Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frații Micula se bronzează la soarele bugetului de stat

Zoom Frații Micula se bronzează la soarele bugetului de stat

În Neptun e atît de pustiu, încît nu știi dacă ai nimerit stațiunea sau planeta. Atmosfera e respirabilă, există apă, sînt condiții în care, de obicei, apare viața, dar viața inteligentă își petrece concediile în Bulgaria. Totuși, pot fi observate și organisme vii. Ziua, le vezi îmbăindu-se în mare în grupuri mici, mai mult exemplare în vîrstă. Nu e bine să te arăți, fiincă se opresc din zbenguială, te privesc cu suspiciune și sînt gata s-o rupă la fugă. Aparențele sînt salvate de vegetație, care acoperă toată paragina dezvoltată ca o junglă de moloz, în ultimii 25 de ani. Sub stratul verde de pini și mesteceni, hotelurile Epocii de Aur par să fi intrat în procesul geologic de eroziune.

Neptunul n-a fost lovit de meteoriți, dar a fost lovit, mai devastator, de Frații Micula. Între 2002 și 2003, Chemical Brothers au devenit proprietari peste nouă hoteluri din Neptun – Olimp: Banat, Romanța, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Bîlea și Clăbucet. Le-au înșfăcat la licitații croite special pe profilul lor de prădători, cu ajutorul caietelor de sarcini cu adresă și al firmelor iepure, deținute tot de ei. Era pe vremea proiectelor Dracula Park, cînd turismul românesc își propunea să vîndă, în profitul cabinetului Năstase, tot ceea ce putea mări soldul conturilor personale din Laiki Bank și Bank of Ciprus. Se povestește că Dan Matei Agathon, ministrul cu aluniță Luis Catorz, va huzuri pînă la adînci bătrîneți, el și familia lui, din zerourile dobîndite în acei ani nebuni.

Odată achiziția făcută, Frații Micula n-au mai mișcat un deget. N-au investit un chior în modernizare, fiindcă cele 156 de milioane furate de la stat prin neplata taxelor, au fost plasate în castele, în supercaruri și în flota de elicoptere. Hotelurile s-au prăbușit în propriile betoane ruginite. Cele mai multe zac abandonate ca templele aztece, ferecate în ruina celor zece ani scurși, bîntuite de păianjeni și stăpînite de mucegai. Pe la începutul lui iunie, cîteva își desfac porțile, iar amărîții păcăliți de ofertele sociale pășesc în lumea tropicală a ploșnițelor și a igrasiei, mulțumiți că își petrec vacanța la reducere.

Colac peste pupăză, Frații Micula au învins statul român la Curtea de Arbitraj Internațional într-un proces în care instituțiile României au făcut non-combat. Ca urmare, Ioan și Viorel urmează să primească de la mine și de la dumneavoastră 250 de milioane de dolari, pe motiv că statul român i-a considerat mai puțin defavorizați economic decît se credeau ei.

Frații Micula nu sînt singurii care au distrus clădiri în Neptun – Olimp. Un dăunător la fel de periculos e Josef Goschy, care a pus mîna pe complexul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere și l-a pus la pămînt mai repede decît a fost ridicat. Cu ceva mărunțiș, neamțul și-a clădit un imperiu imobiliar preluînd active din baza materiale a fostelor OJT-uri comuniste. Și el, și suedezii din Bihor au luat hotelurile din Neptun – Olimp cu singurul gînd de a le revinde. Fiindcă nu s-a arătat nimeni gata să dea de zece ori prețul dat de ei lui Agathon, situația a încremenit în betoanele lui Ceaușescu.

E multă tristețe pe Litoral în aceste zile de început de sezon. Coasta pare abandonată de hominizi, dar e preluată de natură. Stațiunile sînt invadate de arbuști, de boscheți și de buruieni, între care ciugulesc ciorile și coțofenele. Pe drumeagul care unește șoseaua de coastă cu Neptunul e bine să mergi încet, dacă vrei să nu izbești în plin turma de godaci care aleargă în urma celor doi mistreți adulți. Noaptea auzi cucuvele, ziua e plin de pescăruși. Specii dispărute de ani buni s-au reîntors în mare: barbunul, pălămida, garizii, labanul, pisica și rîndunica de mare. Sînt și avantaje, de. Poporul poate plăti liniștit 250 de milioane.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Am fost si eu anul trecut. Unele hoteluri parasite, altele renovate doar la tulpina (receptia, un etaj-doua si restaurantul), ele fiind de dimensiunile unor sequoia. Ca varianta la preturile pe care Chemical Brothers (mi-a placut termenul asta la nebunie) le-au pretins pentru scheletele alea sinistre, au aparut niste vilute ingradite, cu piscina si vedere la mare, 4 stele, cu poarta pe senzori, ca sa te incite. Daca vrei s-ajungi la vreun hotel semi-renovat (cu numele schimbat pe internet), gps-ul tuseste si scuipa sau te trimite direct in marea de buruieni. Daca totusi, dai in bobi si te cazezi (ca de obicei la pret prea umflat pentru ce obtii), marea e ingrozitoare: un fel de lac obosit, plin de alge si bolovani ascutiti.
    Un muist (ca nu pot sa ma exprim mai plastic) cu boneta rosie de revolutionar si narile frematande de la Charlie, ne invita sa votam si sa ne distram la Marea Neagra.
    Nimeni, absolut nimeni din tara asta plina de hipsteri nu e in stare sa porneasca un protest: “Uniti, vara asta mergem la munte”. Un an-doi fara clienti la mare ar sensibiliza cel mai gros obraz, cea mai lata ceafa si cea mai dubla gusa. Si-n plus, autostrada Bucuresti-Constanta s-ar mentine in conditii bune.

  2. #2

    S-a gasit metoda de subventionare a turismului, mai ales a celui de pe litoral . Publicul targetat , bugetarii si angajatii de la stat, vor primi cuminti vouchere in loc de bani de concedii. Parca ii vad incolonati , spre hotelurile semineolitice , unde, vor da un vocher de 50 lei pe un guvid pus artistic pe un platou.

  3. #3

    Apropo de noncombat, nu aveţi impresia, din declaraţiile lui Ponta &Comp, că asta se pregătesc să facă şi în cazul în care Gold Corporation dă în judecată statu’ român, cum tot ameninţă?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
  • Institutul pentru Combaterea Horelor

    7 iulie 2020

    Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

  • Limitele unui jucător de golf

    7 iulie 2020

    De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

  • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

    7 iulie 2020

    Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

  • Crime cu miros de pandemie

    30 iunie 2020

    În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

  • Vacanța mare

    30 iunie 2020

    Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]