Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Escrocheria tip ECDL se întoarce prin PNRR

Zoom Escrocheria tip ECDL se întoarce prin PNRR

Printre grămezile de miliarde de euro pe care Guvernul Cîțu se laudă că le va obține de la UE prin PNRR se strecoară câteva zeci de milioane și pentru recalificarea personalului din administrația publică. Și nu orice recalificare, ci din aia bună, aproape definitivă, categorică, cu schimbare de direcție și scop în viață.

În PNRR, la capitolul despre

Cloud-ul guvernamental și sistemele publice digitale, a fost băgat un pilon întreg numit „Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului“. Aici, îmbinând sinergic, așa cum frumos spun mânuitorii limbii de lemn a PNRR-ului, partea de digitalizare cu cea de Românie educată, autorii planului vor să le crească românilor competențele digitale, să-i educe digital pe parcursul vieții și să le formeze funcționarilor publici competențe digitale avansate. Aproape 100.000.000 de euro se vor duce pentru aceste programe dintre care unele frizează escrocheria, iar altele imposibilul.

După 2007, mai ales,

au înflorit în România firmele care furnizau nu atât cursuri, cât, mai ales, certificate ECDL/ICDL. ECDL înseamnă European Computer Driving Licence (Permis European de Conducere a Computerului), iar ICDL este varianta internațională a aceleiași bănoase afaceri.

Cu un personal destul de bătrânicios și cu niște salarii nu neapărat atractive, în acea perioadă, administrația publică, mai ales cea locală, suferea din plin la capitolul competențe digitale. Adică, altfel spus, chiar dacă s-ar fi cumpărat computere prin primării și alte instituții, s-ar fi cumpărat de pomană, pentru că ar fi fost folosite fie ca presse-papier-uri, fie ca suporturi pentru mileuri.

Administrația trebuia modernizată, așadar, și încă modernizată rapid. Norocul nostru că exista acest ECDL, pentru obținerea căruia era nevoie de parcurgerea unor cursuri de computer. Cursurile nu au fost niciodată gratuite, ci au fost, mai mereu, plătite de către instituțiile statului care-și trimiteau personalul la școlarizare. Interesul firmelor și asociațiilor licențiate ECDL a fost și este ca cei mai mulți dintre cursanți să obțină certificatele de absolvire, certificate prin care se atestă faptul că știu să folosească un computer la serviciu și că știu să-l folosească și pentru altceva decât navigarea pe Internet și postarea de poze cu pisici pe rețelele de socializare. Dar, așa cum șade frumos oricărei acțiuni de acest gen, firmele și asociațiile au ajuns, în timp, să elibereze certificatele ECDL fără să-și mai bată capul și cu rigoarea cursurilor. Administrația publică a rămas multă vreme la fel de anchilozată în dosarele sale cu șină, computerele au fost aduse mereu la zi fără a fi măcar folosite și tot așa.

Ei, bine, combinația Cîțu-Ghinea

păstorește prin PNRR-ul trimis la Bruxelles o reinventare a acestei șmecherii balcanice, ușor modificate ca să nu bată la ochi.

Evident că este vizată și administrația publică, dar, de data asta, Guvernul merge mai departe, decizând că ar trebui să se implice și în upskilling-ul și reskilling-ul din mediul privat. Astfel, nu mai puțin de 36.000.000 de euro vrea să investească Guvernul Cîțu în cursuri de digitalizare pentru „angajații IMM-urilor inovatoare“, cam 248.000 dintre ei, educați digital de către 200 de firme de training, care vor primi 150 de euro pentru fiecare cursant. Cei care s-au mai lovit de cursurile serioase care se pot frecventa online, puse la dispoziție de companii la fel de serioase, știu că 150 de euro nu poate fi valoarea unui curs care să-ți asigure o eventuală reorientare profesională. Un curs serios, prin care, de exemplu, înveți un soft specializat la un nivel care să-ți permită reorientarea profesională, costă mii de euro, nu doar 150. Dar, na, 200 de firme de training își vor împărți, întru prosperitatea lor, banii alocați, obținând contracte de aproximativ 180.000 de euro fiecare. Nu e mult, dar pe seceta asta nu e nici nimic.

O altă găselniță a Guvernului

este programul de formare de competențe digitale avansate pentru funcționarii publici.

Practic, cu 20.000.000 de euro, Guvernul vrea să transforme 30.000 de funcționari publici în IT-ști, administratori de baze de date GQL, MySQL etc., administratori de sistem, analiști de date, analiști de business, programatori. Da, da, Guvernul vrea să ia 20% din funcționarii publici și să-i transforme în specialiști în IT. Mai vrea să ia și 2.500 de funcționari publici de conducere, adică aproximativ un sfert din existent, și să le dezvolte leadership-ul și talent management-ul în contextul digitalizării.

În fine, altă gogoriță

care nu are alt rol decât de a mima efortul de digitalizare și modernizare este transformarea bibliotecilor județene, orășenești și rurale în „hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale“.

Adică, altfel spus, cu 37.000.000 de euro, Guvernul vrea să transforme 105-110 biblioteci (5-10 biblioteci județene și 100 de biblioteci orășenești sau rurale) în centre de instruire a cetățenilor în domeniul digital. În plus, ar mai trebui, chipurile, și actualizat „parcul tehnologic“ din 1.000 de biblioteci, adică o firmă va vinde statului român, pentru biblioteci, computere și periferice de 13.278.000 de euro. Pregătiți ofertele, băieți, că mintenaș apare licitația pe SEAP!

Așadar, toată această

abureală, cu cursuri inutile, recalificări de fațadă și multă-multă gargară este planificată să coste aproape 100 de milioane de euro (97 de milioane, mai exact).

De banii ăștia era cu adevărat nevoie în foarte multe alte sectoare de activitate, cu siguranță. Dar Guvernul a ales să-i direcționeze spre industria certificatelor de calificare profesională fără calificare profesională. E ca și cum Guvernul ar plăti pentru obținerea de doctorate false pentru a avea un corp administrativ dotat cu doctorate. Diferențele față de cursurile de 150 de euro prin care angajații devin, brusc, genii ale IT-ului sunt absolut nesemnificative.

Iar acesta este doar un exemplu de cheltuire nejustificată a 100 de milioane de euro din PNRR, care abundă de astfel de cazuri, despre care vom vorbi săptămânile viitoare.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint