Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fermierul calabrez și, ce să vezi, o licornă

Zoom Fermierul calabrez și, ce să vezi, o licornă

Poate că-l știți pe autor din Ultima licornă, romanul fantasy apărut pentru prima oară la noi în anii ’80, la Editura Univers, în traducerea lui Mircea Ivănescu, sau din filmul de animație cu același titlu, pentru care Peter S. Beagle a scris scenariul. Romanul și filmul i-au adus venituri suficient de frumoase scriitorului încît invidioșii să-l acuze că scrie fantasy-uri pentru bani. Răspunsul său a fost că singurele lucruri pe care le-a făcut pentru bani au fost cîntatul (de muzică folk) și spălatul vaselor. Ceea ce nu l-a împiedicat să aibă grijă de drepturile sale de autor, atunci cînd o casă de filme a uitat să i le plătească, potrivit contractului.

În Calabria, romanul pe care Beagle l-a publicat anul trecut, prompt tradus la Polirom, e un amestec bine dozat de fantasy și de poveste realistă, fără mari complicații epice, dar de un farmec special, învăluitor și imprevizibil. Titlul cărții nu promite mai nimic. La fel de bine puteau fi niște impresii de călătorie, dar ăsta e privilegiul autorilor celebri, al căror nume face mai mult decît titlul.

Romanul începe ca un scenariu de film, cu un dialog între Bianchi, protagonistul, stăpînul unei ferme care nu-i aduce bani, și poștașul care-i livrează scrisori pe care nu le așteaptă. Presupui că nu e prima oară cînd poștașul îi dă sfaturi de rentabilizare fermierului și că, la rîndul său, Bianchi nu-i spune pentru prima oară mai tînărului interlocutor să nu moară de grija lui.

Știind că această discuție ar fi putut avea loc și la o fermă izolată din America, al cărei proprietar trage mîța de coadă, Beagle intervine cu precizări localiste, ca orice autor omniscient care se respectă ori, mai degrabă, ca un scenarist care-l pune în temă pe eventualul producător ce vrea cu acest text. De altfel, pe măsură ce pătrunde în poveste, Beagle dezvoltă și datele unui posibil scenariu de film, dar fără să amestece lucrurile, ci cu aerul că așteaptă oferte din partea vreunui producător.

Pînă la un punct, În Calabria îmi amintește de micile romane ale lui Steinbeck, după care s-au făcut filme, dar mai ales de povestirile fantastice ale lui Márquez, căruia Beagle îi face o largă reverență în romanul său. E drept că fără să-l citeze. Asta poate și din pricină că Bianchi al lui, fermierul care și-a botezat cîinele Garibaldi și țapul Cherubino, scrie în secret poezii, nu proză.

În filigran, Beagle cred că mai trimite și către sicilianul Lampedusa cu povestirea lui Lighea, pe care aș băga mîna în foc că a citit-o, la fel cum presupun că a citit și proza fantastică a lui Dino Buzzati, cu care americanul are prea multe puncte comune încît să îți închipui că ele ar fi doar întîmplătoare.

În acest mic roman, Beagle se întoarce și la poveștile lui cu unicorni, inorogi cum le spune Dimitrie Cantemir în Istoria ieroglifică, transformîndu-și licorna într-un fel de înger proteguitor al lui Bianchi și al mult mai tinerei sale iubite. Nu intru în detalii, fiindcă n-aș vrea ca Simona Tache să-mi reproșeze că îi stric plăcerea lecturii, cu atît mai mult cu cît presupun că adulții simt nevoia de minuni în mult mai mare măsură decît copiii, lucru pe care-l știe și bătrînul Beagle.

Peter S. Beagle, În Calabria, traducere de Ariadna Ponta, Editura Polirom, 2018.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]