Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frustrația de Aur

Zoom Frustrația de Aur

La viața grea, am o dambla, să îmi susțin generația mea… Cam așa e și cu noi, așa-zișii “decreței”. Susținem așa-zisa “Generație de Aur”. Chiar dacă n-am luat aurul mondial în ’94, băieții ăștia rămîn ai noștri. Ei – din teren. Noi, chibiții – de pe margine. Am împărtășit bucurii și tristeți, cumva împreună. Ei jucau, noi îi comentam, iubindu-i. Deși i-am mai înjurat, a fost întotdeauna cu drag. L-am înjurat pe Gică Hagi cînd a ratat penalty-ul ăla, cu Bulgaria, în preliminariile pentru Euro ’92. Nu mai zicem ce-a fost la gura noastră cînd a ratat Dan Petrescu de la 11 m, cu Suedia. Păi, așa bați tu, Bursucule, o lovitură decisivă – la mișto, de pe loc?… Da, i-am mai înjurat uneori, îi vom iubi mereu. Oamenii ăștia, cu toate ale lor, au marcat nu doar goluri, ci și istoria ultimelor trei decenii de fotbal românesc. Găsești mai rar, în ziua de azi, unii ca ei.

Din dragoste și din multe alte motive, rămînem atașați de valorile unei generații. Și zicem limpede: nu-i în regulă cum se comportă unii cu Gică Hagi sau cu Dan Petrescu. Parc-ar fi o conjurație a mediocrilor și impostorilor. Pe regele Gică – crimă de lez-majestate! – nu l-au invitat la ceremonia tragerii la sorți pentru Euro 2020. Ulterioarele explicații îngăimate de conducerea FRF au încercat degeaba să mai dreagă busuiocul. Dan Petrescu n-a fost nici el invitat la paranghelia de la Romexpo, dar, în schimb, nici ăia de la Botoșani n-au fost de acord să amîne partida cu CFR Cluj, tocmai acum, cînd SuperDan pregătea un meci decisiv pentru calificarea în primăvara europeană. Chiar că-ți vine să-i mai înțelegi și pe oamenii ăștia, pe Dan și pe Gică. E adevărat, își mai ies din minți, se poartă ca nebunii, de parcă n-ar fi ei. Da’ se poate pricepe ce-o fi și-n mintea lor dusă temporar, în sufletul lor mereu mare. Oamenii ăștia trăiesc (doar) pentru fotbal, iar alții – oameni răi! – nu-i lasă, le strică viața. Atunci, normal, ți se pune pata. Ți se umflă jugulara și vena din cap, și urli din toți bojocii, ca dementu’: e un complot!

Dacă ar exista un complot împotriva Generației de Aur, tot ar fi ceva. Ar însemna că niște minți reci și calculate au ticluit un plan bine pus la punct. Din păcate, nu-i așa. E doar un amestec tradițional, tipic băștinaș. Multă nesimțire, și mai multă nepricepere, interese meschine, un abur de corupție și mari răutăcisme mărunte – iată rețeta complotului național! În acest scenariu atît de sofisticat, Gică și Dan, dragii de ei, sînt niște victime colaterale. Firește că li se pare nedrept ceea ce li se întîmplă, d-aia mai și înnebunesc cîteodată.

Pornind dintr-un cîmp gol, profesorul Gică Hagi a creat mai mult decît o Academie. La fel, profesorul Dan Petrescu a preluat echipa unui club ieșit din insolvență și, iată, a făcut-o să se bată parte-n parte cu reprezentantele unor campionate mult mai bogate. Ei bine, acești dascăli simt că nu le sînt recunoscute meritele, diagnostichează c-am fi bolnavi. Mai că-ți vine să-i înțelegi. Tot ce sperăm e să nu-și ia și ei definitiv lumea-n cap, spre alte zări și țări, aidoma atîtor alți profesori și medici din generația lor și a noastră. Lumea largă (la pungă) îi așteaptă, i-ar întîmpina cu buzunarele deschise. Cine n-are Regi și Bursuci să-i cumpere! Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale