Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frumusețea va salva lumea

Zoom Frumusețea va salva lumea

Prorocirea lui Dostoievski legată de frumusețe s-a dovedit inoperantă, ca tentativa batiscafului lui Jacques Yves Cousteau de a se cufunda în canalele de scurgere ale Londrei în căutarea ceasului de aur căzut din jiletca unui lord într-o hazna publică.

Uneori însă arta, jucîndu-se de-a Deus ex machina, umilește mașinațiunile istoriei, intervenind în destinul unor personaje, ca și cum apusul ultramarin și-ar înfige mîna în chica celui ce stă să se înece și l-ar depune nevătămat pe țărm.

Așa s-a întîmplat acum patruzeci de ani, cînd o natură moartă a pictorului Andreescu i-a salvat viața mareșalului Iosip Broz Tito. Cîinele roșu ținut în zgardă de americani sau măcelarul din Balcani cu barda între dinți, cum era prezentat în caricaturile din Scînteia în anii stalinismului, s-a metamorfozat pe vremea lui nea Nicu într-un tovarăș de nădejde, astfel că, în aplauzele mamelor băieților deștepți care pe atunci sugeau lăptic, nu curent electric, cei doi șefi de stat au tăiat buricul barajului Porțile de Fier.

Un consilier mai spălat l-a sfătuit pe cizmarul din Scornicești să se dea băiat fin și-n locul machetei din plastic a hidrocentralei, cum era programat, să-i dăruiască bătrînului degustător de cognac franțuzesc și de trabucuri cubaneze un tablou de un mare pictor român.

Simțind gheara leului de pe pînză, mareșalul a ordonat ca pictura să fie așezată pe un perete al cabinetului său, ca să-și mai clătească din cînd în cînd ochii cu ea.

Persecutat de ideea de a scoate un album cu operele complete ale lui Ion Andreescu, criticul de artă Radu Bogdan dădea tîrcoale ambasadei Iugoslaviei, doar-doar va primi aprobare să tragă în poză și tabloul fugit peste graniță. Minunea s-a întîmplat și, însoțit de un fotograf profesionist, andreescologul nostru, călcînd parcă pe ouă de prepeliță, a pătruns cu sfială în sanctuarul lui Tito. Cînd doi flăcăi de la serviciile speciale s-au aburcat pe o scăriță să scoată tabloul din cui au paralizat, fiindcă în spatele ramei erau înfipte cîteva gărgărițe Philips legate de niște sîrmulițe ce penetrau tencuiala. S-a dat alarma și-n cîteva minute însuși părintele Iugoslaviei, însoțit de garda pretoriană, s-a prezentat să studieze personal insectele cu pricina. Din palid cum era s-a făcut mai albastru decît uniforma și, după o tăcere mormîntală, cîteva ordine scurte i-au țîșnit din gîtlej, din care criticul de artă, care se scăpase în pantaloni, n-a înțeles decît cuvîntul Jovanka.

Tot restul e istorie oficială. Pentru tentativă de lovitură de stat, cîțiva generali au fost condamnați la temniță grea, iar soția mareșalului, arestată la domiciliu pentru complicitate, a supraviețuit ca o stafie a comunismului pînă luna trecută.

Nu mai știu dacă, jucînd rolul pionului principal în dejucarea complotului, Radu Bogdan a primit „Ordinul Muncii” clasa întîi sau doar o pereche de nădragi englezești din garderoba celebră a mareșalului.

Ce știu sigur e că frumusețea unui tablou a schimbat ordinea lucrurilor în Iugoslavia.

Drept care i-aș atenționa pe politicienii români să nu doarmă liniștiți, căci arta le poate veni oricînd de hac.

1 comentariu

 1. #1

  Cher Maître…

  Il faut toujours répondre avec de l’art pour l’art…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]