșul Pride alături de Eminescu, Veronica Micle și Caragiale, dar se teme că o să-l vadă Gigi Becali la televizor și-o să-l răspopească.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint