La final de ianuarie, în Republica Moldova au fost publicate niște sondaje. Unul, mai exact, realizat de CBS Research și WatchDog.md. Indiferent cine a prezentat sondajul și ce titluri s-au dat, care încercau să facă din negru ceva mai apropiat de un gri-alb, datele de acolo sunt catastrofale. Pentru Moldova, pentru visele europene și, mai ales, pentru Maia Sandu.
În 2020, în noiembrie, Maia Sandu a fost votată de 36,2% din moldoveni în turul I al prezidențialelor și de 57,7% în turul al II-lea. La doi ani și două luni distanță, însă, Maia Sandu se mai bucura de încrederea a doar 23,8% din concetățenii săi. O scădere atât de bruscă în sondaje încât orice gând la un nou mandat prezidențial începe să transpire de emoție. Ar fi primit 36,1% din voturi, e drept, dar nivelul de încredere pe care i-l arată moldovenii este mai mic decât oricând de când a devenit cunoscută în politică.
Mai nasol decât Maia Sandu nu stă decât partidul care a fericit lumea cu acest politician de excepție. PAS ar obține la alegerile parlamentare doar 23,4%, față de 52,8% cât a obținut la parlamentarele din 2021. Mai puțin de jumătate.
Dacă la asta mai adăugăm că 27% din moldoveni o consideră pe Maia Sandu direct responsabilă de creșterea prețului la gaze și 8,9% îi găsesc vină răposatului Guvern Gavriliță (față de doar 10,5% care-l găsesc vinovat pe Putin), ne putem da seama că situația nu este absolut deloc roz la est de Prut.
Până la alegerile prezidențiale din Moldova mai sunt mai puțin de doi ani. Maia Sandu va candida, indubitabil. Dar cu procentele de încredere și cu partidul pe toboganul uns cu cei mai fini lubrifianți, speranța pentru un nou mandat se pregătește să fie ultima. Care moare, bineînțeles.
Tenișii albi asortați cu ținute simple, sport-casual, fac furori mai ales prin saloanele post-hipsterimii românești și impresionează mai puțin la Chișinău. Călătoriile cu low-cost-ul sunt, pentru o țară care circulă mai mult înghesuită în microbuze și autocare, un statement al bunăstării, ba chiar al luxului. Dacă e să ne uităm la exemplul Cioloș, zborurile cu low-cost-ul sau la economy îți aduc maximum un loc de europarlamentar, nicidecum de președinte. Ca să intri cu șanse reale în cursa pentru al doilea mandat e nevoie de mai mult. Mult mai mult. E nevoie de costumul lui Wonder Woman, de un plot credibil și de victorii răsunătoare împotriva omului rău.
Probabil că era și semnalul prost, instabil, că nu s-a auzit prea bine la Chișinău. Până la urmă, cursa de recuperare a început cu concedierea contracandidatei la costumul de wonder, cu un complot prost și cu o victorie necontestată, pentru că inamicul a pierdut cu 3-0, prin neprezentare. Dacă asta-i cartea pe care merge eroina de peste Prut, foarte bine, dar poate data viitoare închiriază măcar niște manechine violente care să se recunoască învinse în direct, la o oră de maximă audiență, căci, de când a dispărut presa tipărită, victoriile existente doar în vorbe nu mai sunt bune nici la aprins focul și nici la șters la cur.
Aveti mare dreptate… M-am dezabonat de la toate stirile moldovenesti pt ca asa pupincurism ca in ultima vreme nu am mai vazut demult. E de inteles in contextul nemultumirii populare, au mai pus maina la aceasta campanie de megaimagine si o anumita ministra moldoveanca scolita la Bucuresti in traditia romaneasca de dat sute de mii de euro la presa din bani publici. Vorba aia, hotii la nevoie se „cunoaste”. De la campaniile de imagine mai nou la sperietori cu ceceni… Pana sa vina cecenii lui Putin, moldova e plina de ceceni in Comrat, Orhei si Balti.
Si de unde atatea agentii de presa in tara aia nenorocita unde nu exista industrie si imm-uri? Nu stiu moncher.
Ma intristeaza in special Orhei, primul judet care a votat unirea cu romania, multi oameni murind mai tarziu din cauza acelui vot, multi deportati…. Acum, judet prorus in mare majoritate inclusiv rudele celor care au votat unirea, si de ce sa nu fie daca romanii sarbatoresc ziua nationala de parca a fost ideea lor. de ce sa nu fie daca astazi imaginea unirii e poza lui gigi simion urland ceva in portavoce.
Coruptia erodeaza increderea populatiei in valorile democratice si asta este o problema mai peste tot in ziua de azi.
Moldovenii sunt ca ucrainenii inainte de Crimea, hai cu rusii, hai si cu americanii, da de ce sa ne certam, hai sa facem dragoste in loc de razboiu. Si dragoste au facut.
Dar mai este timp. Asta gandesc strategii din agentiile romanesti si occidentale. Si e posibil sa ingrasam porcul in ajun, dar chestia asta cu raul cel mai mic nu a functionat niciodata pe termen lung.
Timpul o sa faca lumina