Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Eternul Derby, adus cu tancul, redus la Iancul

Zoom Eternul Derby, adus cu tancul, redus la Iancul

Am fost și noi într-o binemeritată vacanță, scuze. Nici n-apucarăm să ne spălăm țoalele că, hait, dădurăm peste Eternul Derby. Bucuroși, am destupat o butelcă, am dat cep pungilor de semințe, alune & covrigei, în așteptarea unui măcel pe cinste. Canci, n-a ieșit, nu s-au omorît unii pe alții. A fost o partidă decentă – un meci destul de bunicel, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Una peste alta, într-o dispută echilibrată, Steaua (FCSB, mă rog…) și-a meritat modesta victorie (1-0) asupra veșnicilor inamici de la Dinamo.

Băi, tăticule, da’ nici măcar în tribune n-a mai ieșit un omor d-ăla autentic, ca odinioară. Am lipsit prea mult timp din oraș, se cunoaște. Trei săptămîni de absență din spațiul rubricii au trecut pentru noi ca tot atîtea decenii. Plecați din Capitală, noi evocam tot nebunii ani ’90, cînd cretinii de huligani umpleau orașul de sînge și de bombardele, din Groapă în Ghencea și viceversa, tur-retur. Au apus acele vremuri. Mai aseară, pe civilizata National Arena (fostul “23 August”!), ultrașii au fost cuminței. Nou-încropita galerie a Stelei s-a prezentat cu o coregrafie tricoloră și cam stîngace, revendicînd o tradiție de la 1947 încoace. Prea puțin ieșit din comun.

Dar nici ai lu’ Dinamo (cărora adeseori le-am apreciat creativitatea) n-au rupt gura tîrgului. S-au afișat cu Avram Iancu, pe ideea că “Avram Iancu sîntem toți!”. De unde le-o fi venit, ca pe ce chestie, rămîne între ei. Miștocarii de pe net, normal, au taxat rapid postarea din peluză. Avram Iancu, după cum se știe, a disputat niște meciuri dure în sezonul 1848-1849, atît cu guvernul revoluționar de la Budapesta, cît și cu niște maghiari din Apuseni. Or, dacă-l scoți pe Crăișor la înaintare, te riști, lezezi aiurea niște sensibilități: arbitrul meciului cu Steaua se numește Kovacs, iar Miriuță, noul antrenor dinamovist, culmea, a jucat pentru echipa națională a Ungariei. Hai, atunci, să le propunem un joc fanaticilor lu’ Dinamo, suspectați rezonabil de umor. Cetățeni, în afară de Avram Iancu, cam ca cine sînteți toți?

Burebista. |n nici un caz. A tăiat viile. Ar contrazice îndelungata tradiție de luptă dinamovistă cu sticlele și paharele, de la legendarii eroi Florea Dumitrache și Piți Varga pînă, cumva recent, la mai modeștii Adi Mutu sau Gabi Tamaș, însetați de performanță, dar lipsiți de știința jocului.

Decebal. Nici ăsta. S-a opus romanilor. Dacă era după mintea lui, nu se mai transferau atîția dinamoviști în Peninsulă, să se prăduiască niște comisioane.

Mircea cel Bătrîn. Probabil. Dacă ne referim la Nea Mircea, tatăl mai tînărului Răzvan Lucescu de la PAOK Salonic.

Ștefan cel Mare. |ntotdeauna. Acolo e stadionul, da’ să fie fără pistă.

Iancu de Hunedoara. Merge. |l continuă pe Ștefan cel Mare, pînă în Piața Victoriei.

Doamna Ghica, Barbu Văcărescu. OK. Se intersectează pe undeva cu Ștefan cel Mare.

Nicolae Bălcescu. Bun și ăsta. Prieten cu Avram Iancu, apărea pe bancnotele albastre de 100 de lei, idealul jucătorilor din marea echipă care a eliminat ditamai Hamburgu’ în anii grei ai comunismului.

Ion Antonescu. A fost cîndva o soluție, la meciurile împotriva Rapidului. Acum e un subiect atît de delicat, încît doar marele dinamovist Cornel Dinu, un contemporan al Mareșalului, îl mai poate aborda.

Ș.a.m.d.

“Avram Iancu sîntem noi!” Chiar așa, pe bune? Noi știam că e galeria lu’ Dinamo, trupa din Ștefan cel Mare, și că Gigi Becali nu e Mihai Viteazul. Asta e, cînd mai pleci în vacanță. Te rupi de timp și te întorci în plină istorie.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]