Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Finanțații fără vină vor să se facă lumină

Zoom Finanțații fără vină vor să se facă lumină

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a încercat în ultima săptămână să-și creeze imaginea justițiarului care nu a acceptat ca presa să mai fie cumpărată de către Guvern cu diverși bani dați pentru campanii publice. Chipurile, el s-ar fi opus în Guvern ca banii publici să se mai scurgă către presă, așa cum s-a întâmplat în 2020, iar urmarea a fost că a început să-l atace toată presa care nu a mai putut profita de banii de la buget. În special televiziunile de știri. Mai întâi a lansat informația pe surse, furnizându-i-o lui Liviu Avram, de la Adevărul, după aia a lansat-o șopârlește și într-o declarație publică. Iar adoratorii au îmbrățișat această teorie și au început să o rostogolească, folosind drept argumente articole incomplete publicate la începutul anului de către g4media sau de către paginademedia.ro. Din păcate, datele publicate pe cele două site-uri nu erau nici complete și nici definitive, uneori fiind interpretate și tendențios.

Pentru a nu isca întrebări ulterioare, g4media s-a aflat printre publicațiile care nu s-au înscris pentru a primi bani de la Guvern în 2020, în cadrul schemei de ajutor mascate sub forma unei campanii de informare. Nici Cațavencii nu a participat la această schemă și mai sunt și alte publicații care au considerat că nu este o formulă OK de salvare a presei. Așadar, au existat și există instituții media care nici nu au cerut, nici nu au așteptat bani de la Guvern, deci dacă domnul Voiculescu a fost criticat și de astfel de instituții media înseamnă că afirmația domniei-sale că ar fi fost crucificat doar pentru a blocat banii către presă este una complet falsă. Și, da, a fost criticat și de către astfel de instituții media.

Dar care a fost, de fapt, situația ajutorului de stat acordat de către Guvernul Orban presei din România în 2020?

Ei bine, ca urmare a OUG 63/2020, au fost alocate 181.600.912 lei pentru a se plăti o campanie de informare despre pandemie și metodele de protecție ce pot fi luate, în întreaga presă din România. Au fost stabilite criterii clare de audiență, în ciuda faptului că domnul Voiculescu a declarat că alocarea banilor s-a făcut arbitrar. Nu, s-a făcut în conformitate cu legea, pe criterii comerciale. Singurele criterii pe care le are piața de publicitate, totuși. Statul român nu-și putea permite să aloce banii în funcție de simpatii sau de pretinse criterii calitative. Evident că fanii PNL ar fi vrut ca banii să meargă doar la televiziunile și publicațiile favorabile PNL, fanii USR ar fi dorit același lucru pentru publicațiile și televiziunile favorabile lor și așa mai departe. Varianta aleasă, cu costuri fixe și criterii de audiență, a fost tot ce se putea obține mai apropiat de realitate. Chiar dacă asta a însemnat că au profitat instituții media care sacrifică deseori calitatea în favoarea audienței. Măcar mesajele guvernamentale, alea proaste, uneori contradictorii și alteori penibile, au ajuns la cât mai multă lume.

Ei bine, realitatea este alta decât cea insinuată de către Vlad Voiculescu. Suma alocată de către Guvern pentru 2020 nu a fost cheltuită nici măcar în proporție de 50%. Din cei 181.606.912 lei prevăzuți inițial nu au fost cheltuiți decât 86.484.986 de lei, respectiv 47,62% din suma alocată inițial.

Multe dintre instituțiile media înscrise pentru acest program nu au reușit să îndeplinească minimele criterii impuse de către Guvern. Altele au renunțat la o parte din banii de la Guvern estimați inițial pentru că pe piața concurențială costul GRP-urilor comerciale a ajuns mai mare decât cel plătit de Guvern. În această situație se află mai toate televiziunile, mai ales cele care anul trecut au făcut audiență. Este cazul PRO TV, al Antenelor și al altor câteva televiziuni care nu au accesat întreaga sumă pusă la dispoziție de către Guvern. De primit bani au primit mulți, inclusiv cei care zilele astea nu l-au criticat pe Vlad Voiculescu, ci dimpotrivă, au îndesat în poponețul său mai multe limbi decât încăpeau. Și Europa FM a primit bani (2.795.806 lei, din 4.002.019 lei estimați) și Adevărul Holding (1.384.248 de lei din 3.339.343 de lei estimați inițial) și tot așa. Digi24 a primit doar 1.106.223 de lei din 3.136.932 de lei estimați doar pentru că asta este audiența reală a postului, cea dovedită de datele acceptate de către toată industria media.

Vlad Voiculescu nu a fost criticat de media pentru că s-a opus ca media să mai primească bani de la stat, pentru că media oricum n-a putut absorbi toți banii dați de stat. Vlad Voiculescu a fost criticat de către media pentru că acesta este rolul presei, să critice și să semnaleze derapaje, tendințe megalomane și tot așa. Dar nu-i nimic, așteptăm și alte justificări la fel de penibile.

2 comentarii

  1. #1

    Va zic un proverb evreiesc: când un om deștept vorbește cu un prost, de fapt vorbesc doi prosti. Vlad Voiculescu nu este decât, pur și simplu, un prost. Un incompetent. Un impotent dpdv managerial. Un zero barat care și-a extras toată seva din „Dragnea penalu'” , „Dancila proasta”, corupția ucide, transparenta instituțională, vrem o tara ca afara, și alte rahaturi în care au innecat feisbucimea inepta. Și toată userimea e doar un glamour cu care este poleit un mare nimic. La fel ca aceasta euglena natanga ajunsa ministru.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint