Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fragment din ciclul “Gherasim și cu Tarhon fac din Deltă poligon”: Alice în țara pelicanilor

Zoom Fragment din ciclul “Gherasim și cu Tarhon fac din Deltă poligon”: Alice în țara pelicanilor

Vă povesteam cum Delta Dunării, jefuită de ciortan și de baboi până în cele mai alambicate măruntaie ale bălții, mai are totuși ceva de stors, destul cât să împroprietărească Agenția Națională de Piscicultură și Acvacultură cu ceva terenuri destinate adăposturilor pescărești.

Cum pescărie fără pește nu e, iar adăpostul fără pescari e ca ANPA fără baboi, singura șansă a Bursei de Pește de la Tulcea de a ieși din faliment va fi probabil doar tânăra piața imobiliară de la Gurile Dunării. În acest mecanism fin de reglare a echilibrelor din ecosistemele deltaice, partidul este însăși piramida trofică ce guvernează tot ce mișcă în biocenoze. La vârful ei se află lupul pedelist Victor Tarhon, prădătorul de la Consiliul Județean Tulcea, cel care a sărit la beregata Legii RBDD ca la ciută, după ce a încercuit-o cu haita lui de șacali din Comisia de mediu. Odată arsă la carotidă, această lege ajunge să pună Delta sub coordonarea unui consiliu politic care va dicta managementul din rezervație așa cum vrea mușchii partidului, adică piramida trofică despre care tocmai vă spuneam. Ca să mănânce, acolo la vârf, și gura lor ceva, ce a mai rămas. Și cum gâștele, rațele, becaținele și călifarii încă mai dau din aripi în Rezervație, prin preajma lor trebuie să fie și un prădător: uliul găinar Vasile Gherasim, președintele Comisiei de administrație din Camera Deputaților. Făcând parte din aceeași specie pedelistă de prădători, Gherasim a inițiat proiectul de lege prin care se dă drumul la vânătoare în Delta Dunării ca activitate tradițională, căci atunci când dai roată la găinușele de baltă cu mațul gol te cam piși pe ea de Rezervație a Biosferei și pui ciocul la orice, carne să fie. Iar dacă nu merge managementul politic al Deltei așa direct prin cătarea puștii, s-a încercat și varianta prin care vânătoarea este interzisă, dar nu mai reprezintă infracțiune, deci nu se pedepsește. V-ați prins cât de lăturalnice sunt căile regnului animal în Parlament? Capacitatea jivinelor din politichia românească de a umbla la legi, inclusiv la cele biologice, a dat însă peste cap structura biocenozei de partid. Numai așa se poate explica de ce vulturul pleșuv de la Cotroceni a ajuns un mutant care a refuzat să promulge găinăria de baltă a uliului din Parlament. Că a dat strechea în răpitorii cu pene, cu păr și fără de păr din stirpea pedelistă, nu mai avem nici o îndoială. Că vor mai fi astfel de încercări până se va găsi un întreprinzător local să vândă la fier vechi panourile metalice ale Rezervației, ca să încheiem lucrarea, nici asta nu ar trebui să ne mai mire. Delta Dunării, intrată în patrimoniul universal UNESCO, poate să-i bucure cu biodiversitatea și zestrea ei naturală doar pe biologi și pe alți ecologiști milogi, rupți în cur. Pe politicieni însă nu-i bucură decât dacă le intră în portofele ca să îngrașe zestrea copiilor lor, garantul perpetuării speciei, legea fundamentală a materiei vii în natură.

Publicat în Cațavencii, nr. 8(86), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint